SOBOTNO IZBIRANJE: Preveri, kateri robotski sesalnik je primeren zate
Marjan Kodelja 3. julija 2021 ob 06:35

Čeprav se najde še kakšen drug izdelovalec, imamo na trgu praktično dvoboj med modeli Xiaomija v enem in Irobota v drugem kotu. Imajo prednosti in slabosti, med njimi so razlike v načinu vodenja, dodatnih funkcijah in mehanizmu za pobiranje smeti, zato bi težko enemu izdelovalcu ali celo enemu modelu dali prednost.

Za začetek razbijmo nekaj mitov. Irobotove Roombe so drage. Trditev drži, ker je taka politika podjetja, toda to zgolj pomeni, da je pomembno, kdaj jo kupiti. Počakati morate na pravi trenutek, recimo na črni petek, ko so cene najnižje.

»Kitajski« roboti so slabe kakovosti. Nasprotniki dežele na Daljnem vzhodu ne bodo navdušeni, kot bodo sprejeli, da to ni res. Podobno kot Xiaomijevi telefoni so korektno in kakovostno izdelani tudi robotski sesalniki, ki jih ta trži pod svojim imenom. Kvarijo se ravno toliko, kot se kvarijo drugi roboti in tu se skriva po mojem mnenju še najbolj pomembna razlika. V Sloveniji za Roombe skrbi eno podjetje in izdelke popravlja izven garancijske dobe, medtem ko jih tekmece prodaja več in ti niso organizirali enotnega servisa. Skrbijo za izdelek v garanciji, toda kasneje se lahko zgodi, da ne boste našli nikogar, ki bi bil okvarjenega robota pripravljen popraviti za pošteno ceno. Če imate srečo in se vaš robot nikoli ne pokvari, potem postane to dokaj brezpredmetno.

Irobotovi izdelki ne morejo sočasno sesati in brisati tal z mokro krpo. Razen v primeru enega modela je to res, kajti v ta namen imajo samostojne robotske pomivalce tal. To je lahko težava, toda postane popolnoma nepomembno, če pomivanja nikdar ne boste potrebovali, ker so tla obložena s talnimi oblogami, preprogami ali preprosto, ker je treba skrbeti za posodo z vodo in biti za vsak primer takrat doma.

Xiaomijevi modeli so boljši, ker imajo večjo sesalno moč. Sicer pomembna lastnost, toda ni edina, ki vpliva na učinkovitost pobiranja smeti. Realno gledano so izdelki obeh podjetji podobne kakovosti in učinkovitosti sesanja, tako da bi se lahko odločili na podlagi cene v odvisnosti od načina, kako nameravate robota uporabljati.

Sesal bo, ko bom doma in sobo po sobo!

V tem primeru je popolnoma vseeno, katerega robota kupite. Najdražjega ali najcenejšega, kajti oba bosta približno enako učinkovito opravila nalogo. Odvisno od tal pa je pomembno, kakšen je mehanizem pobiranja smeti. Roombe z dvema nasproti vrtečima krtačama bolje stepajo prah iz vlaken tekstilnih oblog in preprog, medtem ko je na gladkem parketu ali ploščicah to manj pomembne. Xiaomijevi roboti imajo eno samo kombinirano krtačo z gumijastimi trakovi in ščetinami, iz katere je težje odstraniti navite lase in različne vrvice. Popolnoma enako težavo imajo starejše Roombe, ki imajo eno gumijasto in eno krtačo s ščetinami. Upoštevajte še nekaj. Po nekaterih podatkih filtri robotov dejansko zadržijo od 88 do 97 % prahu, kar je treba upoštevati pri razumevanju sesalne moči. Od še tako velike ne boste imeli veliko, če bodo majhni delci prahu preprosto vrnjeni v prostor.

Novejši modeli se večinoma ne izklopijo, če so slabše postavljeni na kontakte priključne postaje in če so povezani v domače omrežje, to hitro prazni baterije. V dobri veri, da bo sposoben sesanja, morate najprej počakati, da napolni baterije.

Ker ste med sesanjem zraven, način navigacije robota ni toliko pomemben. Odstranite ovire, morda celo prestavite stole na mizo, da ima prosto pot in odmaknete zavese. Te in pa do tal segajoče prevleke postelje namreč delajo težave robotom z lasersko navigacijo (modeli Xiaomija). Lahko se zapletejo vanje in potem jih morate reševati, zato čeprav večinoma imajo tipalo dotika, jih ne poskušajo prodreti. Površina za zaveso ali morda po posteljo ostane v večini takšnih primerov nedotaknjena.

Sesa naj, ko me ne bo doma, po urniku in brez mojega vpliva nanj!

Kadar je pomembno sesanje po urniku, je površina sesanja večja ali bi radi z aplikacijo robota pošiljali, da poseda del sob ali vse, tedaj stopi v veljavo algoritem navigacije. Xiaomijevi se zanašajo predvsem na lasersko tipalo (LIDAR) s katerim zelo natančno in predvsem hitro kartirajo prostor, kasneje pa ga uporabljajo za zaznavo ovir. Medtem se Roombe zanašajo na kamere obrnjena naprej in rahlo navzgor, infrardeča tipala in tipala dotika. Velikost baterije je manj pomembna, ker se oboji v prostoru znajdejo in se lahko vrnejo na postajo, napolnijo baterije in potem nadaljujejo delo. Bolj moteč je majhen košek za smeti, kajti ti so iz generacije v generacijo manjši, morda zato, da bi se odločili za postajo s sesalnikom, ki ga samodejno izprazni. Če ga nimate, je skoraj nujno ročno praznjenje po vsakem sesanju povprečno velikega stanovanja.

Ni samo košek vse manjši, enako je z baterijo. Ker ni velika težava, če je robot sposoben vrnitve na postaje in kasneje nadaljevati delo.

Ni odveč, če ima robot čim več samodejnih funkcij. Primerno se mi zdi, da zazna vrsto tal in poveča moč sesanja, ko vozi po preprogah in da je sposoben zaznati bolj nasmeteno področje, kjer se nato zadrži dlje časa. Pomembno je, da je vzdrževanja robota čim manj, zato imam raje takšne, kjer za odstranjevanje las iz krtač in stranske metlice ne potrebujem škarij in izvijača. Takisto ni odveč, da aplikacija nudi čim več uporabnih možnosti ob sočasnem varovanju zasebnosti. V slednjem sta tako Irobotova kot aplikacija Xiaomi Home prav tako dokaj primerljivi.

Izbrati primernega ni najbolj preprosto opravilo. Naj vas pri tem ne zavede nižja cena nakupa, kajti pomembna je cena lastništva, ki je odvisna od dosegljivosti in cene popravil in potrošnega materiala. Prav tako naj pri odločanju izklopite čustva in »moški« pogled na tehnologije. Robotski sesalniki so tip naprave, kjer ni treba za vsak primer kupiti najboljšega in tehnološko dodelane, temveč optimalnega, ki vam mora učinkovito služiti vsaj sedem let. Preverite ponudbo, kaj menijo obstoječi uporabniki ali pa vprašajte obstoječe lastnike o svojih izkušnjah in morebitnih predlogih. Čeprav se morda ne zavedati, je robotski sesalnik nujen aparat sodobnega gospodinjstva. Da se brez njega, toda, ali ni bolje, da vam je žena hvaležna, kot da morate sami drgniti tla z običajnim sesalcem!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja