Sony LinkBuds S: Najbolj prijetne Sonyjeve doslej, a pribitek na blagovno znamko je znova previsok
Matjaž Ropret 5. avgusta 2022 ob 06:39

S popolnoma brezžičnimi slušalkami Sony veliko eksperimentira. Večina modelov doslej je bila zaradi želje po popolnem zvoku ter aktivnem dušenju hrupa prevelikih ali nenavadne oblike, zato so nove LinkBuds S prava osvežitev. So namreč dokaj konvencionalne in predvsem udobne za dolgotrajno uporabo, njihov problem pa so manjkajoče nujne lastnosti za zahtevano ceno.

Prve slušalke iz linije LinkBuds so bile res posebne, saj imajo poleg čepka še obroček z luknjo, ki prepušča zunanje zvoke. LinkBuds S so po zunanjem izgledu komaj izstopajoče, pa tudi dovolj majhne, da ne štrlijo iz uhljev. Prav tako ne povzročajo težav ljudem z manjšimi ušesnimi odprtinami, saj niso toliko široke, da bi tiščale. Seveda je poudarek drugačen kot pri tistih z luknjo, kajti te so narejene za uporabnike, ki se ne želijo »izolirati« pred okolico. Z novimi bodo prišli na svoj račun ravno tisti, ki bi radi čim manj zunanjih motenj, torej podobno, kot pri večini ostalih slušalk z aktivnim dušenjem hrupa. Kdor želi prijetne, udobne slušalke z dokaj majhno škatlico, mu je Sony končno ponudil nekaj ustreznega, kar se mi zdi korak naprej pri tej znamki.

Če se še malo ustavimo pri ovitku, se ta odpira lepo in predvsem stoji pokonci ter ima tipko za sproženje postopka »paritve« z novo napravo (tipko je treba držati približno pet sekund). Priključek za polnjenje je zdaj (tudi pri slušalkah) že standardni USB-C, žal pa ni vgrajenega brezžičnega polnjenja. To je prva od dveh lastnosti, ki bi jo model s priporočeno ceno dvesto evrov moral ponujati. Še posebej, ker ne gre za avdiofilske slušalke, kjer bi bilo vse podrejeno zvočni kakovosti. Škatlica se sicer v celoti napolni komaj v dveh urah, zato pa v manj kot četrt ure dovolj napolni čepka, da imata znova dovolj zaloge za približno uro poslušanja (brez dušenja hrupa). Avtonomija baterije se sicer precej razlikuje pri vklopljenem ali izklopljenem odpravljanju hrupa. V prvem primeru ne preseže štirih ur, ob višji glasnosti niti treh, v drugem pa je zaloge zlahka dovolj za pet do šest ur poslušanja. Zdi se, da z izboljševanjem aktivnega dušenja hrupa trajanje baterije vse bolj trpi, to je opazno tudi pri drugih slušalkah.

Sony se vedno hvali, da so njegove slušalke zvočno nad konkurenco, kar občasno drži, ne pa vedno. Tokrat so ponudili lepo in uravnoteženo predvajanje, ki pa za nekaj udarnosti rabi še določene posege v izenačevalniku, tega na srečo aplikacija Headphones ponuja v pravi obliki. Vseeno bi težko rekel, da zvočno te slušalke v čemer koli izstopajo, četudi so dobre. Glavna prednost LinkBuds S je v podpori kodeku LDAC, tega je treba vključiti tako v aplikaciji kot v nastavitvah telefona (pod razdelkom bluetooth), če ta tudi ponuja podporo za dotični prenos zvočnega zapisa po zraku brez večjih izgub kakovosti. Z LDAC-om se lahko sliši nekaj več podrobnosti v posameznih zvrsteh glasbe, kar je pa je odvisno od vira. V pretočnih storitvah je treba uporabljati vsaj tok Hi-Fi, zato ni nujno, da bodo vsi uporabniki sploh kaj imeli od tega kodeka. Poleg tega je treba upoštevati, da mora biti povezava bluetooth zelo dobra in stabilna, ob malo slabši, denimo zato, ker je telefon predaleč ali ker so v zraku motnje, se bo ali slišalo slabše ali pa bo izhodna naprava sama preklopila na kodek z manjšim podatkovnim tokom. Morda je LDAC tudi razlog, da slušalke ne podpirajo hkratnega povezovanja z dvema napravama (Multipoint), čeprav obstajajo slušalke, ki to omogočajo, samo LDAC se takrat, ko so povezane na dva konca, izključi, ker pač pasovna širine bluetootha tega ne omogoča. Linkbuds S so tako lahko seznanjene z n številom naprav, a je treba med njimi preklapljati ročno. Škoda, da Sony še vedno ne obravnava večtočkovne povezave (in samodejnega preklapljanja med obema napravama) kot obvezne opreme za slušalke bluetooth, sploh glede na zahtevano ceno. Poleg brezžičnega polnjenja je to druga manjkajoča zmožnost, ki jo težko oprostimo.

Za razliko od LinkBuds S je torej tu na volj aktivno dušenje hrupa, ki deluje dobro, a je tudi na tem področju v cenovnem razredu mogoče najti zmogljivejše. Predvsem pa Sonyjevim manjka dvoje. Ni mogoče niti nastavljati nivoja odpravljanja hrupa, niti tega slušalke ne prilagajajo same, temveč je zadeva statična. Kot rečeno, odpravi vse glavno bobnjenje in hrumenje, toda nekatere popolnoma brezžične slušalke ga v še nekoliko večji meri, ponujajo pa tudi možnost zmanjšanja intenzivnosti, kar navsezadnje vpliva na trajanje baterije. Prednost pri Sonyju je možnost »prilagodljivega zvočnega nadzora« (Adaptive sound control), ki zna prilagajati dušenje ali prepuščanje zvoka ali glasnost glede na to, kaj uporabnik počne – sedi, stoji, teče, itd – in se zna tudi učiti. Nekaterim bo ta možnost dobrodošla, osebno pa mi ne prinaša večje koristi. Sicer pa samodejno ustavljanje in vnovično začenjanje predvajanja deluje brezhibno. Prepuščanje za telefonske pogovore je prav tako zelo spodobno in mikrofoni dobro opravljajo svoje delo tudi v tej vlogi.

V aplikaciji je na voljo analiza oblike ušes, ki naj bi omogočila 360-stopinjski zvok. Toda za to jih je treba od strani »fotografirati«, za kar je treba imeti pomoč še nekoga, saj je sicer nemogoče zadeti pozicijo in usmeritev telefona. Pa tudi sicer me tovrsten zvok ne prepriča, razen morda v filmih, kjer ima simuliranje prostorskih učinkov smisel, vendar je to zanimivo zgolj za tiste, ki gledajo filme na telefonih ali tablicah. Sama aplikacija je sicer dokaj celovita v zmožnostih, vsekakor bolj kot katera druga. Prav tako je dovolj pregledna in enostavna za uporabo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

LinkBuds S so v tem, kar omogočajo, zelo dobre slušalke. So tudi verjetno najbolj udobne Sonyjeve popolnoma brezžične doslej. Problem pa je, da je podoben nivo zmogljivosti in lastnosti drugod na voljo za polovično ceno, odsotnost brezžičnega polnjenja in večtočkovnega povezovanja pa je za 200 evrov (ponekod so sicer že na voljo malenkost ceneje) nedopustna!

HVALIMO:
  • Prijetne in udobne za nošenje
  • Uravnotežen, dober zvok
  • Podpora za kodek LDAC
  • Možnost samodejnega prilagajanja dušenja hrupa in glasnosti
GRAJAMO:
  • Zvok bi bil lahko glede na ceno tudi prepričljivejši
  • Manjka brezžično polnjenje
  • Sony še naprej ignorira možnost povezovanja z dvema napravama hkrati
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.