Sony ULT Tower 10: Odličen je, vendar se sprašujem, kolikokrat bi mi RES prišel prav
Marjan Kodelja 20. maja 2024 ob 06:31

Sonyjev zvočnik za zvokovno in svetlobno popestritev vrtnih zabav sodi v vrh tovrstnih naprav, vendar se morate vsaj vprašati, ali potrebuje ropotalo, ki bo vaščane vrglo iz postelj!

Poudarek je na basih, torej naj nadaljujem v tej smeri, na manj resen način. ULT Tower 10 je odlična naprava za rušenje. Postaviš jo v klet, naviješ do konca in počakaš, da poudarjene nizke frekvence razrahljajo zidovje. Tako je, ker so Sonyjevi strokovnjaki za zvok večjo pozornost posvetili nizkim tonom, v želji prikupiti se mladim, med katerimi je priljubljen hip hop, elektronika in sorodna glasba s poudarjenimi nizkimi in visokimi toni. Hkrati je zvočnik dovolj velik, da odda gromovit zvok, ki na vrtu ob prometni cesti preglasi nadležen hrup, čeprav stojiš deset metrov stran, kajti bližje ob polni jakosti znajo boleti ušesa.

Zvočnik je ogromen in težak, čeprav nima baterije. Kolikšna bi bila masa baterije, ki bi nudila kolikor toliko uporabno avtonomijo ob 139 vatih moči, si lahko mislite. Obsojeni ste na električno vtičnico ali dodatno dovolj močno baterijo, drugače iz skupka plastike in elektronike ne bo muzike. Za lažjo uporabo sta spodaj koleščka in zgoraj prijeten ročaj. Zvočnik nagnete in peljete, kamor želite. Vsaj dokler so tla ravna. Prek trave, peska in podobnih podlag ga je treba nesti in tedaj si obsojen na telovadbo v iskanju primernega oprijema, saj spodaj ni ročaja. Ohišje ni povečane odpornosti na vodo in prah, a se ne bo zgodila katastrofa, ako boste polili pijačo po zgornji »plošči«. Ta del zvočnika je zaščiteno pred razlitjem.

Prostora je veliko, zato je veliko gonilnikov – skupaj sedem. Razmeroma velikemu globokotoncu pri poustvarjanju prave zvočne izkušnje pomagata dva srednjetonska, približno v sredini zgornje polovice ohišje, nad katerima so še štirje visokotonski. Dva usmerjena naprej in dva nazaj. Barvne sijalke so razporejene v vencih okoli spodnjega in zgornjega dela ohišja ter nudijo zadovoljivo vizualno izkušnjo, vendar ne izredne. V prostoru igra svetlobe pride do izraza, a se zunaj in podnevi izgubi. Celotna zgornja ploskev je v vlogi na dotik občutljive površine za upravljanje zvočnika, to je ravno tako mogoče početi v aplikaciji (Sony Music Center), tam pa je tudi velik »gumb« ULT, ki je nadomestil gumb »MegaBass«, ki ga ima večina velikih Sonyjevih zvočnikov za zabave. Na voljo so trije načini, izklop, ko ne želimo poudarjenih basov in dva s poudarjenimi, med katerima eden temelji na njih in drugi na »energiji« zvoka. Karkoli naj bi to že pomenilo, saj med njima nisem občutil omembe vredne razlike.

Zvočni gonilnikiGlobokotonec 320 mm, srednjetonec (L/D) 80 mm, visokotonec (L/D) 40 mm (4X)
Frekvenčni obseg20 – 20.000 Hz (vzorčenje 44,1 kHz)
Brezžični vmesnikBluetooth 5.2
KodekiSBC, AAC, LDAC
PriključkiMini Stereo priključek, USB A (za polnjenje telefona), optični digitalni vhod, 3,5 mm avdio
Električna moč139 W
Mere418 x 1106 x 428 mm
Teža29 kg
Priporočena cena1.200 €

Če česa ni preveč, a bi lahko bilo, potem so to priključki. Poleg brezžičnega vmesnika nimamo ravno bogatega nabora priključkov za priklop raznolikih virov zvoka. Sploh starejših, ki morda nimajo optičnega izhoda. Bolj kot ne boste odvisni od mobilnih naprav. Še dobro, da je priključek USB tipa A, ki poskrbi za njihovo napajanje. Prav bo prišlo v primeru, da bodisi nimate napajalnika ali je na voljo zgolj ena sama električna vtičnica, ki jo zasede zvočnik. Bluetooth povezava je v mojem primeru delovala stabilno, a je res, da povezani telefon ni bil nikdar oddaljen dlje kot 15 metrov.

Zanj bom dejal, da je noro glasen, pri 80-odsotni glasnosti zvok preseže sto decibelov na razdalji dobrih dveh metrov, kar je že onstran meje, ko okvare sluha pri dolgotrajni izpostavi niso izključene. Ob tem, da so kljub poudarjenim basom ob vključenem enem od načinom ULT, zvočne frekvence še vedno primerno uravnotežene. Zvočnik »prežveči« vsako glasbeno zvrst in jo reprezentira na zavidljivo visoki ravni praktično ob vsaki glasnosti, saj tudi pri najvišjih nisem opazil popačenosti visokih tonov.

Nima smisla na dolgo in široko razpredati, komu je zvočnik namenjen, kajti ti to vedo in so pripravljeni plačati zanj malce več kot tisoč evrov. Na prvi pogled veliko, toda zvočniki sposobnosti takšnega »basa« ob splošni kakovosti zvoka, stanejo vsaj toliko, če ne celo še kakšnega stotaka več. Debate bo sprožala še oblika. Zaradi nje ves čas govorim, da je primeren za vrtne zabave. Ni takšna, da bi ga z veseljem vsak dane gledal v dnevni sobi, a se obenem še kako zavedam, da bi se dalo interjer oblikovati tako, da bi vanj pasal. Minimalistično s kančkom sodobnega industrijskega pridiha.

HVALIMO:
  • Gromovit zvok popolna za vrtne zabave
  • Odlični nizki toni, ki pridejo do izraza ob predvajanju primerne glasbene zvrsti
  • Preprosto povezovanje s telefonom in upravljanje zvočnika
  • Brezžični mikrofon za karaoke (če si upaš)
  • Kitarski vhod
GRAJAMO:
  • Tolikšno ceno težko prebavim
  • Nima baterije, zato je bližnja električna vtičnica nujna
  • Nesti ga morata dva
  • Spodaj ni ročke za prenašanje za primere, ko podlaga ne dovoli vlečenja
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja