Sokolje oko: Silno smešni trenirkarji in kdo za vraga je Bishop? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 15. decembra 2021 ob 06:17

Kaj vem? Morda so scenarij za serijo o (spet) še enem liku iz Maščevalcev pomagali pisati slovenski desnosučni politiki, kajti trenirkarji so natančno takšni, kot jih slikajo v domišljiji. Še dobro, kajti brez njih bi bilo dogajanje (verjetno) manj slikovito.

»Thanos je imel prav«, grafit na pisoarju, kjer odtoči Clint Barton Hawkeye (Jeremy Lee Renner). Muka mu je. Maščevalcev ni več in on je moral prisostvovati banalnemu muzikalu o njihovih junaških delih. Pojoči Hulk je še posebej zabaven, ko napev zaključi s »smash, smash, smash«. Ostaja zvest sebi in nekoliko ciničnemu pogledu na svet oziroma do vsega, kar ni neposredno povezano z družino. Da je v času »blipa« postal ronin – samotni jezdec na maščevalnem pohodu proti kriminalnemu podzemlju,- je kriv tlesk prstov Thanosa, po katerem skupaj s polovico življa v vesolju izgine žena in otroci. Sicer se vrnejo, a ga bo preteklost dohitela.

»Who the Fuck Is Alice«. Kdo je Kate Bishop (Hailee Steinfeld)? Da bi jo spoznali, bo treba še bolj v preteklost. Do bitke za New York, ko kot mlado bitje skozi okno petičnega stanovanja opazuje Maščevalce v efektu pretepa z vojsko Chitaurijev. Tedaj se žal v večna lovišča preseli njen ljubljeni oče in deklica, katero prevzamejo Bartonove lokostrelske veščine, sklene, da je zdaj ona tista, ki mora poskrbeti za družino. Postane večkratna prvakinja v lokostrelstvu, gimnastiki in borilnih veščinah ter se tik pred božičem vrne domov k svoji bogati in zaročeni materi. Zaročenec ni najbolj čist in oder za zaplet je kajpada pripravljen. Zgolj medklic. Kate je nov lik, prvič predstavljen in nikdar »uporabljena« v stripih in drugje. Če se slučajno sprašujete, od kod je prilezla.

Disney na veliko izkorišča priljubljenost franšize in na debelo kuje železo, dokler je (še) vroče. V tej luči je treba gledati na zgodbo in razlog, čemu se je zdelo nekomu fajn poleg nekaterih likov, ki so svojo serijo že dobili, takisto narediti še s Hawkeyejem. Ne, da bi kvaril pričakovanje in izdajal, lahko povem, da bo Hawkeye dohitela preteklost ronina. Zoperstaviti se bo moral trenirkarski mafiji (Tracksuit Mafia) pod vodstvom Maye Lopez (Alaqua Cox). Grobljani v rdečih trenirkah govorijo z izrazitim naglasom, tako je bila prva asociacija ruska mafija, toda v nekem trenutku so začeli »pizditi« v pristnem slovanskem jeziku naroda bivše skupne države, da nisem imel več nikakršne dileme. Delujejo butasto, Kate in Clint si jih tako ali drugače na trenutke privoščita, toda tako pristni in smešni so, da se serijo splača gledati vsaj zaradi njih. Morda sem pristranski in so všeč samo meni, ker pač prihajam iz tega okolja.

Hawkeye je silno vešč, toda ne on ne Kate, nimata posebnih moči, zato so pretepaški prizori na ravni akcijske serije brez znanstvenofantastičnega porekla. Produkcija štima in če me je v prvi epizodi sploh karkoli zmotilo, je pretiravanje z božičnimi napevi. Tako zelo, da so mi zlezli v možgane in se tam svaljkali še nekaj ur. Niso izbrani brez razloga. Zgodba se namreč dogaja v New Yorku pred božičem in takrat se bo končala, kajti Clint je obljubil hčeri, da bo sveto noč preživel z družino. Do takrat naj bi opravil z mafijo, šefinjo, zaročencem Katine matere, ki ima prste globoko v marmeladi in še kom. Da le ne bo tako premočrtno, bo poskrbela Yelena Belova- Black Widow (Florence Pugh), ki se želi maščevati Clintu zaradi njegove vloge pri smrti sestre – Natashe Romanove.

Vrhunec serije je odnos med Kate in Clintom. On ne želi imeti veliko z njo, rad bi rešil težave in se čim prej vrniti k družini. Za Kate je srečanje nekaj, o čemer je sanjala vse življenje, in ga nikakor ne želi izpustiti iz rok. Kemija med njima je odlična, saj se na videz težav vedno lotevate iz diametralno nasprotnega izhodišča. Clint ji da svojo številko ter opozori, da je le za nujne primere, ona mu takoj zavpije, »pokličem kasneje«. On je resen in ciničen, ona energična in očarljiva, a v temelju dve plati istega kovanca. Tudi zaradi tega je serija drugačna in na ravno najboljših, kot sta WandaVision ali Loki, predvsem pa je scenaristom najmanj zabavnega od vseh Maščevalcev spreobrniti v osebo z dobro mero srčnosti in občutka za humor.

Kaj: Serija Sokolje oko (HawkEye) – še boljše »oko sokolovo«

Kje: Pretočna storitev Disney+ (saj veš kje, dokler ta storitev ne bo na voljo)

Ocena 3,5: Čeprav ti po prvi epizodi odzvanjajo božični napevi in od super junakov ni S-ja, kot dramska serija ni napačna. Prvi dve epizodi sta celo nepričakovano zabavni.

Priporočilo: Ni pretirano nasilnih prizorov, še manj grdega govorjenja. Dolgčas. Primerno za vse ljubitelje Marvelovega vesolja, ki ste se svečano zaobljubili, da boste pogledali vse, kar bo Disney posnel.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.