Sony napoveduje telefon z zaslonom 4K HDR, ki pa je za zdaj samo privid
Matjaž Ropret 1. marca 2017 ob 09:36

Sony je na sejmu MWC skoraj moral predstaviti ali vsaj napovedati nekaj izjemnega, saj njegovi telefoni v zadnjem času niso bili niti prodajne uspešnice niti niso upravičevali pričakovanj. Z Xperio XZ Premium je bil blizu tega, da bi mu uspelo. A kaj, ko nam ni pokazal delujočega primerka.

Novinec, ki še nima datuma prihoda na trg in cene, razen ohlapnega pojma “pozno pomladi” (kar verjetno pomeni junija), naj bi tehnološke navdušence vzburjal z zaslonom in fotoaparatom. In morda še s procesorjem. Potem, ko je bil predhodnik Z5 Premium prvi telefon z zaslonom 4K, je XZ Premium prvi, ki združuje ultravisoko ločljivost in podporo za sliko HDR. Torej ima ustrezno svetilnost in dinamični razpon, da lahko prikaže sliko z večjimi kontrasti in razliko med svetlimi in temnimi deli motivov. Na začetku bo tovrstna vsebina na voljo na Amazonovi storitvi Prime Video.

Za razliko od prejšnjega modela z izjemno jasnim ekranom tokrat takoj po predstavitvi ne morem povedati nič o tem, kako to dejansko izgleda. Ker smo pri Sonyju dobili telefon, ki ga ni bilo mogoče vključiti. Pretipalo smo torej lahko ohišje in ocenili velikost, obliko in kakovost izdelave. A o tem več kasneje. Bolj bi nas zanimal prikaz, toda Sony še skriva tehnologijo pred širšo javnostjo, če je ta sploh že nared.

Druga izstopajoča lastnost je fotografsko tipalo z vgrajenim pomnilnikom (angl. memory stacked sensor), kar prinaša več prednosti pred običajnimi tipali. Sony je največ govoril o možnosti zajemanja posnetkov z 960 sličicami na sekundo, ki omogoča 32-kratno upočasnitev. Drugače povedano, superpočasen posnetek, kjer kaplica vode nekaj sekund pada na tla, vidi pa se povsem razločno. Večina vrhunskih telefonov lahko snema z največ 240 sličicami na sekundo. Druga prednost Sonyjevega tipala pa je v tem, da lahko telefon zaradi pomnilnika prebere vse informacije s tipala še preden se motiv premakne in se tako izogne neželenim učinkom na fotografijah. Tipalo z 19 milijoni točk ima tudi za skoraj petino večje točke od prejšnjega, kar vsaj v teoriji obljublja boljše posnetke v slabi svetlobi in manj šuma.

Da je telefon z vso to tehnologijo in tudi procesorjem Snapdragon 835, najnovejšim Qualcommovim čipom, nekoliko večji in debelejši je skoraj pričakovano. Kajti drugi telefoni z diagonalo zaslona 5,5 palcev so opazno manjši. To bi se dalo potrpeti, a ima reč drug problem. Ohišje je v osnovi kovinsko, toda zadnja stran je steklena, tako kot sprednja. In vsaj v srebrni izvedbi deluje kot zrcalo in pravi magnet za prstne odtise. Pri Sonyju so nam za fotografiranje zraven telefona dali krpico in tudi za uporabo bo skoraj nujna. Ali pa ovitek, ki bo telefon naredil še večji in zakril vso to “modno” pojavnost.

Zanima me, kako se bo Xperia XZ Premium pokazala v praksi, ne morem pa si misliti drugega, kot da je Sony malce preuranjeno poskusil vzbuditi nekaj zanimanja, zdaj pa se bo podal v dirko s časom, da bo zadevo res izdelal do poletja.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.