Sony AG9: Odličen OLED, o katerem lahko večina Slovencev le sanja!
Marjan Kodelja 24. januarja 2020 ob 09:56

Televizorji OLED imajo zaslon istega izdelovalca, vendar ima pri kakovosti slike nekaj besed tudi video procesor. Sonyjev 55-palčni televizor AG9 zato izstopa in nudi vse, kar večina potrebuje ali želi. Minimalistično obliko s tankimi robovi, funkciji Dolby Vision in Dolby Atmos in slikovni način za Netflix. Je moja prva izbira med vsemi modeli, ki sem jih imel možnost do zdaj preizkusiti. Ampak …

Odkar sem prvega obesil na steno, vem da vsi ploski sodijo tja, vendar mi je všeč tudi Sonyjev oblikovalski pristop. Natančneje noga, ploščat nosilec, ki zaslon postavi tik nad površino, na katero televizor postavite. Sicer zaradi tankega skoraj nevidnega roba to pomeni, da vsaj pri takšni postavitvi predenj ni mogoče postaviti zvočne letve, ki je ali pa tudi ni potreba. Odvisno od akustičnih želja. Televizor ima namreč tehnologijo, ki v membrano zvočnega gonilnika spremeni zaslon, zato ima nadpovprečno dinamičen in bogat zvok, vendar roko na srce, ta še vedno ni na ravni kakovostnih dodatnih zvočnikov. Če bi ga želeli obesiti na steno, je na voljo držalo, na njem pa je televizor od stene odmaknjen le 5 cm. Morali pa ga boste dokupiti, čeprav verjetno ne bi bilo nobene škode za Sony, če bi ga dali zastonj. Pri ceni krepko prek dveh tisočakov že za manjši (55-palčni) model, bi bilo to najmanj prijazno do kupcev.

Sony KD-55AG9
 • IZGLED IN PRIKLJUČKI
 • KAKOVOST ZASLONA IN SLIKE
 • KAKOVOST ZVOKA
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
4.1

Naj kupim?

Če ni najboljši, je pa med najboljšimi televizorji na trgu. Model AG9 ima vse, kar si od televizorja želi vsaj srednje zahtevni gledalec, vendar je za večino teh občutno predrag. Je boljši od Panasonica GZ950E, a ne toliko boljši, kot je med njima razlika v ceni.

Morda so imeli izdelovalci »bojni« posvet, saj si je večina televizorjev OLED od strani podobna. Zgoraj, približno tretjina celotne višine, je tanko, nato pa se ohišje odebeli, menda zato, da imajo kam spraviti elektroniko oziroma predvsem priključke. Teh pa je veliko (dovolj), priključki HDMI so štirje, vsi s podporo za razločljivosti 2160p, od drugih pa omenimo še 3 priključke USB, analogni in digitalni zvočni izhod in priključek za ožičeno omrežje (Ethernet). Televizor pa podpira tudi priklop na brezžično omrežje Wi-Fi. Ima pa naprava eno posebnost. Medtem ko imajo tekmeci tanek napajalni kabel in minimalni običajno tudi pod pravim kotom zaviti priključek za v televizor, sta ta tu »konkretna«. Ker pa ga ne vtaknemo pod pravim kotom, ampak od strani (zato je električni priključek vgrajen v vdolbini na hrbtišču tik nad spodnjim robom), ne moti, tudi če je televizor obesen na steni. Gotovo pa ni videti najlepše, če ta in drugi kabli preprosto visijo s televizorja.

Dodan je radijski (RF) daljinec s površino iz aluminija, ki deluje bolj premijsko od plastične. Poleg običajnih tipk sta na voljo namenski za Google Play in Netflix, vgrajen pa ima tudi mikrofon za glasovno upravljanje.

Android postal uporabnejši

Bile so (in so še vedno) dileme ali Android sodi na televizijo, vendar moram priznati, da so v različici Oreo izboljšave narejene v pravo smer. V poenostavljeno rabo. Sony pa je dodal bližnjice za hiter dostop do pomembnih nastavitev, kot so slikovni načini, v televizor vgradil Googlov Chromecast in nanj spustil njegovo digitalno pomočnico, pa tudi Alexo. Na ta način je izgradil trdno in vsestransko pametno osnovo, v kateri so tudi aplikacije za pretočni video, ki jo je mogoče upravljati z glasom. Dokler kajpada ne poskušate ukazovati v slovenščini.

OLED je pač OLED

Razlike v kakovosti slike med različnimi televizorji z zasloni OLED so minimalne oziroma se najbolj pokažejo, kako sliko standardne ali razločljivosti HD »raztegnejo« na razločljivost 4K in kako se znajdejo pri pretvorbi sliko standardnega v visoki dinamični razpon (HDR). Večina bo zadovoljna s standardnimi slikovnimi nastavitvami, če ne, potem imate kar nekaj možnosti, da sliko prilagoditi svojim očem. Zanjo pa velja kot za vsak televizor OLED. Globoka črna, velik kontrast in žive ter pravilne barve.

Dejanska moč pa se skriva v slikovnem procesorju. Ta je namreč zaslužen za prilagajanje slike in to mu več kot uspeva. Pa naj bo problem nižja ločljivost ali dinamični razpon. Žal živimo v Sloveniji, kjer je že dostopnost televizijskih programov sosednjih držav v visoki razločljivosti prej redkost kot pravilo, zato se mora procesor truditi, da uspešno prilagodi vsebino standarde razločljivosti. Za moj okus gre od vse do zdaj videnih televizorjev, to še najbolje od rok ravno Sonyju. Če takšno sliko pogledate od blizu, boste opazili, da se televizor trudi delati čudeže, z normalne razdalje gledanja pa je tudi takšna slika zadovoljivo dobra. Še bolj kakovostno pa mu uspeva prilagoditi sliko razločljivosti HD, kjer pride do izraza tudi njegova sposobnost povečanja dinamičnega razpona.

Kajpada pa je kakovost slika najboljša, kadar je tudi vir prvovrsten. Gledati Netflixovo serijo The Witcher z za to storitvijo pretočnega videa prilagojenimi slikovnimi nastavitvami je bil čisti užitek. Enako kakovostno pa televizor prikaže vsako vsebino razločljivosti 4K. Ne morem še enkrat mimo očitnega. Sony ima najboljše procesiranje slike. Lahko, da ga bo letos katerih od izdelovalcev prehitel, a trenutno je tako.

Sony ima z modelom AG9 asa v rokava. Videti je odlično, Android je postal uporabnejši, akustična zaslonska tehnologija je zabavna, kakovost slike pa vrhunska.

Za tanek televizor več kot dober zvok

Sony je uvedel tehnologijo akustične površine (Acoustic Surfac), ki zaslon spremeni v membrano zvočnika (dva kanala). Televizor zato nima klasičnih zvočnikov, namesto njih so za zaslonom gonilniki, ti pa »tresejo« zaslon, da v prostor oddaja presenetljivo jasen in uravnotežen zvok, za katerega tudi jasno začutimo, od kot prihaja. Če na primer govorita lika vsak na svojem delu zaslonu, boste slišali, kdaj zvok prihaja od enega in kdaj od drugega. Steklen zaslon pa ne more kakovostno oddajati nizkih tonov, zato ima televizor manjši nizkotonski zvočnik.

Čeprav je zvok za televizor nadpovprečen, pa so za popolno zvočno izkušnjo vsaj priporočljivi dodatni zvočniki. V tem primeru lahko zaslonska zvočna tehnologija prevzame vlogo sredinskega (centralnega) zvočnika, za kar ima model A9G tudi vse potrebne priključke.

Sony AG9 je oblikovno eden prvih, ki je enako eleganten na steni ali postavljen na televizijsko omarico. Izdelava, izbor materialov, število priključkov, kakovost slike in zvoka, vse je na ravni, kot se spodobi za televizor višjega cenovnega razreda, kamor sodi. To pa je hkrati tudi njegova največja slabost. Malo je namreč kupcev, ki si lahko oziroma so pripravljeni za televizor z diagonalo 55 palcev odšteti dobre dva in pol tisočaka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
 • Odlična kakovost slike ne glede na ločljivost in dinamični razpon vira.
 • Akustična zaslonska tehnologija.
 • Oblikovno všečen izdelek.
GRAJAMO
 • Cena!
 • Ni podpore za standard HDR10+
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
6 komentarjev
 • Jaz pa mislim da je najboljši tv trenutno na trziscu lg oled c9 in z tem se strinja tudi veliko strokovnjakov ko pogledamo teste televizorjev ki jih opravljajo strokovnjaki po svetu. Web os je najhitrejši operacijski sistem enostaven za uporabo da o magocnem pilotu ne izgubljam besed kako vse deluje natančno in odzivno.Namreč televizor je dandanes narejen za marsikaj drugega kot samo gledanje programov. Televizor lg oled c9 je enostaven za uporabo in odziven ima odlično povezljivost z vsemi napravami. Pri Sonyju me moti predvsem operacijski sistem Android ki nikakor ne omogoča da bi stvari tekle tako hitro kot bi si človek želel od takega tvja z takšno ceno. Se pa strinjam da je slika vrhunska kot tudi na lgju. Sicer se pa tako ve da oled panele od lgja uporabljajo Sony Panasonic Philips itd.. In se nekaj da o ceni ne izgubljam besed lg oled 55 c9 je sedaj na voljo za 1350 evrov kar se mi zdi več kot ugodno glede na konkurenco. V večini testov je bil Oled Panasonic izbran za drugi najboljši tv po vseh karakteristikah ampak moramo vedeti da je skoraj 1000 evrov dražji od lg oled c9 ki je tudi nasploh prvi televizor z izhodom hdmi 2,1 na trziscu.

 • Vsakemu bi svetoval osebno izkušnjo uporabe, od teh raznoraznih ‘strokovnjakov’ po svetu pa prebirajte-glejte neodvisne recenzije/teste… Trenutno je bravia res špica, tako led kot oled…

  • Neodvisne (!) teste delamo ravno zato, ker ljudje ne morejo kar kupovati vsega povprek in na pamet in ker tudi nakupi zaradi navdušenja nad določeno znamko niso vedno najboljša izbira.

 • Se strinjam.Glede neodvisnosti ni letelo na vas, ampak glede zgornjega komentarja ‘strokovnjakov’, po vsej verjetnosti raznoraznih z youtuba…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja