SOBOTNO IZBIRANJE: Pa kaj, če je lanski model!
Matjaž Ropret 4. februarja 2023 ob 06:25

Počasi prihajajo pametni telefoni z letnico 2023. Za zdaj so sicer v ospredju tisti iz višjega cenovnega razreda, Samsungovi liniji Galaxy S23 bodo v prihodnjih tednih sledili Vivo X90 (Pro), Xiaomijeva družina 13, Honor Magic5 in drugi. Kaj pa cenejši, za tiste, ki se vam zdi nesmiselno odšteti tisočaka in več za telefon, ali pa si tega preprosto ne morete privoščiti? Izvedenke Lite in drugi modeli srednjega in nižjega razreda so prav tako na vidiku, a bodo vseeno verjetno v prodaji nekoliko kasneje. Nič hudega, kajti lanski predstavniki nikakor še niso za odpis.

V Telemachovi akciji Telefon meseca sta februarja Xiaomi 12 Lite in Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G. Prvi je z vezavo na paket Največ ali Še več znižan za tri evre na mesec, drugi pa kar za štiri evre. Ob tem, da je Redmi Note 11 Pro 5G že v osnovi cenejši – izhodiščna cena je bila taka, kakršno ima zdaj 12 Lite – bi lahko hitro pomislili, da je tudi boljša izbira. Vendar je po našem mnenju obratno.

Veliko »lahkih« izvedb vrhunskih telefonov smo videli skozi leta in večinoma jih je s »pravimi« povezovalo zgolj ime in le malo drugih lastnosti. Ne, da bi bil Xiaomi 12 Lite velika izjema, pa vendar je vsaj v nečem zelo blizu Xiaomiju 12. V kakovosti zaslona. Njegov OLED z 10-bitnimi barvami in 120-herčnim osveževanjem je namreč fantastičen, z diagonalo 6,55 palcev pa tudi večji. Z odsekanimi robovi je telefon tudi večji od običajne dvanajstice (ta je v bistvu dokaj majhna za današnje standarde), pa vendar ni zelo velik, in tudi težak ne. Ohišje celo daje zelo dobro imitacijo kovinskega ogrodja, čeprav je v resnici plastično, hrbtišče pa na podoben način posnema steklo. Redmi Note je precej bolj nezgrešljivo plastičen. Tudi zaslon pri slednjem je dober, vendar ne enako lep in svetel, pravzaprav je v osnovi enak, kot smo ga videli že pred slabima dvema letoma, ko je Redmi Note 10 Pro zatresel sceno s 120-herčnim OLED-om za približno 300 evrov. Stereo zvočnika sta pri obeh spodobna, a dražji telefoni imajo praviloma kvalitetnejše in tudi tu je tako.

Podobna je situacija in razlika pri procesorju. Seveda je 12 Lite kar daleč od »pravega« 12 in njegovega (sicer rahlo energijsko požrešnega) Snapdragona 8 prve generacije, toda Snapdragon 778G je verjetno srednjerazredni čip, ki je Qualcommu v zadnjih letih najbolje uspel. Je zelo spodobno zmogljiv, a hkrati varčen, se ne segreva in omogoča dolgo trajanje baterije. Tako je tudi dokaj skromnih 4300 mAh povsem dovolj, lahko celo za dva dni uporabe, baterija pa se s priloženim napajalnikom s 67 W moči napolni v pol ure. Redmi Note 11 Pro 5G je zaradi lanske situacije s procesorji pomenil celo majhen korak nazaj glede na Redmi Note 10 Pro ali pa v najboljšem primeru obstal na mestu. Snapdragon 695 je sicer soliden procesor, toda brez nujnosti podpore za omrežja 5G bi lahko ta telefon dobil tudi kakšnega starejšega, a nekoliko zmogljivejšega. Njegova baterija ima kar 5000 mAh in se prav tako polni s 67 W, kar je ena od redkih nadgradenj glede na prejšnjo generacijo, ki je imel 33-vatno polnjenje.

Za fotografiranje se v Xiaomiju že nekaj časa zanašajo na 108-milijonsko glavno tipalo, kar v navezi s povprečno optiko in obdelavo signala tudi daje večino povprečne do dobre rezultate. Pri 12 Lite nekoliko boljše, a še vedno nič zelo posebnega glede dinamike in detajlov. Ta model ima tudi izrazito prednost pri videu, saj lahko snema v razločljivosti 4K, medtem ko je Redmi Note 11 Pro 5G omejen na polno visoko razločljivost. Tu se pozna izbira procesorja nižjega razreda, kajti Redmi Note 10 Pro je že zmogel 4K, četudi z bolj slabim umirjanjem slike. Selfijevska kamera pri 12 Lite premore dvakrat več pik in je tudi po rezultatih iz razreda višje.

Za sklep lahko rečemo, da je Redmi Note 11 Pro 5G še vedno spodoben predstavnik svojega cenovnega razreda, ki pa se mu pozna pomanjkanje napredka v primerjavi z že skoraj dve leti starim, takrat res prelomnim predhodnikom. Medtem je 12 Lite zelo sodoben in lepo zaokrožen izdelek, ki se še zdaj dobro drži. Med drugim je pred kratkim dobil nadgradnjo na najnovejšo različico Xiaomijevega sistema MIUI (14), že v sklopu ene od posodobitev MIUI 13 pa tudi na Android 13. Procesor, zaslon, hitrejše polnjenje, kvalitetnejše, manjše in lažje ohišje ter še nekatere lastnosti (čitalnik prstnih odtisov v zaslonu), tudi daljša podpora s posodobitvami programske opreme po našem mnenju več kot odtehtajo za približno polovico višjo ceno. To se sliši veliko, toda štiri evre na mesec v praksi ob vseh ostalih izdatkih in zdajšnji draginji predstavlja zelo malo. Kdor si višjega izdatka res ne more privoščiti, bo zagotovo zadovoljen tudi s cenejšim telefonom, toda če le lahko posežete po njem, je 12 Lite bistveno boljši telefon s potencialno daljšo življenjsko dobo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja