Sodelovanja proizvajalcev telefonov s fotografskimi podjetji izgubljajo pomen
Matjaž Ropret 1. avgusta 2022 ob 06:22

Partnerstvo med podjetjema Nokia in Zeiss je bilo dolgo časa najbolj očitna reklama za tovrstno izboljševanje fotografske kakovosti pametnih telefonov. Nato je štafetno palico prevzela naveza Huawei – Leica. Toda obe omenjeni sodelovanji sta zdaj preteklost. Tu so sicer druga, vendar je njihova vrednost že nekaj časa vprašljiva.

Prave Nokie seveda ni več, vendar je tudi »nova«, pod okriljem družbe HMD Global, ohranila sodelovanje z nemškim podjetjem Zeissom, specialistom na področju optike. Do konca lanskega leta, kar so v HMD Global razkrili šele nedavno, ko so priznali, da se je sodelovanje izteklo. Razloga sicer niso navedli, a verjetno gre za varčevalni ukrep, poleg tega pa gre ta proizvajalec s svojo osredotočenostjo vse bolj v nižji cenovni razred, kjer foto sposobnosti niso v ospredju. Tako je bil robustni telefon Nokia XR20 zadnji te znamke z napisom Zeiss in menda z objektivi fotoaparatov, h katerim je vsaj nekaj prispevali čislani nemški partner. Kaj točno, je seveda težko zares vedeti, še posebej pri telefonu, ki zaradi osredotočenosti na druge vidike (predvsem čim bolj vzdržljivo ohišje), na fotografskem področju nikakor ne izstopa. A tudi druge Nokie zadnjega obdobja niso, vključno z razvpito 9 Pureview, ki je bila ekstremno počasna in ji nikoli niso povsem »sestavili« algoritmov za pravilno izkoriščanje množice objektivov na zadnji strani.

Za nekdanje modele te znamke bi se dalo trditi, da je Zeiss dodal nekaj k fotografski ekspertizi ali strojni opremi, kar jih je konstantno povzdigovalo nad tekmece. Podobno za Huaweijevo šest let trajajoče partnerstvo s prav tako nemškim butičnim izdelovalcem fotoaparatov Leica. V tem obdobju so, še posebej v prvih treh letih, preden so vse skupaj zaustavili znani razlogi, so telefoni kitajskega podjetja izjemno napredovali v fotografskem smislu. K temu je seveda prispevalo marsikaj, nenazadnje tudi pridobitev mnogih inženirjev takrat že propadle Nokie, a tudi iz Leice so zagotovo dobili nekaj uporabnega znanja in nasvetov, če nič drugega, kako prilagoditi obdelavo fotografij »evropskemu« okusu. Kar bo verjetno zdaj prav s taisto Leico poskušal ponoviti še Xiaomi. Žal očitno njegove prve generacije telefonov, ki že prinaša delček tega sodelovanja, linije 12S, v Evropi ne bomo videli.

S Zeissom zdaj sodeluje znamka Vivo, katere paradni izdelek X80 Pro, s poudarkom prav na fotografiranju in snemanju videa, v kratkem pričakujemo na preizkus. Pri tej, ker nimamo predhodnih izkušenj, še nekoliko težje ocenjujemo, kaj prinaša partnerstvo. Pri sestrski znamki Oneplus smo lani videli, da švedski proizvajalcev fotoaparatov srednjega formata Hasselblad ni prispeval veliko, temveč je predvsem izvlekel lep kupček milijonov od koncerna BBK. Zdaj naj bi novi Oneplus 10T, enako kot srednje- in nizkocenovni modeli te znamke, celo prišel na trg brez napisa Hasselblad, kar je morda že priznanje, da vse skupaj ne daje želenih rezultatov.

Znamka Honor, ki se je »osamosvojila« izpod okrilja Huaweija, denimo nima sklenjenega nobenega tovrstnega partnerstva, in njen prvi mož Ming (George) Zhao je nedavno celo izjavil, da v tem ne vidi veliko smisla ter da je najpogosteje namen zgolj marketinške narave. Telefon Magic4 Pro je tudi brez dodatnih napisov fotografsko izvrsten, kar pa je zagotovo tudi zasluga Huaweijeve dediščine, ki še ostaja v podjetju.

Tudi Apple in Samsung ter nenazadnje Sony (čeprav slednji pri »pravih« fotoaparatih oz. objektivih sodeluje z Zeissom) že dolgo dokazujejo, da je mogoče biti v koraku z najbolj naprednimi tekmeci ali celo pred njimi tudi brez tovrstnih partnerjev iz drugih industrij. Nekaj slednji zagotovo pripomorejo, vendar se njihova pomembnost v vseh pogledih iz leta v leto zmanjšuje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja