Sony G Master: Posebne foto-video enote (#video)
Alan Orlič 4. maja 2021 ob 16:50

Situacija je zdaj povsem drugačna kot pred leti. Sony ima v svojem naboru objektivov kar nekaj zanimivih, pri katerih se fotografom dvigne utrip in začnejo preverjati globino svoje denarnice.

Tokrat smo preizkus dobili dva posebneža, prvi je 100 – 400mm, drugi 28 – 135mm. Predvsem pri slednjem bo marsikdo zastrigel z ušesi in se vprašal zakaj, saj gre za dokaj standardno goriščnico, a odgovor je preprost. Objektiv je namreč namenjen snemanju videa.

Začnimo vseeno s fotografskim delom. Tega zastopa G Master FE G100 – 400mm f4.5 – 5.6 OSS, kakršno je polno ime objektiva. Zamikal bo predvsem ljubiteljem fotolova in narave, morda še kakšnega športnega fotografa. Če ga uporabimo na katerem od fotoaparatov iz serije A6XXX, dobimo zaradi manjšega tipala še dodatno podaljšanje goriščnice do 600 mm, kar še bolj približa motiv. Ker ima objektiv spremenljivo goriščnico, so inženirji to izkoristili za manjšo velikost pri 100 mm, če želimo 400 mm, se del objektiva izvleče. Izdelan je tako, kot se za serijo G Master spodobi, to pomeni, da je robusten in vremensko zaščiten. V notranjosti se skrivata dva motorja, ki skrbita za hitro premikanje leč, slednjih je namreč 22 v 16 skupinah. Najbližja razdalja ostrenja je le 0,98m, v praksi lahko objektiv občasno uporabite tudi za makro posnetke, čeprav zaradi 0,35x povečave ne pričakujte slona iz muhe.

Objektiv ima kar nekaj možnosti, ki fotografu olajšajo delo, od omejevanja ostrenja od 3 metrov do neskončnosti ali na celem območju, izbire načina umirjanja slike po obeh oseh ali samo eni, do  dodatne tipke, ki ji lahko določimo namen. Praktični del je pokazal, da je Sony odlično opravil svoje delo. Ostrenje je hitro, slika je ostra že pri odprti zaslonki, celo slabih 1,4 kilograma ne povzroča slabe volje, vse ostalo to namreč odtehta, vključno z mehko neostrino, ki doda svoje za piko na i. Objektiv se odlično obnese in praktično nismo našli pripomb, razen 2850 evrskih razlogov, kar zna biti za marsikaterega amaterja dokaj visoka stopnica. Alternativi sta dve, Sigma 100 – 400mm in Tamron 150 – 500mm, a obe imata končno zaslonko slabšo kot Sony in nista vremensko zaščiteni. Prva stane slabega tisočaka, druga polovico več, v razmislek pa ponujamo tudi nekaj iz Sonevih vrst, fotoaparat RX10 mark 3 ali 4. Morda se sliši absurdno, a če niste zagret fotolovec ali športni fotograf, boste imeli od slednjega bistveno več kot od namenskega objektiva.

Skočimo še v video svet. Čeprav je kar nekaj podjetij že pripravilo specializirane objektive, je Sonyjev FE PZ 28-135mm F4 G OSS posebnež med njimi. Tudi tu gre za objektiv iz serije G, kar pomeni vremensko zaščito in visoko kvaliteto izdelave. Goriščnica pokriva delovno območje, v katerem se znajde praktično vsak videosnemalec večino časa, se pravi od širokega kota do teleobjektiva in to s stalno zaslonko (f4). Poleg tega ima objektiv vgrajen umirjevalnik in samodejno ostrenje, oboje dokaj redek gost posebnih objektivov. Če dodamo še velike obroče, ki so prilagojeni z dodatnimi zobniki natančnejšemu upravljanju, dobimo pripomoček, po katerem bodo segli tisti, ki točno vedo, zakaj ga bodo uporabljali. Temu primerna je tudi cena 3700 evrov, a ta je tu drugotnega pomena.

Čeprav nismo z videom na ti, sta nas navdušili dve zelo uporabni možnosti tega objektiva. Prva je držanje ostrine na mestu, ne glede na spreminjanje goriščnice. Druga, prav tako zanimiva, je brezstopinjsko nastavljanje zaslonke. Z obema možnostma zna nekdo z znanjem in izkušnjami izvleči iz objektiva marsikaj uporabnega. Sonyjevega posebneža lahko brez težav uporabimo tudi za fotografiranje, saj je oster od roba do roba, tudi zaslonka z devetimi lističi pomaga k boljšemu končnemu rezultatu. Glede na ceno bo ta objektiv pristal bolj kot ne v rokah profesionalcev, nam, amaterjem, preostanejo druga, cenejša orodja.

Sony ima svojo linijo FE objektivov že dodobra zapolnjeno, kar je v tem trenutku njegova glavna prednost pred Nikonom in Canonom, predvsem slednji se zelo trudi zmanjšati razliko. Taki posebneži pa to razliko še malo povečujejo, saj ima Sony z istim bajonetom tudi serijo profesionalnih video kamer.

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja