SOBOTNO IZBIRANJE: Kakšne so zares razlike med televizorji? (#video)
Matjaž Ropret 6. novembra 2021 ob 08:29

Nakup televizorja še naprej ostaja eden večjih misterijev za večino kupcev. Vsaj sodeč po vprašanjih, ki jih dobivamo. Ne čudimo se, da je težko razlikovati, in vedeti, kaj je kaj. Pravo sliko (dobesedno) res razkrije šele podroben test vsakega modela posebej. Ker to seveda ni možno, je treba k stvari pristopiti drugače. Po ogledu nekateri najboljših in srednje dobrih modelov letošnje sezone imamo kar dobro predstavo, kaj so proizvajalci letos izboljšali, čemu so dali poudarek. Zato je tu video, kjer grem skozi te ugotovitve.

Pri teh testih se dobro in vedno znova kažejo tudi nekatere očitne razlike med modeli posameznih proizvajalcev. Te razlike so lahko še bolj pomembne kot sama kakovost slike, kajti prikaz je pri konkurentih v določenem cenovnem razredu večinoma primerljivo dober, in nekomu je všeč smer ene, drugemu one znamke glede obdelave slike. So pa nekatere lastnosti, ki lahko zares pretehtajo, in te izpostavim v drugem videu.

LG OLED65G1

Sony XR65A90J

Philips 55OLED806

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
  • LG Oled C11 serija v vseh velikostnih razredih. Vse ostalo je glede razmerja kvaliteta-cena slaba šala.

    • C1 je gotovo v vrhu tako po kvaliteti slike in igričarskih zmožnostih kot še posebej po razmerju med ceno in kvaliteto. Kot pa sem povedal že v videu, so lahko določene lastnosti, ki ali pretehtajo ali odvrnejo od nakupa. Pri dotičnih LG-jih je (vsaj zame) to stojalo, ki v globino zasede praktično celo omarico, in tudi višine ne da nobene, tako da je skoraj nemogoče postaviti zvočno letev pred TV. Daljinski upravljalnik s kazalko na zaslonu, ki je ne znam izklopit, me prav tako neskončno nervira. Sistem WebOS nima vseh aplikacij, ki bi jih želel, in ne podpira protokola chromecast, tako da je treba priključiti še Chromecast z Google TV ali kakšen drug zunanji predvajalnik. In TV ne podpira HDR10+. Mogoče komu nič od tega ni pomembno, komu drugemu pa je ravno kaj od tega bistveno. Poznam več kupcev, ki jim je denimo tako všeč Samsungov The Frame, da so ga kupili skorajda ne glede na vse ostalo.

      • Meni pa ravno to stojalo elegantno izpade na polici v primerjavi s cenenimi nogicami večine ostalih proizvajalcev. Prav tako mi je LG magic daljinec najboljši od vseh proizvajalcev. Novi webOS je v trenutni obliki korak nazaj v primerjavi s staro verzijo, kar se tiče preglednosti. Mogoče ga še popravijo. Ostala dva argumenta sta lahko manjši problem, ampak za res ozek krog ljudi. Skratka so malenkostni minusi za določene posameznike. Ko pa vidimo ceno – 55 palčni C1 se da pri nas dobiti za 980 EUR, nimaš kaj razmišljati. Daleč pred konkurenco za to kar tale televizor ponuja.

        • Se potem da izključiti tisto kazalko na zaslonu (a.k.a. zračno miško)? Me res zanima, če sem kaj spregledal, ker sem večkrat prebrskal kompletne nastavitve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.