Sony LinkBuds: Ušesni čepki daleč najbolj čudnega videza so v bistvu presenetljivo normalni
Marjan Kodelja 15. aprila 2022 ob 06:10

Prvi ušesni čepki z odprtim obročem dokazujejo, da za kakovostno zvočno izkušnjo aktivno dušenje hrupa ni nujno. Nudijo podroben in kakovosten zvok, z izjemo ne pretirano izstopajočih basov, medtem ko bo nekatere zmotilo še dejstvo, da ne dovolijo sočasne povezave z dvema napravama.

Sonyjeve izrazito posebne slušalke imajo zvočni gonilnik videza obročka, ki »sede« nad odprtino sluhovoda. Videti je kot ameriški krof z luknjico, skozi katero slišimo zvoke okolice. Ker čepek ne nudi nobene pasivne zvočne izolacije, tudi aktivno dušenje nima smisla. Odlikuje ga še nizka teža le 4,1 grama, ki jamči dolgotrajno udobno uporabo.

Zanimiva oblika in način pritrjevanja

Obroček z gonilnikom je pritrjen na ohišje z elektroniko in baterijo, ki se lepo prilagaja ušesni školjki. Na mestu ga namreč druži gumijasto držalo, ki je na prvi pogled še najbolj podobno vodovodni tesnilki. V kompletu jih je več in imajo različne premere. Zaradi zasnove moramo čepek pravilno namestiti in ker je vsaj prvič to lahko manjša težava, je Sony v aplikacijo Headphones Connect vključil krajšo video vadnico. Postopka se sicer hitro navadite in verjetno boste presenečeni, kako stabilen je potem v ušesu.

Kadar slušalk ne uporabljate, sta čepka varno shranjena v manjši škatlici, ki hkrati služi za polnjenje. Zaradi majhnosti (in lahkotnosti) njuni bateriji nista pretirano veliki, zato je pričakovan čas delovanja do 5,5 ure, medtem ko je v bateriji škatlice shranjene energije za dodatnih 12 ur. Skupaj torej do 17,5 ure, s čimer se uvrščajo v povprečje.

Brezžična povezava z napako

Slušalke LinkBuds nudijo pravo brezžično stereo povezavo. Z izvorno napravo sta neposredno povezana oba čepka. Spoznavanje in kasnejše povezovanje je hitro in razen v enem primeru nisem zaznal motenj. Ta primer je hkrati zanimiv, saj česa podobnega nisem zasledil pri nobenih podobno velikih in oblikovanih čepkih. Kadar sta bila povezana s prenosnim računalnikom in sem tega prijel v desnem kotu na točno določen način, zelo verjetno ima tam anteno za vmesnik Bluetooth, je prihajalo do prekinitev zvoka. Čemur se zlahka izognete. Preprosto ga tam ne prijemljete. Bolj kot to bo zato nekatere zmotilo, da slušalke ne dovolijo sočasne povezave z dvema napravama, kar je pravzaprav izredno uporabno. Predstavljate si, da na prenosnem računalniku gledate film, ko pozvoni telefon. Sodobnejše slušalke v takšnem primeru zaustavijo predvajanje filma, omogočijo pogovor in po zaključku tega storijo vse potrebno, da se spet hitro posvetite prvotnemu opravilu. Odsotnost te možnosti je do nekje kompenzirano s funkcijo zaznave govora. Ko slušalke zaznajo, da govorite, namreč ravno tako zaustavijo predvajanje, medtem ko luknja v zvočnem gonilniku dovoli normalen telefonski razgovor.

S trkanjem po koži do želene funkcije

Ker je ohišje ušesnega čepka izredno majhno, na njem ni na dotik občutljive površine. Odsotnost le te je Sony rešil na zanimiv način. Namesto trkanja po slušalkah trkate po tkivu v okolici ušesa, še najbolje po hrustančni izboklini na sprednji strani vhoda v sluhovod. Pri tem ne bodite nežni, saj v tem primeru slušalke tresljajev ne zaznajo. Kaj se pripeti po zaznavi ukaza je seveda odvisno od nastavitev v omenjeni aplikaciji, kjer poleg tega lahko vklopit funkcijo 360-stopinjskega zvoka. A da ta deluje, morate najprej fotografirati uho in zagnati analizo oblike. Kar zna biti dokaj zamudno in predvsem nekaj, kar težko storite sami.

Dober zvok, a to od Sonyja pravzaprav pričakujemo

Zasnova z odprtim obročkom nudi prostorno in široko zvočno kuliso, ki je ne dobimo z bolj običajnimi ušesnimi čepki. Zvok je poln, natančen in uravnotežen, ne glede na zvrst glasbe. 12-milimetrski gonilnik je obenem dovolj močan, da je tudi jakost na primerni ravni, medtem ko zvočni procesor zagotovi, da glasba zveni pristno in z minimalnim popačenjem. Tovrstna zasnova ima hkrati tudi slabost. Prepušča zvoke okolice, kar v primeru, da so preglasni, lahko slabo vpliva na izkušnjo uporabe. A boste na prostem varnejši, saj pravočasno slišite zvok bližajočega vozila. Posledica tega, da ušesni čepek ne zatesni sluhovoda, je tudi ta, da nizki toni oziroma basi niso posebno izraziti. Kompromis, ki ga morate sprejeti, če želite udobne slušalke s siceršnjim kakovostnim zvokom, ki jih zlahka nosite cel dan.

Slušalke Sony LinkBuds s ceno 180 evrov ne sodijo med dražje, a tudi ne med cenejše. Za ljubitelje dotične znamke in za tiste, ki jih aktivno dušenje hrupa ni pomembno ali ga celo nočejo, bodo prava izbira. V nasprotnem primeru pa je mogoče najti marsikateri cenejši model celo z dušenjem, dvojno povezavo in najmanj podobno kakovostnim zvokom.

Hvalimo:
  • Kakovosten in »prostoren« zvok
  • Majhni, lahki in udobni čepki
  • Inovativen način upravljanja
Grajamo:
  • Občasne motnje v povezavi
  • Ni možnosti sočasne povezave z dvema napravama
  • Nizki toni (basi) bi lahko bili izrazitejši
  • Celotna dolžina čepkov je lahko na zgornji meji za določene uhlje
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.