Sony je še vedno prepričan, da je v telefonu nujen zaslon 4K
Matjaž Ropret 25. februarja 2019 ob 15:47

Za Sony se vedno znova čudimo, čemu se sploh še ukvarja s telefoni, pa se kar ne da. Verjetno je tako tudi prav, so pa njegove ideje, kako pritegniti pozornost, običajno malo nenavadne. Zdaj so se pri modelu Xperia 1 znova zatekli k zaslonom 4K, ki jih ostali v telefonih nekako še niso posvojili.

Sony je lastnik enega glavnih filmskih studijev na svetu in proda največ opreme za snemanje filmov. Zato ve, kako se temu streže in kaj ustvarjalci uporabljajo pri svojem delu. In zdaj trdi, da lahko namesto monitorjev za preverjanje posnetega na »setu« vsak od ekipe gleda v telefon Xperia 1 in vidi enako pravilno in lepo sliko. Na sejmu je to težko preveriti, še posebej, če telefona ne moreš prijeti v roke, temveč je prilepljen na pult. Vsekakor pa naj bi tudi za običajne uporabnike veljalo, da tako pravilne in čudovite slike ne dobijo nikjer drugje. Obenem bodo ponudniki aplikacij, med njimi Netflix in Fortnite prilagodili sliko temu telefonu. Ne samo po kakovosti, ampak tudi po razmerju.

Xperia 1 je namreč ekstra visoka. Ima zaslon s kinematografskim razmerjem 21:9. Idealno torej za filmoljubce in gejmerje, kako bo ta ekstra dolžina telefona vplivala na nošnjo v žepu, pa bomo videli. Vsekakor je zadeva večja od vseh telefonov, ki smo jih zbrani slovenski novinarji imeli pri sebi.

Fotografsko se Sony ni mogel upreti skušnjavi trojnih fotoaparatov. Navsezadnje je prostora dovolj. Tako bo mogoče fotografirati s tremi različnimi goriščnicami – 16, 26 in 52 mm. Kakovost bi zaradi slikovnega procesorja, povzetega iz fotoaparatov Alpha, prav tako morala storiti korak naprej. Vsekakor je to nujno, saj tu Xperije že notorično zaostajajo, preskok je nujen. Snemanje videa je kajpak možno tudi v formatu 4K HDR.

Poleg enice je japonsko podjetje predstavilo še dve desetici. Xperia 10 in Xperia 10 Plus sta telefona srednjega razmera, ki ima prav tako zaslon 21:9, bosta pa seveda precej cenejša, a tudi mogoče malo preveč okrnjena, s starejšima procesorjema in dokaj majhnima baterijama, pa tudi manj kakovostnim ohišjem. V prodajo prihajata kmalu, medtem ko bo Xperia 1 na voljo poleti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja