Sony RX100 VII: Blizu smo, a še vedno čakamo idealnega superžepnika (#video)
Matjaž Ropret 26. maja 2020 ob 10:33

Sonyjeva serija žepnih fotoaparatov RX100 je od vsega začetka izjemno mikavna. Skoraj ni fotografa in snemalca, ki ne bi poskusil v svoj delovni proces vključiti enega od teh modelov. Nekaj kolegov je skočilo na ta vlak že takoj pri prvi generaciji, sam sem največ uporabljal štirico (in malo tudi že pred tem dvojko), nekateri so se priključili šele kasneje. Kratkotrajen uspeh je s podobnim aparatom imel še Panasonic, medtem ko denimo Canonu kljub (fotografsko) zanimivim modelom ni uspel večji preboj. Ves čas pa smo se ob navdušenju borili tudi z nekaterimi nepotrebnimi omejitvami, kar še vedno drži tudi pri sedmi generaciji tega aparata. Toda vsaj za snemanje videa se nekaj svetlika, kajti danes popoldne bo menda Sony, tako pravijo spletne govorice, predstavil nov aparat ZV-1, ki naj bi končno združil vse dobre lastnosti eriks stotic skozi leta in dodal še nekaj specifično videografskih zmožnosti. Kmalu bomo videli, vmes pa je tu RX100 VII, ki znova navdušuje in tudi frustrira.

Četrti RX100 je bil eden prvih dostopnih in kakovostnih aparatov za snemanje 4K. Imel je krasen in svetlobno močan objektiv 24-70 (f/1,8-2,8), vgrajen sivi filter, kar je zelo prav prišlo med snemanjem na soncu, zelo dobro kvaliteto posnetkov, možnost zapisa v S-Log za kasnejšo barvno obdelavo in predvsem je ostal enako priročen in žepu prijazen kot predhodniki. Toda zraven so bile tudi pomanjkljivosti in omejitve. Med njimi dokaj dolga najmanjša razdalja ostrenja, kar je pomenilo, da je bilo težko snemati telefone in ostalo od blizu. Pri 4K se je aparat hitro začel pregrevati in manjkal mu je vhod za mikrofon, da bi bil lahko res konkretno snemalno orodje, kajti včasih je zunanji mikrofon preprosto nujen. Tako pridemo do sedme generacije, ki je odpravila nekaj prejšnjih slabih navad, a na žalost tudi uvedla kakšno novo.

Sony je v bistvu že s petico in šestico opravil precejšnjo spremembo. Kolikor toliko so spravili pregrevanje pod kontrolo in izboljšali ostrenje, a hkrati povsem spremenili objektiv. Goriščnico so bistveno podaljšali, tako da zum seže do 200 mm, namesto do 70 mm, še vedno pa se prične pri 24 mm. Kar pa gre na račun dvojega. Najprej svetlobne moči, ki je samo še od 2,8 do 4,5, in sivega filtra (ND). Slednji se je že s petico poslovil in ga doslej ni bilo nazaj. RX100 VII je končno prinesel še vhod za mikrofon, premore tudi izjemno Sonyjevo ostrenje s sledenjem obrazom in očem, celo med snemanjem 4K, kakovost fotografij in videov pa je še dodatno izboljšana. Na voljo so še slikovni profili (za barve, kontraste in ostalo), ki jih že poznamo tudi iz nekaterih drugih aparatov te znamke, in tako si jih lahko uporabnik prilagodi za različne naloge (video, fotografiranje v različnih razmerah), le spomniti se mora vsakič znova zamenjati profil, ko loti nečesa novega. Najbolj zoprno je, ko sredi projekta ugotoviš, da je še vedno nastavljen profil iz prejšnje seanse.

Kot vedno, sploh pri tem proizvajalcu, pa je ob vsem (res) dobrem kakšna malenkost, ki uporabnika vedno znova po malem nervira. Pregrevanje so resda v pretežni meri odpravili, a so ga resnici na ljubo tudi malo skrili. Kajti uvedli so petminutno omejitev pri posnetkih 4K. Dokler tega ne ugotoviš in v nastavitvah ne najdeš opcije, da stop po petih minutah izključiš, boš zagotovo moral določene scene posneti znova. Pa tudi po izklopu tega »varovala« težko snemaš kaj dosti dlje kot deset, mogoče petnajst minut v kosu, kajti aparat se ob tem še vedno neugodno segreje. Vhod za mikrofon je zdaj res prisoten in deluje po pričakovanjih, toda na aparatu ni nastavka za bliskavico, in tako nanj tudi ni mogoče namestiti mikrofona. Zato je treba za kakšnega usmerjenega najprej na aparat pritrditi dodatno železje ali pa ga postaviti na ločen stativ, kadar so kadri bolj statični. Ostaja pa tudi izrez pri snemanju 4K, zaradi česar se tam goriščnica začne pri približno 30 mm, ne pri 24 mm.

Prihajajoči ZV-1 naj bi bil nekakšen naslednik RX100 VII, vendar v bistvu namenjen pretežno snemalcem, najbolj vlogerjem in »Youtuberjem«. Prav tako bo osnovan na enopalčnem tipalu in bo v podobno velikem ohišju, glede na informacije, ki so že pricurljale na internet, znova imel »stari« objektiv 24-70 f/1,8-2,8 s sivim filtrom. Vgrajen bo boljši mikrofon, čez katerega se bo dalo povezniti »mačka«, a poleg vhoda za zunanji mikrofon bo na aparatu tudi nastavek, ki bo omogočal pritrditev zvočnega pripomočka. Zaslon se bo obračal vstran, da ga mikrofon na vrhu ne bo motil. Videli bomo, kako bo z omejitvijo snemanja in goriščnico, vsekakor pa pričakujem isti sistem ostrenja. Tudi cene še ne poznamo, a v vsakem primeru bi počakal na tega novinca, če bi me RX100 VII zanimal pretežno zaradi videa. Ali pa resno razmislil o brezzrcalnem a6400, ki je resda večji, vendar tehnološko primerljiv, nima težav s časovnimi omejitvami ter pregrevanjem pri snemanju, in je v prednosti še zaradi večjega tipala, izmenljivih objektivov, malce konkretnejše baterije (čeprav glede tega resnejšo prednost prinaša šele a6600) ter odlične možnosti zaklepanja samodejnega nastavljanja beline na začetku snemanja.

Za fotografiranje pa bi najbrž pogledal proti kateremu od starejših modelov (za snemanje vseeno ne, ker je vhod za mikrofon vendarle preveč pomembna lastnost, enako pa velja tudi za sledenje obrazom in očem). Sedmica je izvrstna, hitro in natančno ostrenje ter profili res olajšajo delo, a tudi tu velja, da vse to za manj denarja omogoča a6400. Pa tudi vsi RX100 od štirice naprej so še vedno odlični fotoaparati, s popolnoma enakimi nastavitvami in podobno dobrim (izskočnim) elektronskim iskalom, res pa jih sedmica prekaša v ostrenju in končni obdelavi posnetkov. Toda, kdor večinoma razvija fotografije iz zapisa RAW, bo komajda opazil izboljšave pri Sonyjevem algoritmu jpeg.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

RX100 VII je odličen fotoaparat, žal pa nima prave konkurence in zato Sony lahko vzdržuje skoraj poljubno ceno. Pri brezzrcalnih aparatih (APS-C in m4/3) so Fujifilm, Panasonic in ostali poskrbeli, da ne more nihče pretiravati, in zato se tam zdaj najde izdelke s precej boljšo vrednostjo glede na ceno.

Sony RX100 VII
  • Ohišje in funkcionalnosti
  • Kakovost fotografij
  • Kakovost videa
  • Objektiv
  • Upravljanje
  • Cena
3.9

Naj kupim?

Kljub temu, da je aparat izvrsten, prav veliko razlogov za nakup ne vidim. Če je žepna velikost nujna prioriteta, potem je za snemanje videa najbolj počakati na prihajajoči ZV-1, za fotografiranje pa izbrati katerega od starejših in precej cenejših modelov RX100. Sicer pa je za enako ali nižjo ceno vsekakor boljša izbira brezzrcalni a6400.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja