Sony WH-1000XM3 – Tišina na še višjem nivoju
Matjaž Ropret 15. oktobra 2018 ob 12:27

Slušalkam z aktivnim odpravljanjem hrupa (noise cancelling) se avdiofili malo izogibajo, ker menda da nimajo dovolj dobrega zvoka. So pa drugi, ki jih kakšen zvočni kompromis ne moti, samo, da v miru poslušajo glasbo in gledajo filme na letalu. Menda so doslej najbližje združitvi obojega (za nekako normalno ceno) prišle Bose Quiet Comfort 35 II. Zdaj jim lahko ob bok postavimo še Sonyjeve WH-1000XM3.

Iz trapastega imena se komajda razbere, da je to tretja generacija (»mark 3«) modela 1000X, ki sedi najvišje v Sonyjevi hierarhiji modrozobih čezušesnih slušalk. In je, bolj kot karkoli drugega, prikaz tehnologije izničevanja zunanjega hrupa. Jasno, da se zraven hvalijo še s prvovrstno glasbeno izkušnjo, toda doslej je bilo mogoče res potrditi samo tisto prvo, avdiofilski užitki pa so bili malo v drugem planu. S trojko se tudi to vsaj rahlo spreminja, četudi še vedno ni idealno. Zato je pa noise cancelling prišel do točke, ko lahko samo še spustim čeljust do tal. In nasploh je celotnemu paketu težko kaj resnega očitati, če se seveda sprijaznim z ne ravno nizko ceno (približno 400 evrov). Bose je zdaj kar konkurenčen, kajti prejšnja generacija Sonyjevega paradnega modela je bila za skoraj sto evrov cenejša.

Od velikih slušalk, ki popolnoma pokrijejo uho, pričakujemo največje udobje, in v tem tretje X1000 ne razočarajo. So res dovolj velike in imajo fino blago ter peno, da nič ne žulijo ali tiščijo. Tudi lok je dobro oblazinjen in na glavi ne izpadejo težke. So pa veliko in če z njimi hodiš naokrog, hitro lahko kam nepričakovano podrsaš. Udobju navkljub priporočam kakšno pavzo, preden baterija izdahne. Ker ta res zdrži nenormalno dolgo. Med testom sem jo napolnil samo enkrat, na začetku, potem pa nič več, ker ni bilo nobene potrebe. Do več kot tridesetih ur poslušanja pa v enem tednu preprosto nisem prišel. Manj mi je všeč upravljanje, saj so za glasnost, prestavljanje komadov in ostalo prešli od tipk na dotikanje zunanje površine desne slušalke. Saj se navadiš, težko pa to počneš podzavestno, kot si pri starih tipkah in »reglerjih«. Gravitiranje vsega v »touch« res ni najboljši trend. Dobra finta pa je, da se lahko čez desno uho pokriješ z dlanjo in s tem ustaviš muziko ter spustiš v slušalke zunanji zvok. Recimo, če te kdo ogovori.

Zvočna plat je zelo dobra, ni pa vrhunska. Precej je odvisna od tega, kaj poslušaš. Če je to kakšna zvrst, kjer je pomembno predvsem, da seka ali bobni, potem razloga za kakršno koli pritoževanje ni. Basov je dovolj in so čisti, tudi navzgor je načeloma v redu, tako da je uravnoteženost dobra, in dinamika taka, kot se spodobi za slušalke za štiristo evrov, tako glede frekvenčnega razpona in glasnosti kot tempa. Vseeno pa se pri določenih žanrih opazi nekaj lukenj. Določenih tonov ni v takem obsegu, kot bi jih pričakoval. Domnevam, da je to prej zaradi odpravljanja hrupa kot zaradi pomanjkljivosti v zasnovi membran in pretvornikov. Nekaj pa zagotovo pobere še kompresija čez bluetooth, kjer sicer pomaga uporaba kodeka apt X HD, ki ga podpirajo nekateri telefoni. NC se da izključiti, vendar bo večina te slušalke kupila prav zaradi njega. Je pa uporabno, da med telefonskimi pogovori lahko spustiš skozi zvok iz okolice, ker se drugače ne slišiš in se težko pogovarjaš. Nasploh to zaradi take zaprtosti niso idealen pripomoček za ta namen, da pa se.

Tišina, ki jo ustvarjajo 1000XM3 je res težko verjetna, dokler je ne izkusiš. Stojiš lahko zraven sicer zelo glasnega sesalnika ali sediš na letalu in vse, kar slišiš, je rahel piš. Nekje v ozadju. Če pa je hrup manj izrazit, ga te slušalke popolnoma izničijo. Res impresivno.

V slušalkah lahko prebiva tudi Googlov Pomočnik, kar pa je za Slovenijo obrobnega pomena. Bolj se mi zdi pomembno, da se polnijo čez USB-C, tako kot danes večina novih telefonov in tudi vse več prenosnikov. Hura za en sam polnilnik in kabel! V torbici pa nista samo polnilnik in običajen kabel s priključkoma 3,5 mm, torej za uporabo slušalk na klasičen način, ampak še prilagojevalnik za priklop na letalu (z ene na dve »bananci«).

Mislim, da ne bi smel biti v nikakršni dilemi, kdor hoče najbolj napredne brezžične slušalke z odpravljanjem hrupa. Sony X1000M3 so ta čas v zagotavljanju tihega okolja najmanj korak pred konkurenco, mogoče celo dva. Glasbeni navdušenci pa bodo mogoče kdaj dvignili obrv, ampak v splošnem bodo verjetno prav tako zadovoljni.

 

HVALIMO
 • Osupljivo učinkovito odpravljanje hrupa
 • Trajanje baterije
 • Udobno nošenje
 • Lična torbica za prenašanje in nekaj dodatne opreme
GRAJAMO
 • Rahle pomanjkljivosti z zvočni sliki (pri določenih glasbenih zvrsteh)
 • Ne najbolj intuitivno upravljanje z dotiki
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
 • Eden boljših nakupov letos.

  Mene recimo kontrole na dotik prav nič ne motijo in mi super funkcionirajo. Sem pa šele po nekajkratni uporabi ugotovil, da se lahko za glasnost gor/dol samo prst na koncu potega zadrži in tako ni potrebe po večkratnem potezanju (Je to sploh beseda? 🙂 ).

  Še ena manjša pripomba glede baterije. Slušalke imam večkrat gor tudi brez muzike, samo z aktivnim odpravljanjem hrupa. Zaradi tega sem moral izklopit avtomatsko ugašanje slušalk in večkrat se mi zgodi, da jih pozabim ročno izklopit. V tem primeru pa baterijo kar hitro skuri.

  Razen teh nekaj malenkosti je pa že kar težko poiskati kakšen večji minus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja