Sony WF-XB700: Najbolj nenavadne slušalke (#video)
Matjaž Ropret 3. avgusta 2020 ob 12:07

Poleg znamke Soundcore se je še Sony namenil izdelati slušalke brez kablov za ljubitelje dobre zvoka. Model WF-XB700 so še dodatno opremili z marketinškim poudarjanjem močnih basov, kar niti ni pretiravanje, toda pri tem so pozabili na kup drugih, prav tako pomembnih vidikov.

Kot prvo bi Sony res moral spraviti v red svoje poimenovanje z oznakami, ki so mešanica črk in številk. Verjamem, da se zaposlenim v podjetju ta nomenklatura zdi popolnoma logična, za nevednega uporabnika pa bi bilo bolje že, če bi tem slušalkam rekli Super spirala ali Basovski polž. Kakšna res zveneča skovanka pa bi sploh pripomogla k atraktivnosti. Seveda pa bi bilo še bolje, če bi jih že v osnovi zasnovali tako, da bi bile na pogled in za nošenje v ušesih malo manj čudaške. Res je, da so ene redkih te vrste, kjer naj bi bil v ospredju zvok in sploh skoraj edine z izjemno poudarjenimi basi. Najbrž to tudi opravičuje dejstvo, da so izjemno zajetne, kot so bile že WF-1000XM3 z aktivnim dušenjem hrupa. V bistvu tudi kakšne podobne oblike, nekako v dveh nadstropjih, kot bi raztegnil polžjo hišico, še nisem videl nikjer drugje. Sama oblika niti ni pomembna, dokler se čepka kolikor toliko skrijeta v ušesih in dokler sta udobna. Vendar ta dva zelo štrlita ven in nisem prepričan, da bi hodil z njima v ušesih po mestu ali se peljal z vlakom. Niti za rekreacijo se mi ne zdita najbolj primerna. Nimam pa večjih pripomb glede udobja.

Škatlica je prav tako ogromna. Pa še izdelana iz poceni, trde plastike. Namen je bil verjetno ustvariti prozoren vtis pri pokrovu, kar pa se vidi samo na soncu. Dobra stran obojega, ogromnih čepkov in predimenzionirane škatlice pa je izvrstno trajanje baterije. Že v slušalkah je zaloge za skoraj celoten medcelinski let, v škatlici pa vsaj še dodatno toliko. Polnjenje gre prek USB-C, brezžičnega pa Sonyjev model žal ne ponuja.

Za razliko od mnogih drugih tu ni na dotik občutljive površine ali pritiskanja osrednjega dela čepka, temveč sta ob strani tipki za določene funkcije, kot so naprej, nazaj, pavza, glasnost in podobno. Vendar je to vnaprej določene in se ne da spreminjati, ker Sonyjeva aplikacija za slušalke tega modela ne podpira. Slušalke so odlične za pogovore, ker res dobro pobirajo zvok z vgrajenimi mikrofoni. Morda tudi zato, ker so veliko je bilo dovolj prostora za razporejanje mikrofonov. V tem pogledu so res ene boljših, kar sem jih doslej preizkusil. Žal pa ne omogočajo »spuščanja« zunanjega zvoka v ušesa med pogovori, kar znajo nekatere druge, ki se zarinejo v ušesni kanal in tako pasivno kar dobro zatesnijo.

Zvok pri teh slušalkah je res nekaj posebnega. Še posebej pri določenih, bolj rockovskih ali metalskih komadih se sliši, kako mogočni so basi. A tudi po preostalem frekvenčnem spektru so XB700 dobro pokrite in jih je veselje poslušati. Glasba je večinoma čista in z izjemo malo poudarjenih basov kar uravnotežena. Na žalost pa je treba biti zadovoljen s tem, kako so jih uglasili pri Sonyju, ali pa poslušati v aplikacijah, ki omogočajo lasten izenačevalnik, ker slušalke, kot rečeno, nimajo aplikacije in se ne da nastavljati ničesar. Prav tako nimajo samodejnega ustavljanja predvajanja, če jih vzameš iz ušes.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sonyjev najnovejši poskus s popolnoma brezžičnimi slušalkami se mi zdi primeren za domačo uporabo, tako za poslušanje glasbe kot za pogovore in video konference, predvsem za tiste uporabnike, ki bi pri obojem radi res dobro kvaliteto, a jih čezušesne slušalke iz kakršnega koli razloga motijo. Sam pa čakam, da japonska znamka končno pripravi še kakšen model tovrstnih slušalk, ki bo nagovarjal množice, ne samo ozke, nišne ciljne skupine. Pa tudi, da za 150 evrov ponudi najmanj vse tiste funkcionalnosti, ki jih za tako ceno pričakujemo.

HVALIMO:
  • Odličen zvok, ne samo pri nizkih tonih
  • Zelo dobri mikrofoni za telefonske pogovore in video konference
  • Dolgo trajanje baterije
GRAJAMO:
  • Čudaška oblika
  • Nobenih naprednih fukncionalnosti
  • Ni aplikacije za prilagajanje zvoka, nastavitev, posodabljanje in informacije
  • Škatlica je izdelana iz trde plastike in se ne polni brezžično
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja