SOBOTNO IZBIRANJE: Xiaomi Redmi Note 10 Pro proti Samsungu Galaxy A52 (5G) in ostalim pretendentom
Matjaž Ropret 12. junija 2021 ob 06:35

Sodeč po vprašanjih, ki jih dobivamo v zadnjem času, se vas precej odloča med Xiaomijevim telefonom Redmi Note 10 Pro, katerega test smo objavili nedavno, in enim od dvojice Samsungovih Galaxyjev A52. Ne nameravamo razglasiti kakšnega zmagovalca ali enoznačne izbire, lahko pa precej dobro povemo, v čem je kateri boljši, in na osnovi tega, kaj je komu najbolj pomembno, potem lahko pade odločitev.

Izbiramo v razredu med približno 300 in 500 evri v prosti prodaji ali nekje med sedmimi in trinajstimi evri na mesec pri operaterju (z vezavo). Morda bo kdo rekel, da je Redmi Note 10 Pro cenejši in že zaradi tega boljši nakup, a stvar ni nikoli tako preprosta. Dražji modeli imajo določene prednosti, četudi skupno gledano ne ponujajo tako dobre vrednosti za odštete evre, zato lahko katera od teh lastnosti prevlada. V tem konkretnem primeru sploh.

S 5G ali brez?

Pri Galaxyju A52 se je najprej treba odločiti med »osnovno« izvedbo in tisto, ki ima v imenu še 5G, ter je seveda (za malo manj kot sto evrov) dražja. Če bi bila to edina razlika, bi za zdaj gladko zaključili, da dražji telefon ni vreden nakupa, kajti omrežja pete generacije še ne prinašajo kakšne realne prednosti pri vsakdanji uporabi. Lahko pa jo bodo čez leto ali dve. To A52 5G ima tudi hitrejši procesor, kar se v praksi pozna, še posebej pri igrah, in osveževanje zaslona s 120 Hz namesto 90 Hz – tudi to se opazi, a ne tako izrazito. Po našem mnenju je zaradi večje zmogljivosti vredno kupiti dražji telefon, ostala pridobitvi prav tako ne bosta za odmet.   

Prednosti Galaxyja A52
 • Malenkost manjši in bolj zanimiv (barvno in oblikovno)
 • Zmogljivejši procesor (pri izvedbi 5G, sicer je celo nekoliko v zaostanku)
 • Za odtenek boljše fotografije in kar konkretno boljši video
 • Zatesnjenost ohišja pred vodo in prahom (IP67)
 • Podpora za 5G
 • Čitalnik prstnih odtisov na priročnejšem mestu (v zaslonu)
 • Bolj »evropska« preobleka Androida in štiri leta zajamčenih posodobitev

Nekaterim, med njimi Marjanu, sicer ni všeč oblika foto-video sklopa na hrbtišču, toda letošnja serija Galaxy A je nekoliko drugačna od generičnih kitajskih telefonov, izdelava se zdi boljša, material prijeten in telefoni so manjši od Xiaomija, s katerim jih tokrat primerjamo. Poleg tega so zatesnjeni pred vodo in prahom po standardu IP67, kar je konkretna prednost. Redmi Note 10 Pro ima zgolj zaščito proti poškropitvam (IP53).

Opazno boljša je Samsungova dvojica (in v tem je identična) pri fotografiranju in še posebej pri snemanju videa, kjer zajameta več podrobnosti, lepše barve in bolje umirjata sliko. Tudi pri fotografijah so detajli in dinamični razpon, pa tudi konsistentnost barv, če že ne njihova pravilnost, boljši, enako velja za digitalni zum.

Zaslon morda pri Xiaomiju bolj pade v oči, a je tudi tu lep in ponuja hitro osveževanje. Vanj pa je integriran soliden čitalnik prstnih odtisov, kar je priročno in nima ves čas želje po prepoznavanju, če se uporabnik nenamerno dotakne tipke. Podpora za 5G je prav tako lahko prednost, prav tako zelo verjetno daljše obdobje posodobitev programske opreme, ta pa je za naš okus tudi bolj dodelana in uporabna.

Prednosti Redmija Note 10 Pro
 • Svetlejši in bolj kontrasten zaslon
 • Večja baterija in hitrejše polnjenje (s priloženim polnilnikom in nasploh)
 • Čitalnik prstnih odtisov deluje hitreje in stoodstotno zanesljivo
 • Konkretno cenejši

Xiaomijev telefon je občutno cenejši in komur zgoraj našteta področja, kjer ne blesti, niso pomembna, bo opravil izvrsten nakup. Absolutno najbolj izstopajoča točka je barvit, živahen, kontrasten, svetel zaslon s hitrim osveževanjem. Velika baterija tudi poskrbi, da zaradi tega ne trpi avtonomija, in priložen hitri polnilnik za to, da ni treba predolgo čakati, da bo telefon znova dovolj napolnjen. Na drugi strani hitrost polnjenja postaja izrazita šibka točka Samsungovih telefonov.

Prepoznava prstnih odtisov je tu v stranski tipki in je izjemno hitra in zanesljiva, se pa lahko dogajajo neželeni dotiki, zaradi česar telefon včasih zahteva vtipkanje PIN-a. Tako kot Samsungova telefona ima tudi ta stereo zvočnika in izhod za slušalke, pa seveda čip NFC. Še ena drobna prednost je priložen prozoren ovitek za nekaj dodatne zaščite. Je pa z njim telefon še širši, pa je že tako blizu zgornje meje sprejemljive velikosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Realme 7 Pro ali 8 Pro

Do prihoda tega Xiaomija je bil naš favorit za (dobrih) tristo evrov Realme 7 Pro. Doslej eden redkih v tem cenovnem razredu z zaslonom OLED, ki pa se osvežuje s klasičnimi 60 Hz. Mobilnik ni prevelik in je ravno še dovolj zmogljiv (ima enak procesor kot običajni Galaxy A52), prav tako premore stereo zvočnika in solidno veliko baterijo, ki se napolni izjemno hitro. Androidna preobleka ni naša najljubša in fotoaparat je sprejemljiv, a ga prej omenjena trojica precej prekaša. Zdaj je tu naslednik 8 Pro, ki pa edino konkretno spremembo prinaša prav pri fotoaparatu, saj je glavno tipalo zdaj 108-milijonsko (kot pri Redmiju Note 10 Pro). Nismo ga še imeli priložnosti testirati, tako da ne vemo, ali je prineslo kaj napredka.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Še en Xiaomi, ki je resda za približno sto evrov dražji od tistega iz naslova, a tudi v nekaj pogledih iz razreda višje. Ima precej bolj prestižno, kompaktno ohišje s steklenim hrbtiščem. Kljub manjšim meram je zaslon večji. Je prav tako OLED, vendar z 90-herčnim osveževanjem, kar pa je še vedno v redu. Velika prednost je procesor, ki je z vrha serija Snapdragon 700, ne z njenega spodnjega konca. S tem že krepko posega v srednji razred. Je pa baterija manjša in fotoaparat ima pri glavnem objektivu 64-milijonsko tipalo, kar pa ni nujno slabost.

LG Velvet

Še ena alternativa bi lahko bil lanski paradni LG. Ta po konstrukciji in dizajnu parira najdražjim telefonom, edino dolžina kovinsko-steklena ohišja morda komu ne bo všeč. Zaslon je OLED, toda 60-herčni. Izbira dve leti starega vrhunskega procesorja je bila hecna, vendar je še zdaj najmanj na ravni najboljših iz srednjega razreda. Telefon je vodotesen (IP68) in kot edini tu ponuja brezžično polnjenje. Fotoaparat je rahla slabost, a ne v primerjavi z modeli za 300 evrov. Vprašljiva je edino prihodnja aktualnost programske opreme, kajti LG se je prenehal ukvarjati z mobilno telefonijo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja