Sony WF-1000XM4: Skoraj vse, kar bi si želel
Matjaž Ropret 4. novembra 2021 ob 06:43

V japonskem podjetju Sony še vedno ne znajo najti privlačnih in enostavnih imen za svoje izdelke (izjema je Playstation oz. PS), so pa končno izdelali res dobre popolnoma brezžične slušalke. Edina težava bo verjetno cena.

Slušalke so v bistvu model WF-1000X, medtem ko oznaka M4 (mark 4) označuje četrto generacijo. Sony jih izdaja vzporedno z naglavnim modelom WH-1000X, ki pa so bile že z M3 (oz. XM3) odlične, medtem ko so brezžične šele s štirico prišle do želenega nivoja. Prejšnje so bile absolutno prevelike in ključni lastnosti – kakovost zvoka in aktivnega dušenja hrupa – nista povsem dosegli obljub in upravičili cene. Slednje je vprašljivo tudi tokrat, saj so to ene dražjih slušalk te vrste, toda drugih zamer je izjemno malo, saj so se v Sonyju zelo potrudili. Vprašati se moraš le, koliko ti pomeni vse to, kar ta pripomoček dela bolj naprednega od ostalih.

WF-1000XM4 so znova nenavadne oblike, saj imajo ob strani, poleg glavnega kroga, nekaj, kar spominja na izpust. Še vedno niso majhne, a napredek glede na predhodne je, predvsem pa je oblika tokrat taka, da se lahko slušalkici nekako še »pospravita« v ušesno odprtino in ne štrlita ven. Narejeni sta že v osnovi tako, da ju moraš po vstavljanju nekoliko zavrteti in ju spraviti v najbolj optimalen položaj. Ne samo zaradi izgleda, ampak predvsem zaradi zvoka in dušenja hrupa. Nič neobičajnega ni, da se pri zvoku kaj izgubi, če prileganje v ušesno votlino ni optimalno, toda tukaj gre za razliko med dobrim in odličnim. Zanimiv je material čepkov, ki niso običajni silikonski, ampak iz  poliuretanske pene, ki se prilagaja obliki ušesnega kanala. Zaradi tega potem zunaj na pogled izpade, kot bi bil že obrabljen, a je vloga teh čepkov v tem, da se čim lepše usedejo in čim bolj zaprejo ušesa. Prejšnje so hitro postale neudobne in je uporabnik čutil njihovo velikost in mase, z novimi se mi je to dogajalo precej redkeje. Daljša poslušanja, dve uri in več, lahko sčasoma postanejo nekoliko naporna, kot pri večini slušalk s čepki v ušesnem kanalu, a če kaj, me je motila nujnost popravljanja prileganja na vsake toliko časa, da se zvok ni poslabšal.

Polnilna škatlica je prav tako kar zajetna in kadar je popolnoma napolnjena vsebuje dvakrat toliko baterijske zaloge, kot jo premoreta sami slušalkici. To ni ogromno, sploh glede na velikost tega ovitka, a zadošča. Fino je tudi, da poleg žičnega prek USB-C omogoča še brezžično polnjenje na vsakem podstavku Qi. Baterija v slušalkah traja kakšnih pet, kar je soliden rezultat. Boljši od nekaterih novejših konkurentov.

Nekaj si je treba razjasniti že ob nakupu tega pripomočka. To ni Airpods ali nekaj podobnega, ki ga povežeš s telefonom in uporabljaš, ne da bi se sploh ukvarjal s kakšnimi nastavitvami. Poanta je v obilici možnosti, pri čemer lahko slušalke marsikaj počno in prilagajajo same, marsikaj pa si lahko prilagodi tudi uporabnik, da res doseže tak zvok in tako dušenje ali prepuščanje hrupa kot želi. V vsaki situaciji posebej, kajti univerzalne nastavitve za nobeno okolje niso najboljša izbira. Začne se že s »čarovnikom«, ki analizira prileganje čepkov, nadaljuje pa z nadzorom zvoka glede na okolico in početje uporabnika (Ambient sound control in Adaptive Sound Control). Tako lahko slušalke prepoznavajo, v kakšnem okolju smo (doma, rekreacija na prostem, fitnes, javni prevoz, …), in ali sedimo, hodimo, se vozimo in tako naprej. Na osnovi tega pa lahko spreminjajo ključne parametre zvoka in bolj ali manj dušijo hrup ali morda spuščajo skozi okoliške zvoke. Poleg tega lahko takrat, ko začnemo govoriti, prekinejo predvajanje. Za vsakega od pogostih scenarijev si je mogoče ustvariti »profil« in slušalke potem samodejno preklopijo nanj, ko prepoznajo lokacijo, dejavnost, tipičen hrup in ostale lastnosti. Seveda je mogoče slušalke uporabljati brez tega in domnevam, da jih kdo za uporabo pretežno v pisarni ali v domačem okolju tudi bo. Prav tako priporočam izklop ustavljanja predvajanja ob govorjenju, če se pogosto na glas jeziš. Je pa ta možnost scenarijev edinstvena in za koga, ki se veliko giblje naokrog, ter vmes nekaj posluša, lahko zelo dobrodošla. Vse to je seveda na voljo v aplikaciji Sony Headphones.

Kadar sta slušalkici trdno na svojem mestu, se z njima res sliši izborno. To ni tiste vrste glasba, ki bi takoj ustvarila vtis zaradi svoje pompoznosti ali (pre)močnih basov, temveč se po daljšem poslušanju kar naenkrat zaveš, da te nič ne moti in da slišiš določene podrobnosti, ki se pri večini slušalk preprosto izgubijo. Zvok je uravnotežen in poln, prijeten in kakovosten ne glede na žanr poslušane glasbe. Seveda bo kdo želel poudariti ali base ali visoke tone, pri glasbi je marsikaj odvisno tako od zvrsti kot od osebnega okusa, dobra plat WF-1000XM4 pa je v tem, da takim željam dokaj dobro ustrežejo. Pri večini drugih je mogoče malo izboljšati zadevo v eno smer, potem pa je hitro konec. Na voljo je celo kodek LDAC, ki tudi prek povezave bluetooth prenaša glasbo brez dodatnega stiskanja, verjetno pa ga marsikdo ne bo mogel izkoristiti, ker ga podpira le malo telefonov in drugih naprav. Na ta način bi lahko užival tudi v glasbi »brez izgubi kakovosti«, ki sta jo pred časom uvedla storitvi Amazon Music in Apple Music. A tudi pri običajnih kodekih se sliši razlika z manj vrhunskimi slušalkami.

Pri aktivnem dušenju hrupa je zgodba podobna. Težko je dati konkretno primerjavo, ker vse skupaj temelji na subjektivnem občutku in na spreminjajoči se okolici, toda tako učinkovitega pri slušalkah, ki ne pokrijejo celotnega uhlja, še nisem slišal. Doslej sem na vrhu svojega seznama imel Panasonicove RZ-S500, kjer je mogoče tudi nastavljati intenzivnost dušenja, všeč so mi tudi Huawei Freebuds Pro z dinamičnim prilagajanjem. Sonyjeve so odlične, poberejo skoraj vse v nižjem frekvenčnem spektru, lahko se znebijo tudi piša vetra, ne ponujajo pa možnosti prilagajanja, kot jo pri prepuščanju zunanjih zvokov.

Od standardnih funkcionalnosti samodejno ustavljanje predvajanja, kadar slušalko vzamemo iz ušesa, deluje brezhibno. Samodejnega preklapljanja med več napravami ni, saj so lahko slušalke naenkrat povezano z enim telefonom, tablico, računalnikom ali čim drugim. Mogoče je imeti seznanjene z več napravami in jih »prestavljati« ročno. Za telefonske pogovore so odlične, tako zaradi kakovostnih mikrofonov kot zaradi dobre in prilagodljivega povratnega zvoka, da uporabnik razločno sliši sam sebe in tako lahko brez težav govori.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Podobno kot Sonyjevi televizorji OLED tudi slušalke WF-1000XM4 zahtevajo nekaj dela in nastavljanja, da jih zares izkoristiš in dobiš iz njih tisto najboljše, kar ponujajo. To pa je res dobro, nad večino konkurence. Kar pa se pozna tudi pri ceni, saj izdelek stane 280 evrov. Kdor želi najboljši zvok in aktivno dušenje hrupa pri tej vrsti slušalk ter je pripravljen na nekaj ukvarjanja z nastavitvami ter na nekoliko večjo reč ušesih, se mu splača odšteti dodatnega stotaka v primerjavi z večino ostalih zelo dobrih modelov.

HVALIMO:
 • Odličen zvok ob pravilnem prileganju
 • Za tako vrsto slušalk vrhunsko aktivno dušenje hrupa
 • Možnost različnih scenarijev, med katerimi slušalke samodejno preklapljajo
 • Brezžično polnjenje škatlice
 • Ogromno možnosti v aplikaciji
 • Zelo primerne za pogovore in videokonference
 • Podpora za kodek LDAC
GRAJAMO:
 • Velikost, tako slušalkic kot polnilne škatlice
 • Ni možnost prilagajanja aktivnega dušenja hrupa
 • Poliuretanska pena čepkov se dobro prilega, vendar že po nekaj nošenjih izgleda obrabljeno
 • Ne delujejo z dvema napravama hkrati
 • Visoka cena
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja