SOBOTNO IZBIRANJE: Je kateri od sedmerice »prazničnih« pri Telemachu vreden pozornosti?
Matjaž Ropret 3. decembra 2022 ob 08:05

Komaj smo preživeli t. i. črni petek in kiber ponedeljek, oba seveda raztegnjena v cel teden ali še dlje, že so tu nove božično-novoletna znižanja. Nič nimamo proti, če trgovci oz. v konkretnem primeru telekomunikacijski operater kaj prodaja s popusti, a potrošniške naravnanosti vsega skupaj se pač ne da povsem prikriti.

Čas proti koncu leta je kar primeren za kupovanju telefonov, že v času črnega petka smo bili priča nekaj dobrim akcijam tako pri domačih kot pri tujih ponudnikih. Zdaj je Telemach namesto klasične akcije telefon meseca, v kateri običajno izpostavi dva ali tri izdelke, v praznično ponudbo vključil sedmerico. Med njimi zgolj en ni posebej zanimiv, vsi ostali bi lahko prišli v poštev za nakupne predloge že pri rednih cenah, le dva pa sta tokrat deležna res lepega popusta.

Samsung Galaxy S22 je bil ponekod v znižanjih teden ali dva nazaj, zdaj pa je znova na siceršnjih 899 evrih, zato je pocenitev obroka za deset evrov ali skupna za 240 evrov in še (povsem solidna) tablica za darilo v redu kupčija. S22 pa je eden bolj vsestranskih telefonov leta, v tem pogledu ga med tistimi, ki ne stanejo blizu 1500 evrov ali več prekaša le večji brat Galaxy S22+, ki je sicer naš favorit zaradi večjega zaslona in baterije. Toda ljubitelji manjših telefonov in še posebej tisti, ki nimajo košarkarskih dlani, bodo veseli kompaktnosti S22. kot bodo tudi zaslona, zvočnikov, kakovostnega ohišja, dobrega in vsestranskega fotoaparata, povezljivosti in še marsičesa. Morda nekoliko dolgočasna, a vsekakor zanesljiva izbira.

Tudi preklopni korejski telefona, Galaxy Z Flip4 je cenejši za nekaj več kot dvesto evrov, s čimer njegova cena v izvedbi z 256 GB podatkovnega pomnilnika in s tablico za darilo v najvišjem naročniškem paketu pade pod tisoč evrov. Nekoliko bolj znosno kot sicer, še vedno pa ne poceni. Telefon je sicer tehnološko impresiven in zmogljiv, izkušnja je skoraj enaka kot pri običajnem, treba pa se je zavedati, da je notranji zaslon opazno ožji in zunanji majhen, čeprav so ga povečali, da se zaslonska guba ne more povsem skriti, da so kamere stare nekaj generacij, le nekoliko dodelane, in da trajanje baterije še vedno ni izvrstno, kljub večji kapaciteti. Vseeno, telefon izstopa, še posebej za uporabnice je verjetno eden najbolj zanimivih, in prepogibanje na polovično velikost dejansko pomeni lažje prenašanje v žepu, odlaganje v kakšne predalčke in podobne prednosti.

Morda najboljšo vrednost za ceno med vsemi v tej akciji ponuja Honor 70. To je zelo simpatičen telefon z res lepim ukrivljenim zaslonom OLED s 120-herčnim osveževanjem. Njegova osnovna težava je bila, da v ničemer zares ne izstopa, a hkrati tudi v ničemer ni slab, in ob zdajšnji ceni mu prvo zlahka odpustimo. Ponuja namreč še konstantno dobre rezultate vseh kamer, dolgotrajno baterijo in hitro polnjenje ter zadostne zmogljivosti. Slabosti sta morda mono zvočnik in ne najbolj prijazen uporabniški vmesnik.

Xiaomi 12 Lite in Samsung Galaxy A53 5G sta nekje v podobnem zmogljivostnem razredu, a z manj prijetnim, bolj oglatim ohišjem, ter z nekaj več pomanjkljivostmi. Oba se sicer ponašata z izvrstnim zaslon s 120 Hz, prvi celo z 12-bitnimi barvami in podporo za format Dolby Vision, stereo zvočniki in tudi z zelo uporabnim glavnim objektivom fotoaparata. Xiaomi ima zelo hitro polnjenje, vendar manjšo baterijo, A53 pa je zelo vzdržljiv, vendar se polni počasi. Tako kot Honor 70 ima Xiaomi 12 Lite kovinsko ogrodje, medtem ko je Samsung Galaxy A53 plastičen, njegova hiba je še procesor, ki se ne more kosati s Snapdragonom 778G v Xiaomiju in Honorju. Najbrž je jasno, katere od teh treh bi izbrali mi, a vaše oči in preference morda vidijo drugače.

Ostala sta nam še Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G (komaj se pretolčemo skozi celotno ime!) in Samsung Galaxy A04s. Slednji je telefon nižjega cenovnega razreda, ki se mu je najbolje izogniti, še posebej z vezavo. Glede na to, da se obvežete za dvoletno zvestobo operaterju in da odplačujete telefon po obrokih, vzemite nekaj boljšega, tudi omenjeni Honor vas bo stal manj kot deset evrov na mesec več od tega Samsunga. Model iz linije Redmi Note 11, ki ga ponujajo tu, ni tako atraktiven kot je bil lanski Redmi Note 10 Pro, in to nekako velja za celotno modelno družino. Nikakor ne gre za slab model, ima zelo soliden 120-herčni zaslon OLED, spodobno glavno kamero, veliko baterijo in hitro polnjenje, toda procesor je bil v lanskem modelu zmogljivejši in cena ni več tako privlačna, kot je bila, razen morda v tej ponudbi. Toda zgornja trojica je bistveno naprednejša ob dokaj skromnem cenovnem pribitku.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.