Sony WF-SP800N: Zaradi potu ali dežja ne bodo šle rakom žvižgat!
Marjan Kodelja 17. decembra 2020 ob 06:28

Proti elementom odpornejši od WF-1000XM3, »jèžeš« kakšno ime, menda na račun za odtenek manj uravnoteženega zvoka in za moj okus preveliki brezžični ušesni čepki.

Kolikor ljudi boste vprašali o kakovosti zvoka, toliko odgovorov boste prejeli. Da je mera polna, jo zagodejo še naravni zakoni. Valovanje zraka potrebuje prostor, da izpolni zvočni potencial. Drugače povedano. Brezžične slušalke oblike ušesnih čepkov so rezultat večjih ali manjših kompromisov, pri čemer so eni izdelovalci bolj uspešni kot drugi. Potem pridejo na vrsto še druge lastnosti, kot so velikost, teža, dušenje hrupa in – morda bi moral omeniti na začetku -, trajanje baterije.

Poimenovanje je več kot očitno plod raztresenega uma, zato dajmo številko 800 postaviti na primerno mesto. Sodijo med »700«, ki jih je poleti preizkusil Matjaž in »1000«, ki v strokovnih krogih veljajo za najboljše Sonyjeve čepke z aktivnim dušenjem hrupa. So odporni proti vodi in prahu (IP55) in zato namenjeni uporabnikom, ki se izdatno potijo zaradi pretiravanja z vadbo ali čim drugim. Niso majhni, če jih primerjate s funkcionalno podobnimi slušalkami Appla ali Huaweia in tudi v estetiki pretirano ne izstopajo. Zato pa čepek lepo sede v uho, kjer ga stabilno držita in poskrbita za dobro pasivno dušenje silikonski nastavek na koncu konice in podporni lok, ki se umesti v eno od gub. Zagotovo ima ime, le da meni ni poznano. Nastavek in lok sta izmenljiva in različnih velikosti, da se čim bolj slušnemu organu in da ostane na mestu med sunkovitim gibanjem. Vse lepo in prav, vendar po uri uporabe me je začel tiščati in v ušesih srbelo, česar pri uporabi manjših čepkov nisem zasledil!

Verjetno bi se čez nekaj časa navadi in bi tiščanje izzvenelo oziroma bi se s tem sprijaznil zaradi kakovosti zvoka. Mogoče jo je meriti, vendar je enako pomembna subjektivna ocena in moja je, da imajo za ta tip slušalk lepo uravnotežen zvok z močnimi nizkimi toni (basi), ki ga lahko po želji prilagodite v aplikaciji Headphones. Možnost je, čeprav so že privzete nastavitve primerne za različne glasbene sloge. Od izrazitih basov in žaganja Rammsteina, preko nežnih visokih prav nič piskajočih klavirskih tonov Chopinovega nokturna do zvočno bogatih priredb sodobnih pop skladb kolektiva Postmodern Jukebox. Nizki toni so podarjeno globoki in ne zgolj slaboten odmev, medtem ko visoki pretirano ne skačejo iz srednje tonskega ozadja. Nekateri sicer trdijo, da ravno srednji toni ne dosegajo ravni dražjega modela, vendar če sem odkrit, ne morem trditi, da bi me pretirano motilo. Morda bi bilo drugače, če bi lahko oboje slušalk preizkušal hkrati.

Aplikacija ima cel kup možnosti, med drugim sposobna se je učiti okolici, kjer slušalke največkrat uporabljate, jih prepoznati in nastavitve samodejno prilagajati. Poleg tega imata čepka na dotik občutljivi površini sposobni prepoznati krajši (tap) in daljši dotik, stalni dotik leve površine pa spusti v uho zvoke okolice. Čemu sta namenjeni površini in način dotika, lahko prosto spreminjate v aplikaciji. Dušenje hrupa ni tako učinkovito kot se tega sposobne nekatere druge slušalke, bolj kot ne dostojno odrežejo stalne nizkofrekvenčne zvoke, zato sveta ne bodo utišale in vam omogočile krajši pobeg iz njega. Le nekateri zvoki okolice bodo manj moteči. Na voljo je še prostorski način, ki zaradi oblike in tipa ni tako učinkovit, kot zna biti pri preko ušesnih slušalkah.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Čepka lepo sedeta v škatlico, ki pa je milo rečeno grda in predvsem velika. V njej je majhna baterija, ki ju lahko enkrat napolni. Sliši se malo, vendarle v resnici ni, saj imata čepka sama dokaj veliko baterijo. Brez vključenega dušenja hrupa zdrži do 13 ur, medtem ko z vključenim pade na do 9 ur. Žal imajo slušalke še eno za moj okus dokaj veliko slabost. Zadnje čase redko uporabljamo samo eno napravo, zato je čudno, da ne omogočajo sočasne brezžične povezave na več naprav.

HVALIMO:
  • Udobno se prilagajajo ušesnemu kanalu in ne padajo ven
  • Solidno dušenje enakomernega hrupa
  • Dober zven nizkih tonov (basov)
  • Zaščitene pred elementi in zato primerni za ljubitelje dejavnosti na prostem
GRAJAMO:
  • Kakovost zvoka ni na ravni modela 1000 XM3
  • Škatlica ne nudi brezžičnega polnjenja in ima dovolj »energije« le za eno polnjenje čepkov
  • Ni jih mogoče seznaniti z več napravami hkrati
  • Za moj okus preveliki čepki – utrudljiva dolgotrajna uporaba
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja