SOBOTNO IZBIRANJE: Kaj naj gledam in koliko za to plačam?
Matjaž Ropret 22. januarja 2022 ob 06:53

Evropskim gledalcem je Netflix za zdaj prizanesel s podražitvijo, medtem ko bodo ameriški plačevali dolar ali dva na mesec več. Borba med ponudniki naročniškega pretočnega videa se je zelo zaostrila, produkcija kakovostnih izvirnih vsebin je draga, dotoka novih uporabnikov ni več toliko kot še pred enim letom, zato je višanje cen zagotovo naslednji korak za vzdrževanje rasti prihodkov in dobičkov, ki jo zahtevajo vlagatelji. Vsaj tam, kjer trg to prenese, kajti v Indiji je omenjeni ponudnik pred časom celo znižal naročnine. Tudi v Evropi je že zdaj dražji od večine konkurentov. Kdo so ti, kaj ponujajo in za koliko?

Storitev, ki želijo nadomestiti klasično televizijo, je vsako leto več. Najmanj šest »splošnih« se jih ta čas v Sloveniji puli za naročnike, vsaj še dve novi sta napovedani za letos (ena pravzaprav že za lani, a je nismo dočakali), ene si marsikdo zelo želi, vendar je še ni na vidiku, ena od obstoječih pa se bo preimenovala in menda obogatila. Potem so tu še nekatere ožje usmerjene, denimo v zgolj v filme, dokumentarce ali seveda šport. Verjetno smo še kakšno spregledali, ne nalašč, ker jih je res veliko.

Ponudniki imajo nekoliko različne pristope. Nekateri ponujajo striktno mesečno naročnino in se ne povezujejo z nikomer. Pri drugih je mogoče skleniti tudi letno naročnino, ki običajno prinese nekaj nižjo ceno v primerjavi s seštevkom mesečnih zneskov, a storitvi zagotovi gledalce za daljše obdobje. Naročnina na katerega od njih je lahko vključena v višje pakete (»trojčke«) pri operaterjih ali pa so vsebine iz pretočne storitve vključene v operaterjevo videoteko. Zato je morda smiselno izbrati paket ali celo operaterja tudi na osnovi želenih tovrstnih vsebin, čeprav to najbrž ne bi smel biti najpomembnejši kriterij. Naročanje za celo leto priporočamo zgolj, če je naročnina res ugodna in če ste prepričani, da jo boste dovolj izkoristili in vas vmes ne bo morda premamilo še kaj drugega. Povsem legitimna taktika namreč postaja kolobarjenje med različnimi storitvami. Imeti naročene več kot denimo dve, mogoče tri naenkrat (če je ena že v paketu pri operaterju) je za veliko večino gledalcev predrago, če ni meja še nižje. Če je gledalec mesec ali dva nekje, potem pa naslednja dva drugje, se lahko lepo prebije skozi vse poglavitno, kar je ponudnik v zadnjem času dodal v »knjižnico«. Toliko konstantnega pritoka res dobrih serij (in filmov) ni, da bi bilo treba ves čas imeti isto naročnino.

Storitve s serijami, filmi, risankami, resničnostnimi šovi in še čim

Voyo

Edina slovenska med temi storitvami, ponuja jo namreč Pro plus, ki izdaja tudi programe Pop TV, Kanal A, Oto in še nekatere. Zato je Voyo nekakšen podaljšek teh programov ali celo (ne povsem popolno) nadomestilo zanje. Na njem so resničnostni šovi in druge oddaje v produkciji omenjenega izdajatelja, informativne oddaje, športni prenosi, a seveda tudi serije in filmi ter risanke z Ota, od lani pa še spletna učilnica 5ka. Med serijami in filmi so še posebej zanimivi slovenski naslovi, ki jih je težko najti kje drugje, kot so Čefurji raus, Naša mala klinika, Pr’ Hostar, Razredni sovražnik, Reka ljubezni, Sekirca v med, Šiška Deluxe, Usodno vino, Vse punce mojga brata in Za hribom. Pa tudi filmi z Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), med njimi 112, Adelino življenje, Bojevnica, Hiša, ki jo je zgradil Jack, Moj najboljši profil, Nažgani, Thelma in Tranzit.

Mesečna naročnina na Voyo stane sedem evrov, operater A1 pa je naročnikom na pakete A1 Net+TV nedavno dodal vsebine te storitve v videoteko, do katere lahko dostopajo prek sprejemnika za televizijsko storitev A1 Xplore TV.

PREDNOSTI: Ponudba ima nekaj edinstvenih vsebinskih sklopov in precej obširen razpon, vse do športnih prenosov, vsebine so podnaslovljene ali sinhronizirane, aplikacija je ob zadnji prenovi dobila nekaj uporabnih novosti.

SLABOSTI: Ni slike v razločljivosti 4K (HDR) in prostorskega zvoka, filmi so večinoma starejšega datuma, razen naslovov z Liffa je vsebina večinoma prilagojena manj izbranemu okusu.

HBO Go

Ameriški HBO je starosta med ponudniki pretočnega videa. Začel je seveda s paketom plačljivih televizijskih programov, ki je še vedno na voljo, a nato dodal še storitev HBO Go. Najprej kot dodatek, kasneje pa tudi kot samostojno storitev. Tu je mogoče najti najbolj nove hollywoodske in evropske filme med vso pretočno konkurenco, v povprečju prihajajo semkaj z enoletnim ali v zadnjem času celo krajšim zamikom za kinematografi, nekatere najbolj čislane filmske franšize (bondiade, filme o Harryju Potterju, Matrico, itd), priljubljene serije, kot so Igra prestolov, Mare iz Easttowna, Podpredsednica, Volčja vzgoja, potem Disneyjeve risanke (vsaj dokler Disney ni neposredno prisoten s svojo storitvijo).

Samostojna naročnina na HBO Go stane 5,99 evrov na mesec in omogoča gledanje na dveh od petih prijavljenih naprav istočasno. Pri operaterjih je zadeva nekoliko dražja, a vključuje še televizijske programe, ali pa že vključena v paket. Letos naj bi HBO Go nasledila modernejša storitev HBO Max s še obširnejšim katalogom vsebin, predvidoma za enako ceno.  

PREDNOSTI: Najbolj primerna storitev za ljubitelje hollywoodske in nasploh visokoproračunske produkcije, uporabniški vmesnik je v slovenščini in vsebine so podnaslovljene ali sinhronizirane.

SLABOSTI: Aplikaciji in spletnemu vmesniku se pozna zob časa, ni slike v razločljivosti 4K (HDR) in zvoka Dolby Atmos

Netflix

Ta storitev skorajda ne potrebuje opisa, ker je skoraj sinonim za pretočni video in tudi za ogled vseh delov posamezne serije na dušek (»binge watching«). Njen katalog serij, filmov, dokumentarcev, risank in še česa je zelo bogat, čeprav mnogi še vedno trdijo, da nismo deležni niti polovice tistega, kar lahko gledajo v ZDA (a tam tudi plačujejo več). Nekoč so vlekli naslovi kot so Hiša iz kart (House of cards), Kriva pota (Breaking bad), Oranžna je nova črna (Orange is the new black), v zadnjem času denimo Squid Game, Veščec (The Witcher), Bridgerton, Krona (The Crown), Lupin, Formula 1 Drive to survive in Ne glej gor (Don’t look up). Večina od teh je na voljo v sliki 4K in načinu HDR (ali HDR10 ali Dolby Vision, odvisno kaj podpira televizor oz. naprava, na kateri gledamo), vendar zgolj z najdražjim od treh nivojev naročnin, ki stane 12 evrov. Srednji nivo za 10 evrov ponuja sliko v visoki razločljivosti, najnižjemu za 8 evrov s sliko standardne razločljivosti pa se je najbolje ogniti, ker tako nizka kakovost Netflixove produkcije res ne prikaže v pravi luči. Vsekakor bi tudi ponudnik moral to možnost odpraviti.

PREDNOSTI: Najbolj obširen katalog med vsemi ponudniki in malodane vsakodneven pritok novosti, nekatere serije so res odlične, slika 4K HDR (še posebej Dolby Vision) je izvrstna, gledati je mogoče kar na štirih napravah naenkrat.

SLABOSTI: Tako 4K kot štirje podatkovni tokovi sočasno zahtevajo najdražjo naročnino, pri najcenejši je slika še vedno v standardni razločljivosti (SD), še vedno ni slovenskih podnapisov ali sinhronizacije (animiranih vsebih je sicer v ponudbi kar precej), naročnina je med najdražjimi.

Amazon Prime Video

Amazon se zelo trudi parirati Netflixu in ostalim, predvsem s svojo lastno produkcijo, kjer ima zaledje ogromne korporacije in s tem veliko milijard proračuna. Že nekaj let zanj snemajo nekdanji ustvarjalci priljubljene avtomobilistične oddaje Top Gear, nedavno je v katalog prišla serija Koločasje (The Wheel of time), jeseni naj bi bila gotova nove serija po predlogi Gospodarja prstanov, postavljena tisoč let prej, Amazon je kupil pravice za filme o Jamesu Bondu. Tu in tam se najde še kaka posrečena serija ali film, sicer pa je ponudba precej bolj skromna kot pri glavnih konkurentih, vsaj v Sloveniji. Slika je sicer večinoma v 4K, standard dinamičnega HDR pa je tu HDR10+. Naročnina stane 5,99 evrov na mesec. V bistvu storitev, ki jo za dvakrat na leto naročiš za en mesec in pogledaš, kar je zanimivega.

PREDNOSTI: Nekaj dobrih serij, slika 4K HDR, neomejeno število prijavljenih naprav.

SLABOSTI: Dokaj omejena videoteka, ni slovenskih podnapisov.

Pickbox Now

Hrvaški ponudnik se osredotoča predvsem na evropske, še posebej britanske in skandinavske serije. Nekatere od trenutno aktualnih so Šetlandske skrivnosti, Izhod, Wallander, Inšpektor Rebus, Ko se prah poleže, Iz oči v oči in Šest sester. V knjižnici so tudi filmi, večinoma sicer starejšega datuma, a za kratkočasenje se najde marsikaj. Vsebine tega ponudnika, ki so podnaslovljene v slovenščini, so med drugim v Telemachovem Video klubu. Sicer pa naročnina stane 5 evrov na mesec ali 48 evrov na leto.

PREDNOSTI: Serije, ki jih druge storitve ne ponujajo, vmesnik in podnapisi v slovenščini, naročnina je med cenejšimi.

SLABOSTI: Ne ponuja preizkusnega obdobja, ni slike 4K, ponudba zunaj evropske produkcije je skromna.

Apple TV+

Apple je dokaj pozno vstopil na področje pretočnega videa in še to z zelo omejeno ponudbo, saj je imel na začetku v knjižnici le peščico serij. Zdaj je nabor že nekoliko bolj obširen, postopno dodajo še filme lastne produkcije z zvenečimi igralci. V zadnjem času navdušuje predvsem duhoviti Ted Lasso, nujen ogled predstavlja tudi serija Foundation, dobre so še nekatere druge, medtem ko so določene tudi povprečne. Slika je večinoma odlična, pri čemer se je Apple odločil za format Dolby Vision. Naročnina zgolj na to storitev stane 4,99 evrov, v kompletu Apple One, ki obsega še glasbo, igre in oblačno shrambo pa 10,95 ali 14,95 za družinski paket.

PREDNOSTI: Izvrstna slika, slovenski podnapisi, nekatere solidne serije in filmi.

SLABOSTI: Kljub dodajanju novih naslovov izbira še vedno močno zaostaja za konkurenco.

Ozko usmerjene storitve

Curiosity Stream (+Nebula)

Prostor za ljubitelje dokumentarcev oz. izobraževalnih vsebin. Na voljo jih je več tisoč in izveš lahko marsikaj o zanimivih krajih, nenavadnih pojavih, zgodovini, osebnostih, strojih in še marsičem. Občasno je storitev na voljo tudi v povezavi z naročnino na platformo Nebula, kjer objavljajo svoje vsebine nekateri neodvisni avtorji (Youtuberji). Naročnina s sliko v polni visoki razločljivosti v osnovi stane 20 evrov na leto, a pogosto se jo da skleniti za 12 evrov ali še manj. Slika 4K je bistveno dražja.

Mubi

Storitev za filmofile. Na voljo so tako nekatere največje klasike kot novi umetniški, zahtevnejši naslovi. Vsak dan dodajo enega. Naročnina z 9,99 evri na mesec ni med najcenejšimi, jo pa letna »vezava« zniža na 5,99 evrov.

Športne storitve

NBA League Pass

Spremljanje tekem košarkarske lige NBA v dokaj spodobni kakovosti, čeprav bi bila lahko še boljša. Na voljo so različne naročnine, od možnosti ogleda čisto vseh tekem (130 evrov na sezono oz. 150, da lahko gledaš dve različni tekmi naenkrat), prek »navijanja« za določeno ekipo do določenega števila tekem na mesec. Najceneje je storitev naročiti prek operaterja A1, kjer je zanimiva opcija osmih tekem na mesec za pet evrov.

F1 TV Pro

Formula 1 za tiste, ki pri svojem operaterju nimajo Sportkluba, želijo druge komentatorje ali imajo še kakšen tretji razlog za namensko naročnino. Celotna sezona stane 64,99 evrov, mesečna naročnina pa 7,99 evrov.

DAZN

Boksarski obračuni za 1,99 evrov na mesec.

Eurosport Player

Oba programa Eurosport v živo in njuna celotna videoteka za 4,99 evrov na mesec ali 24,99 evrov na leto.

Storitve, ki jih pričakujemo, nekatere letos

Discovery+

Ta naročnina naj bi združila vsebine iz programov konglomerata Discovery. To so Animal Planet, Discovery Channel, Travel Channel, HGTV, Food Network, TLC, ID, OWN in Eurosport. Tako naj bi vase pogoltnila tudi Eurosport Player. Discovery se sicer združuje s še večjim podjetjem Warner Media, ki je med drugim lastnik HBO-ja. Storitvi Discovery+ in HBO Max imata sicer precej različno osredotočenost in verjetno tudi publiko, a vseeno ni nemogoča kakšna združitev ali vsaj paket v prihodnosti.

HBO Max

V skandinavskih državah in Španiji se je HBO Go že prelevil v HBO Max, v Sloveniji na to še čakamo. S tem naj bi dobili še nekoliko obširnejšo ponudbo in tudi določene naslove s sliko 4K (Dolby Vision).

SkyShowtime

To storitev sta napovedali družbi Comcast in ViacomCBS. Vključevala bo knjižnice iz Comcastovih programov ter studijev Sky in NBCUniversal ter ViacomCBS-ovih Showtime, Nickelodeon in Paramount Pictures. Štartala naj bi letos, a dodatnih podrobnosti za zdaj še ni.

Disney+

Globalno je Disney največji konkurent Netflixu, saj že dohiteva 222 milijonov naročnikov, kmalu bi utegnil preseči številko 200 milijonov, kljub temu, da je na voljo v precej manj državah. Naročnina je privlačna zaradi kopice prepoznavnih franšiz, od katerih v zadnjem času največ denarja prinašata Vojna zvezd in Marvelovi junaki.

Dopolnitev: Disney je 25. januarja uradno napovedal širitev v 42 novih držav in 11 teritorijev letos poleti. Na seznamu držav je Slovenija, točnega datuma začetka ponujanja storitve pa še niso objavili.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.