Matjaž Ropret 2. septembra 2016 ob 09:00

Pri Sonyju je že od začetka serije Xperia Z, ki je letos odstopila prostor novi družini Xperia X, veliko poudarka posvečajo fotografskim zmožnostim telefonov. Vsaj v marketinških materialih, saj se v praksi še noben od teh izdelkov ni izkazal za vodilnega pri mobilni fotografiji. Vendar se japonsko podjetje ne preda in za nova modela XZ in X compact znova trdi, da ponujata enega najboljših fotoaparatov v mobilnih napravah.

Podobno kot že zadnje Xperie Z in X performance imata novinki fotografsko tipalo s 23 milijoni točk. Morda povsem enako, morda nekoliko nadgrajeno. Ampak Sony govori o treh tipalih v fotoaparatu, kar pa je zgolj marketinščina. Tipalo za zajem fotografij je eno samo, ostali dve skrbita za druge stvari in tudi nista v istem modulu. Drugo je tipalo za lasersko ostrenje, ki sta ga že pred Sonyjem uvedla LG (s telefonom G4) in Huawei (P9). To tipalo z laserskim snopom hitreje in natančneje meri razdaljo od telefona do objekta izostritve na motivu, kot so sposobni početi konvencionalni načini. Tretje tipalo pa skrbi za pravilno izravnavanje beline, kar posledično pomeni pravilnejše barve. Običajno je ta funkcionalnost integrirana v samo fotografsko tipalo, a ni nujno najbolj natančna. Morda najbolj dobrodošla novost obeh fotoaparatov pa je umirjanje slike, ki deluje v petih oseh. To tehnologijo je Sony pred kakšnim letom pridobil z investicijo v Olympus.

20160901_133442Po ostalih lastnostih telefona ne izstopata. Večji ima procesor snapdragon 820, a glede na ostale vrhunske modele manj pomnilnika – 3 GB, medtem ko so štirje gigabajti že postali standard – in zaslon z nižjo ločljivostjo (Full HD). Manjši X compact je še manj impresiven. Zaslon ima zgolj ločljivost HD (720 x 1280), procesor pa je srednjerazredni snapdragon 650. Ostali pa so trije gigabajti pomnilnika in 32 GB prostora za podatke (ob reži za kartico microsd) ter čitalnik prstnih odtisov v tipki ob strani. Kot vedno je vprašanje, kakšne rezultate bodo dejansko izpljunili Sonyjevi nezanesljivi fotografski algoritmi in kako bo podjetje cenovno pozicioniralo telefona.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.