SOBOTNO IZBIRANJE: Katere naprave Huawei in Samsung v akciji so vredne tvoje pozornosti?
Matjaž Ropret 22. maja 2021 ob 06:35

Pri Telemachu do konca meseca potekajo »dnevi Huawei« s popusti za različne naprave tega proizvajalca. Isti operater in drugi prodajalci pa imajo v akciji še Samsungove telefone iz družine Galaxy S21, kjer kupec kot darilo dobi telefon nižjega razreda Galaxy A02s. Preletimo celotno ponudbo in poglejmo, o katerih izdelkih se splača razmišljati in o katerih malo manj.

Iz Huaweijevega široka nabora naprav so v Telemachovi akciji prisotni telefoni, ure, prenosnik in tablica. Med njimi so verjetno najbolj prepričljive in nesporno dober nakup ure, moja najljubša pa je ekstra lahki prenosnik Matebook X.

Ure

Od ur za predstavnike moškega spola priporočam Watch GT 2 Pro. Ta je Huaweijeva najnovejša in tudi najbolj dovršena doslej. Počne večino tega, kar od takega pripomočka pričakujem, od prikazovanja obvestil s telefona, vremenskih informacij in seveda beleženje telesne aktivnosti, do zelo spodobnega merjenja vadbe. Zdaj pri nekaterih športnih tudi z vedno vključenim zaslonom. Poleg tega je sposobna merjenja vsebnosti kisika v krvi, ima mikrofone in zvočnik za priložnostne telefonske pogovore in ob stalnem prikazovanju časa ponuja cel teden baterijske avtonomije, tudi ob pogostejšem spremljanju vadbe z GPS-om pa še vedno večdnevno. Podpora s posodobitvami je zanjo prav tako najboljša od vseh v družini Watch GT, na pogled je najbolj šik, cena pa ni toliko višja, da bi se zares splačalo pogledovati proti ostalim, starejšim in cenejšim. Razen za uporabnice, njim se bo kajpak precej bolje podala »zlata« Watch GT 2.

Huaweijeve ure niso za športne piflarje, ki želijo imeti podatke v kateri od neodvisnih platform in povezovati zunanja tipala. Prav tako ne omogočajo plačevanja, sicer pa jim kaj dosti ne manjka. S tega vidika je zanimiva tudi Watch Fit, za oba spola, saj je nekakšna vmesna reč med zapestnico in uro, ponuja pa skoraj vse funkcionalnosti kot Watch GT 2 Pro. Manjka ji možnost pogovorov, trajanje baterije je krajše, sicer pa je to naprava z zelo malo konkurence.

Prenosnik

Prenosnik Matebook X tehta natančno 1001 g in je na pogled ter otip fantastičen, sploh zelen (srebrn je manj zanimiv). V torbi ali nahrbtniku se zgoraj ne čuti, enako v naročju, izdelava je na najvišjem nivoju. Tudi njegov 13-palčni zaslon z ločljivostjo 3000 x 2000, steklom čez celotno površino in 400 kandelami svetilnosti je izvrsten in velik razlog za uživanje tako med delom kot razvedrilom. Prenosnik je tudi povsem tih, saj nima ventilatorja, kljub temu pa procesor Core i5 desete generacije skrbi za dovolj odzivno delovanje, pri čemer mu pomaga še 16 GB delovnega pomnilnika in razmeroma hiter disk SSD s 512 GB prostora. Vseeno pa se je treba zavedati, da to ni resno zmogljiv računalnik. Vsakdanje naloge opravlja brez težav, toda resnejše, dolgotrajne naloge bodo končane počasneje kot s prenosniki, ki imajo konkretno hlajenje in lahko vzdržujejo višji takt procesorja. Prav tako to ni prenosnik za tiste, ki želijo cel delovnik oddelati s pomočjo baterije. Je bolj reč, ki jo je mogoče vzeti kamorkoli s seboj in bo brez zdržala kakšno uro dela ali zabave. Avtonomija baterije namreč sega do največ štirih ur. Priključka sta sicer samo dva, vendar enakovredna USB-C s polnjenjem, prenosom podatkov in slike ter po en na vsaki strani. Tipkovnica je prijetna in sledilna ploščica solidna, vendar prevečkrat potege prstov za pomikanje po spletnih straneh ali dokumentih interpretira kot željo po povečevanju pogleda. Najmanj od vsega mi je všeč kamera, skrita med funkcijskimi tipkami. Ob pritisku na tipko se odpre in snemo približno pod kotom 45 stopinj neposredno v nosnice. Ideja je bila inovativna, a se v praksi ni izkazala, zato bi jo moral Huawei upokojiti. Ne glede na to je Matebook X res prijeten in kakovosten prenosnik, ki v tej akciji tudi ne stane preveč.

Telefoni in tablica

Tu smo na področju, kjer je Huawei do dveh let nazaj kraljeval, odkar so mu ameriške oblasti onemogočile nameščanje Googlovega Androida pa je njegove mobilne naprave precej težje priporočati. Tablica Matepad Pro je strojno zelo dobra. Ima dovolj zmogljiv procesor, lep zaslon in glasne zvočnike, a vseeno je le delno primerna za zabavo, saj je nabor aplikacij v tržnici AppGallery omejen. Malo bolje se obnese za pisarniško uporabo, vendar že sama po sebi ni poceni, z ovitkom-tipkovnico in pisalom pa sploh ne.

Od telefonov tista iz nižjega cenovnega razreda nimata kakšnega posebnega smisla. Na voljo je precej drugih, ki ponujajo celovito izkušnjo in tudi precej boljšo strojno opremo. Mate 40 Pro je po zmogljivostih, kakovosti zaslona in foto-video sklopa blizu temu, kar ponuja Samsung Galaxy S21 Ultra, mogoče v določenih pogledih spredaj (baterija in polnjenje, procesor, čitalnik prstnih odtisov), je tudi opazno cenejši. Vseeno pa mislim, da ima Samsungov predstavnik nekaj očitnih prednosti, tudi če odmislimo programski del.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsungov kotiček

In tako pridemo do Samsungovih telefonov. Darilni Galaxy A02s je telefon nižjega cenovnega razreda, ki pa ga poganja procesor Snapdragon 450. Tudi ta je med manj zmogljivimi Qualcommovimi, a vseeno je veliko bolje videti ta čip kot katerega od Mediatekovih Heliov ali kaj podobnega. Zaslon tega telefona ima zgolj visoko ločljivost (720p) in delovnega pomnilnika je 3 GB, kar je danes že na spodnji meji za uporaben telefon, enako velja za 32 GB podatkovnega pomnilnika. Je pa vgrajen NFC in izdelava je verjetno korektna. Za nekoga, ki pametni telefon potrebuje za zelo osnovno uporabo, lahko zadošča.

Galaxy S21 Ultra povsem na vrhu cenovne lestvice je kljub nekaterim močnim izzivalcem verjetno še vedno najbolj dovršen in zaokrožen paket med vsemi novinci letošnjega leta. Še posebej med tistimi, ki so naprodaj v Sloveniji. Je prvak pri fleksibilnosti in vsestranskosti kamer s štirimi objektivi, pri čemer bi si želel, da bi »profesionalni« (lahko bi mu rekli ročni) video način omogočal tudi snemanje s teleobjektivoma in sprednjo kamero in da bi digitalni zum pri videu dajal lepše rezultate. Zaslon je preprosto najlepši v pametnih telefonih, izjemno všeč mi je tudi hrbtišče, ki ne drsi in ne nabira prstnih odtisov. Stereo zvočnika sta dobra in prepoznava prstnih odtisov je bistveno izboljšana glede na lani, še vedno pa ni idealna. Podobno velja za baterijo, ki ni vzdržljivosti šampion in bi se lahko polnila še hitreje, kot se, je pa na voljo tudi brezžično polnjenje, kar mnogokrat pride prav. Pohvalno je, da so v akcijo vključili različico z 256 GB prostora za podatke, kajti tisto s 128 GB pri takem telefonu odsvetujem, prostora bo tudi s stalnim brisanjem videov zmanjkalo.

Modela Galaxy S21 in S21+ je malo težje priporočiti kot Ultro. Ne zato, ker bi bila slaba, saj sta daleč od tega, vendar je premalo napredka v primerjavi s predhodnikoma, ponekod je Samsung celo storil korak nazaj, denimo pri materialih (plastično hrbtišče) in dizajnu, ker se je odrekel zakrivljenemu zaslonu (Ultra ga je še ohranila). Fotoaparat je ostal skorajda povsem enak in čeprav je še vedno dober, ga konkurenca začenja prekašati, skoraj enakega pa je mogoče dobiti v precej cenejšem modelu Galaxy S20 FE. V celoti gledano jima je težko kaj resnega očitati, hkrati pa z ničemer zares ne navdušujeta. Cena za manjši S21 se mi zdi sprejemljiva, za večji Plus pa nekoliko pretirana.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.