SOBOTNO IZBIRANJE: Zakaj iPhone 12, če je blizu že 13?
Matjaž Ropret 17. julija 2021 ob 12:45

Med vsemi telefoni iPhone daleč najbolje drži ceno. Redko se ga kje da kupiti s kakšnim popustom, a poletje je vendarle čas, ko se v pričakovanju novih modelov nekatere cene začnejo topiti. Tako je Telemach kot julijska izbrana izdelka izpostavil iPhone 12 64 GB in iPhone 12 Pro 128 GB. Poglejmo s kakšno ponudbo imamo opravka in zaradi česa bi se morda splačalo čakati na iPhone 13 (ali 12s).

V konkretni akciji iPhone 12 s 64 GB prostora za podatke, torej povsem osnovna izvedba, z dvoletno vezavo stane 30 evrov na mesec v paketu Največ (skupaj 720 evrov) ali 32 evrov na mesec s paketom Še več (768 evrov). V obeh primerih je obrok za pet evrov cenejši kot sicer, kar pomeni znižanje za 120 evrov, mesečna naročnina na paket pa je za pol leta en evro. Za iPhone 12 Pro s 128 GB podatkovne shrambe je treba v obeh primerih prišteti deset evrov na mesec.

Telefona sta v osnovi zelo podobna. Oblika in velikost je bolj ali manj identična, največja razlika na zunaj je v materialu ogrodja, ki je pri prvem aluminijasto, pri modelu Pro pa jekleno. Oba sta za današnje trende med manjšimi telefoni, toda 6,1-palčni zaslon – nekaj površine mu vzame zareza – je še vedno dovolj velik za uživanje v video vsebinah in nemoteno uporabo aplikacij. Pro ima sicer dodatno teleobjektiv pri fotoaparatu, poleg glavnega in ultraširokokotnega, pa lidar za učinke z dodano resničnostjo in nekoliko svetlejši zaslon (maksimalna lokalna svetilnost pri prikazu vsebin HDR je sicer enaka).

V resnici gre pri odločanju za fotoaparat. Kdor za kakršen koli namen potrebuje oz. lahko izkoristi dvakrat optično povečavo motiva in zna kaj izvleči iz fotografij, shranjenih v napreden format ProRAW, ki združuje moč računske fotografije in surovega zapisa, bo vsekakor na boljšem s Pro-jem. Za ostale bo povsem enako uporaben običajni 12, ki je tudi lažji in je na voljo v bolj izstopajočih barvah, na katerih pa se tudi kar konkretno poznajo prstni odtisi. Toda največji razlog za Pro-ja utegne biti v tej akciji skok na 128 GB podatkovnega pomnilnika. Ta je po našem mnenju za telefone zgornjega cenovnega razreda že malodane nujen, uporabnikom iPhona Pro bi sicer priporočali 256 GB, kajti pol nižjo kapaciteto je mogoče z aplikacijami in različnimi vsebinami zelo hitro zapolniti. Medtem ko 64 GB zadošča le še za nezahtevne uporabnike, ki pa jih tudi med kupci iPhona najbrž ne manjka, kajti ta izdelek še naprej ostaja statusni simbol.

Test iPhona 12 in 12 Pro

Razen rahlo dolgočasnosti je modelom iz linije iPhone 12 težko kaj resnega očitati. So izjemno zmogljivi, imajo zelo lepe zaslone, četudi s klasičnim osveževanjem 60 Hz, dobre stereo zvočnike, kakovostne, uporabne in lepo usklajene kamere, vodotesnost, brezžično polnjenje, tudi magnetno in najmanj petletno obdobje s posodobitvami operacijskega sistema iOS. Želeli bi si večje baterije, hitrejšega (žičnega) polnjenja in osveževanja s 120 Hz. Slednje menda prihaja z modeli iPhone 13, najmanj z izvedbo Pro. Pri bateriji in polnjenju verjetno kakšnega napredka ne bo, dobro obveščeni pa napovedujejo izboljšano ultraširoko kamero s samodejnim ostrenjem in manjšo zarezo. Ob seveda samoumevnem napredku pri zmogljivostih. Skoraj zagotovo bo kompletnejša podpora za 5G, z več frekvenčnimi pasovi in višjimi teoretičnimi hitrostmi prenosa podatkov. Malo pa je verjetno, da bi se vrnil čitalnik prstnih odtisov.

Podobno Apple ne bo vračal vsega, kar je odvzel v zadnjih letih. Priključka za slušalke, priloženega polnilnika in slušalk. Slednje Telemach doda v julijski akciji. Slušalke Earpods so same po sebi vredne nekje med 20 in 30 evri in so povprečen primerek med ožičenimi, je pa njihova vrlina lepo uravnotežen zvok, zato niso ravno za odmet.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Iphone 13 bo verjetno predstavljen sredi septembra, razen če bi se kaj zalomilo pri dobavah sestavnih delov in posledično proizvodnji. A bi to lahko prestavilo samo začetek prodaje, ki bo verjetno nekje v tretjem ali četrtem tednu septembra, odvisno od posamezne države. Smo torej vsaj še dva meseca in pol oddaljeni od dosegljivosti trinajstic, pa tudi takrat bodo verjetno količine sprva omejene, zato akcij, kot je Telemachova, ne gre spregledati. Še posebej, če potrebuješ nov telefon.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.