SOBOTNO IZBIRANJE: Zaradi dveh razlogov letos ne bo preboja z električnimi avtomobili
Matjaž Ropret 19. februarja 2022 ob 06:57

Navdušenci nad e-mobilnostjo kot domnevni glavni razlog, da se baterijski avtomobili v Sloveniji prodajajo slabo, s prstom najprej pokažejo na (konkretno) nižje državne subvencije kot v državah s precej višjim deležem tovrstnih vozil. Toda treba je pošteno priznati, da so glavni krivci kar avtomobilski proizvajalci sami. Tako z naborom modelov, ki jih ponujajo, in njihovimi cenami, kot tudi z dobavami. Pogled na seznam novosti, ki jih lahko (v prodaji) pričakujemo letos, ne obeta kakšne večje spremembe.

Še lanske vroče električne avtomobile (upam, da ne dobesedno) je kar težko kupiti. Hyundai Ioniq 5 in Kia EV6 denimo v Slovenijo, pa najbrž tudi kam drugam, prihajata malodane s pošiljkami posameznih tovornjakov vsakih nekaj tednov. Ford je Mustanga Mach-e, več o njem spodaj, najprej napovedoval za začetek leta, zdaj pravijo, da bodo zadovoljni, če jim dovolj veliko zalogo za začetek prodaje uspe nabrati do sredine poletja. Volvo svojih in Polestarjevih električnih modelov prav tako še ni pripeljal v Slovenijo. Mercedes-Benz je za zdaj na tej strani Alp predstavil le EQA in objavil cenik za EQB, podobno so BMW-ji iX, iX3 in i4 teoretično so na voljo, a vprašanje, če tudi v praksi. Zdi se, da so še najbolj dobavljivi izdelki Volkswagna in ostalih znamk iz koncerna, tudi Renaulta, malo izmenjajoče se znamk skupine Stellantis (enkrat Peugeot, drugič Opel, …), dokaj redno, vsaj na dva ali tri mesece, prihajajo Tesle. Skratka, tudi kupci, ki bi radi električni avto, ga bodo zelo verjetno morali še kar nekaj mesecev čakati, še posebej, če so njihove želje dokaj specifične (že glede modela, kaj šele glede velikosti baterij, opreme in vsega ostalega).

Marsikateri avto od »manjkajočih« v salonih oz. na parkiriščih trgovcev je tudi strogo zunaj dosega velike večine kupcev. Le redke izvedbe omenjenih stanejo manj kot 50 tisoč evrov, cene pa se hitro povzpnejo tudi proti stotim tisočakom in čez. Že v osnovi so baterijski opazno dražji od primerljivih bencinskih ali dizelskih, običajno je razlike za približno 8 do 10 tisoč evrov, industrija se najbrž tudi zaradi tega še naprej osredotoča na večje in dražje modele, medtem ko manjših in cenovno dostopnih ni od nikoder, razen redkih izjem s (pre)hudimi kompromisi, kot so majhna baterija, nezadostna varnost, (tehnološko) zastarela notranjost, povprečna izdelava in pri večini teh kar vse našteto v enem avtu. Ena izjema naj bi bila vnovična uvedba modela e-Up, za katerega so v Volkswagnu ugotovili, da so ga prehitro umaknili iz proizvodnje.

Poglejmo torej, kaj lahko letos pričakujemo, nekatere že na cestah, druge pa bomo verjetno občudovali zgolj na fotografijah ali morda videli kakšen vzorčni primerek, kaj resnega pa se bo z njimi začelo dogajati šele prihodne leto.

Renault Megane e-tech electric

Najbrž najbolj pričakovana novost je električni Megane, ki ga pričakujemo aprila, torej dokaj kmalu, kar pa se lahko še spremeni. Ta avto je povsem drugačen od zdajšnjega Megana, za nekaj cm manjši, vendar enako prostoren, z bolj »napihnjeno« obliko in tehnološko napredno notranjostjo. Na voljo bosta dve velikosti baterij s 40 ali 60 kWh in dva zmogljivostna nivoja motorja (130 ali 220 KM). Osnovna izvedba z manjšo baterijo bo (brez popustov in subvencij) stala 34 tisoč evrov, dobra (s trifaznim polnjenjem in spodobno opremo) pa približno 39 tisočakov. Za solidno opremljeno z večjo baterijo bodo zahtevali približno 44 tisoč evrov.

Ford Mustang Mach-e

Že omenjeni električni Mustang (mnogi Fordu zamerijo uporabo tega imena za novodobni SUV) po evropskih cestah sicer že vozi od lanskega poletja, tudi sami smo naleteli na kakšnega in si ga malo bolje ogledali na sejmu IAA Mobility v Münchnu. Nedvomno izstopa s svojo obliko, pa tudi z gromozanskim, pokonci postavljenim zaslonom v notranjosti. In tudi s kapaciteto večje baterije, saj premore 88 kWh (manjša 68 kWh), s čimer naj bi se lahko peljal več kot 500 km daleč. Vendar ne s hitrostjo, ki jo športna zasnova omogoča. Ne glede na ime zanimiv in tudi zagotovo uporaben avto, ki pa bo predvidoma stal vsaj 50 tisoč evrov.

MG

ZS (prenovljen, z večjo baterijo)

Kitajska znamka bo letos napadla z več novostmi. Že znani ZS je oblikovno nekoliko prenovljen, tako zunaj kot znotraj, pridobil je tudi nov infozabavni sistem in še nekaj izboljšav. Predvsem pa izbiro večjih baterij. Izvedba Standard Range ponuja za 6,5 kWh več kot prej (50 kWh bruto), Long Range pa že kar zajetnih 70 kWh (tudi bruto podatek). S tem bo po uradnih podatkih doseg narasel s prejšnjih 263 na 320 ali 440 km. Višja je kajpak tudi cena, prvi stane najmanj 38, drugi 42 tisočakov.

Marvel R

Večji in precej bolj šik MG-jev model bo nagovarjal kupce, ki si želijo najnovejše tehnologije, udobja in prestiža v slogu premijskih znamk, a za nižjo ceno. Tudi tu bo enaka baterija kot pri ZS Long Range, vendar z nekoliko manjšim dosegom. Izvedbi Comfort in Luxury naj bi ponujali 402 km, Performance pa 370 km. Izhodiščna cena je 46 tisoč evrov.

5

MG 5 je eden redkih, morda celo edini električni karavan (s 479 l prtljažnika). V kakšni podobni ga bodo prodajali v Sloveniji, kajti na spletu proizvajalec večinoma kaže drugačne slike od avtomobila, ki ga testirajo tuji kolegi. Vmes so predstavili tudi različico z večjo baterijo (61 kWh) od prvotne (50 kWh).  

Nissan Ariya

Že pred skoraj dvema letoma napovedani novi Nissan, večji od pionirskega EV-ja Leafa, letos menda zares prihaja. S svojo impozantno masko in dvema kapacitetama baterije, od katerih bo manjša (65 kWh) ponujala do 450 (teoretičnih) km dosega, večja (90 kWh) pa blizu 600 km. Za hitro polnjenje z enosmernim tokom bo tokrat menda vgrajen priključek CCS, ki je v Evropi izpodrinil CHAdeMO, na katerega je Nissan prisegal doslej. Začetna cena za Ariyo bo blizu 50 tisočakov.

Toyota bZ4X

Prvi električni Toyotin model bo 4,69 m dolžine še za 10 cm daljši od zgornjega Nissana. Oblika bo za evropske oči dokaj nenavadna, česar smo pri tej znamki v zadnjih letih že navajeni. To bo terenec s pogonom na vsa štiri kolesa in precejšnjimi zmogljivostmi, baterija z 71 kWh zaloge pa bi v idealnih razmerah lahko nudila do 450 km vožnje z enim polnjenjem. Z enosmernim tokom bo slednje šlo do 150 kW. Cene bodo verjetno podobne kot za Ariyo.

Subaru Solterra

To bo zgolj v Subaru preoblečena Toyota bZ4X, kakšnih večjih tehničnih sprememb ne bo.

Ora Cat
Ora Cat

Za ta avto ne vemo, če bo pripeljal v Slovenijo, zagotovo pa ga bodo začeli prodajati v nekaterih drugih evropskih državah. Gre za izdelek kitajskega koncerna Great Wall Motors (GWM) z zelo »retro« oblikovanjem. Kar malo osvežujoče se zdi, da je to klasična kombilimuzina z dokaj zanimivo notranjostjo, kjer seveda ne manjka velika plošča z dvema zaslonoma in sredinsko odlagališče za telefon z brezžičnim polnjenjem. Na voljo bosta dve velikosti baterij, 58 in 63 kWh (bruto) za 335 ali 420 km uradnega dosega. Izvedba z manjšo kapaciteto bi lahko stala okrog 30 tisoč evrov.

Smart #1

Podobno dolg kot kitajska mačka bo tudi novi električni Smart št. 1. Prav tako s kitajskim pridihom, kajti polovični lastnik te znamke je zdaj holding Geely, tudi lastnik Volva in polovični lastnik znamke Polestar. Novinec bo postavljen na Geelyjevo platformo, prav veliko tehničnih podrobnosti za zdaj ni znanih, vendar govorice pravijo, da ga bodo predstavili še letos. Ker bo Smart, zagotovo ne bo poceni.

Škoda Enyaq Coupé iV in Volkswagen ID.5
Volkswagen ID.5 GTX

To sta izvedenki že poznanih Enyaqa in ID.4 s kupejevskim zadkom, zaradi česar delujeta manj okorno in imata nekaj boljši koeficient zračnega upora ter s tem celo kakšen km več dosega. Bosta tudi nekoliko dražja »izvirnih« modelov z nekoliko večjim prtljažnim prostorom.

Hyundai Ioniq 6 in Kia EV7 ali EV8

Korejska naveza letos še ne bo šla v nižje razrede, temveč še višje po velikostni in cenovni lestvici, če je seveda verjeti dobro obveščenim virom. O tem, kakšna bosta ta avtomobila, pa za zdaj ni veliko znanega.

Pogled v 2023

MG kombilimuzina

Zelo zagnani MG po navedbah tujih portalov pripravlja kombilimuzino v slogu Ore Cat ali Smarta #1, ki bo nekoliko cenejša kot SUV-jevski ZS. Če bi to pomenilo 30 tisočakov ali manj ob zanimivi tehnološki opremljenosti, se vsekakor sliši obetavno.

Peugeot e-308 in Opel Astra-e

Tehnološka dvojčka iz Stellantisa bosta leto po bencinskem debiju na voljo še kot popolnoma električna avtomobila. Kapaciteta baterije bo sicer zgolj 54 kWh bruto oz. 50 kWh, kar je malenkost več od tiste v modelih e-208, e-308, Corsa-e in Mokka-e, toda drugačna kemija v njej bo menda pripomogla k večji učinkovitosti. Očitno želijo držati maso v razumnih mejah (cca 1,6 t). Motor bo nekoliko močnejši, saj bo zmogel 154 KM.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja