SOBOTNO IZBIRANJE: Katere slušalke Huawei ali morda raje kakšne druge?
Matjaž Ropret 14. avgusta 2021 ob 08:15

Popolnoma brezžičnih slušalk je na trgu neverjetno veliko in celo mnoge znamke jih ponujajo toliko, da jih niti njihovi marketingarji verjetno ne znajo vseh našteti. Toda večina vodilnih znamk ima na policah le nekaj modelov in vsi so kakovostni, a vendar so med njimi lahko precejšnje razlike, tako v delovanju in zvoku kot v obliki in materialih. Primer je Huawei s trojico izdelkov od 80 do 200 evrov. Kakšne so razlike med njimi, katere bi ti utegnile najbolj ustrezati in kaj ponuja glavna konkurenca?

Freebuds 4i

Najcenejši Huaweijev model je presenetljivo »popoln« glede na svojo ceno (80 evrov). Ponuja dober zvok, aktivno dušenje hrupa, samodejno ustavljanje in nadaljevanje predvajanja (kadar uporabnik eno slušalkico vzame iz ušesa in vstavi nazaj), solidno trajanje baterije in polnjenje prek USB-C. Oblika je »airpodovska« s pecljem, vendar imajo slušalke še silikonske nastavke za pasivno tesnjenje. Aktivno izničevanje hrupa, pričakovano, ni enako dobro kot pri dražjih modelih, a vendar zadovoljivo opravlja svojo nalogo. Manjka brezžično polnjenje, izenačevalnik v aplikaciji in še kaj, predvsem pa je plastika slabše kakovosti. Vendar do sto evrov prav veliko boljših ne poznamo.

Freebuds Pro

To še naprej ostaja najzmogljivejši model kitajske znamke. Tudi najbolj zanimivo in nenavadno oblikovan. Škatlica je tako konkretna, da bi lahko z njo povzročil škodo, če bi jo v navalu jeze kam zalučal. Te slušalke ponujajo skoraj vse, od dinamično prilagodljivega aktivnega izničevanja hrupa, prek odličnega zvoka in mikrofonov do hkratne povezave z dvema napravama. Na začetku ni vse delovalo, kot mora, a kasneje so težave (v povezavi z napravami drugih proizvajalcev) odpravili, le cena tudi po enem letu v Sloveniji kar vztraja na dvesto evrih. Toda v tujini se jih da dobiti precej ceneje.

Freebuds 4

Najnovejši model nima silikonskih čepkov, temveč v ušesih kot pri Applovih Airpods »sedi« zgolj trda plastika, kar nekaterim bolj ugaja. Obstaja pa zato večja verjetnost, da slušalke ne bodo ravno pri miru v ušesih. V primerjavi s Freebuds Pro je aktivno dušenje hrupa nekoliko manj učinkovito in se ne prilagaja dinamično, manjka brezžično polnjenje in avtonomija baterije je povprečna, toda vse ostalo je na vsaj enakem nivoju in tako so skupno gledano to zelo posrečene slušalke. Vendar s 150 evri skoraj dvakrat dražje kot Freebuds 4i. Odkupijo se predvsem z boljšimi materiali in izdelavo, bolj polnim zvokom in hkratno povezavo z dvema napravama, kar lahko komu pomeni ogromno, nekomu drugemu pa prav nič.

Sony WF-1000XM4

Sonyjev najnovejši model je tudi doslej njegov najmanj nenavaden, predvsem pa eden najboljših v panogi nasploh. Prinaša vrhunsko aktivno dušenje hrupa in zelo dober zvok – ob predpostavki ustrezne velikosti čepkov in pravilne namestitve v ušesu – ter cel kup zanimivih možnosti, od samodejnega prilagajanja zvočne izkušnje do reagiranja na govor, ne samo za ukaze navideznemu pomočniku, ampak še za ustavljanje predvajanja, da se uporabnik lahko v miru pogovarja. Vse to pa stane, kajti priporočena cena je 280 evrov.  

Samsung Galaxy Buds Live, Galaxy Buds Pro in Galaxy Buds2

Korejsko podjetje v prvih nekaj generacijah ni uspelo spraviti skupaj nečesa res solidnega, a od Galaxy Buds Live naprej se lahko pohvali z nekaj zelo dobrimi izdelki. Omenjene slušalke so posebne zaradi oblike (»fižolčkov«), ki predpostavlja, da so tudi nekoliko drugače nameščene v ušesih kot ostale. Meni ta namestitev zelo odgovarja in jih uporabljam največ med vsemi. Zvok je dober, če v izenačevalniku izberem poudarjene base ali dinamični način, trajanje baterije zgledno, prav tako samodejno ustavljanje predvajanje in kljub temu, da so skoraj skrite v ušesih, so dobre za telefonske pogovore. Aktivno dušenje hrupa sicer premorejo, vendar ni zelo učinkovito. Toda vse ostalo, vključno z aplikacijo, izgledom, izdelavo in brezžičnim polnjenjem je izvrstno. Najti pa se jih da za manj kot sto evrov.

Galaxy Buds Pro in nove Buds2 so bolj običajne oblike in ponujajo zmogljivejše izničevanje hrupa, verjetno pa tudi boljši zvok (nisem jih preizkusil) in daljše trajanje baterije. Vendar za precej višjo ceno.

Apple Airpods (Pro)

Applov model je še vedno zelo priljubljen in ni težko videti, čemu. Stvar deluje, kot je treba, vsaj v povezavi z Applovimi napravami. Za androidni svet te slušalke niso dobra izbira, ker zanje ni aplikacije in nasploh je integracija daleč od tiste v sistemu iOS. Vendar jih tudi za slednjega trenutno ne priporočamo. Mnoge druge slušalke zvenijo bolje in ponujajo več funkcionalnosti, Applovim pa se že pozna starost. Bolje je počakati na novo generacijo ali pa odšteti nekaj več za model Pro, ki je precej novejši, zvočno mnogo boljši in zelo dober tudi v odpravljanju hrupa. V Sloveniji je cena še vedno blizu 300 evrov, v tujini pa se jih dobi tudi za manj kot 200 evrov.

Jabra Elite 85t (in 75t)

Ta dva modela sta skoraj identična, saj je tudi Elite 75t s programsko nadgradnjo pridobil aktivno dušenje hrupa, ki je bilo sicer poleg brezžičnega polnjenja največja novosti pri Elite 85t. To so zelo prijetne slušalke z dobrim zvokom in naborom funkcionalnosti. Že davno pred Huaweijevimi je Jabra omogočala istočasno povezavo z dvema napravama in samodejno preklapljanje med njima (denimo s predvajanja videa na tablici h klicu na telefonu in spet nazaj). Obstaja tudi različica Active, sicer funkcionalno enaka, a iz materialov, ki so bolj odporni proti potenju in vodi. Elite 85t so cca 230 evri nekoliko drage, toda Elite 75t za 150 evrov lahko neposredno konkurirajo Huaweijevim Freebuds 4.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Panasonic RZ-S500

Te slušalke so zanimive predvsem zato, ker morda celo najbolje od vseh aktivno dušijo hrup. Ponujajo tudi možnost nastavljanja, kako močna naj bo ta funkcija. Zvok je soliden, a nič posebnega, pri ostalih funkcionalnostih pa zaostajajo za konkurenco, razen v trajanju baterije. So tudi nekoliko velike in še posebej škatlica je bistveno večja od ostalih. Za sto evrov, kolikor stanejo zdaj (v izhodišču so bile dvakrat dražje), niso slaba izbira za nekoga, ki se veliko giblje v hrupnem okolju.

Realme Buds Q

Te slušalke so najcenejše med vsemi tukaj, saj stanejo manj kot 40 evrov. So tudi daleč najmanjše. Kljub temu sploh ne zvenijo slabo in tudi baterija zdrži presenetljivo dolgo. Se pa cena pozna na kakovosti plastike, polnjenje je prek zastarelega priključka mikro USB, kakšnih dodatnih funkcionalnosti ni, prav tako ne aplikacije za nastavitve.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja