SOBOTNO IZBIRANJE: Iphone za Valentinovo?
Matjaž Ropret 10. februarja 2024 ob 05:55

Nikakor nočemo sugerirati, da je treba kupovati (drage) telefone za darila ob tem, priznajmo si, potrošniškem »prazniku,« zagotovo pa kdo razmišlja, da bi izkoristil akcijo pri Telemachu. In za te potencialne kupce poglejmo, kaj je naprodaj in kakšne so morebitne alternative.

Ure bomo pustili ob strani, ker mislimo, da teh res nima smisla kupovati z vezavo. Toda tri različice telefona Apple iPhone 15 Pro Max – z 256 GB, 512 GB in 1 TB prostora za podatke – ter iPhone 13 128 GB so naprave, ki jih seveda lahko kupimo pri operaterju. Gre pa za izdelke s precej nasprotnih koncev ponudbe.

Iphone 13 z naročniškim paketom Največ stane 25 evrov na mesec, s paketom Še več pa 26 evrov na mesec (odplačujete pa ga dve leti). Zakaj več dve leti star model telefona (v prodajo je prišel jeseni 2021), ki ga Apple v svoji ponudbi že davno nima več? Tisto, kar podjetje predstavlja na spletni strani in kar prodaja v svoji trgovinah Apple Store, ni celoten odraz tega, kar se na trgu še vedno dobi. Vemo, da starejši iPhoni ostajajo pri operaterjih in drugih trgovcih in da tudi tako podjetje povečuje svoje prodajne številke, saj telefon srednjega cenovnega razreda sicer ne ponuja, z izjemo modela SE na vsakih nekaj let. Pri iPhonu 13 pa je posredi še ena posebnost. Ko ga je septembra 2022 nasledil iPhone 14 se nihče niti ni trudil prav posebej skrivati, da gre v osnovi za enak oz. celo isti telefon. Razlike so minimalne, tudi procesor A15 Bionic je isti, in edina, ki se lahko izkaže v praksi, je eno leto manj podpore s posodobitvami operacijskega sistema iOS. A če bo 13 teh deležen vsaj še letos in prihodnji dve leti, tudi v tem ne vidimo večje težave.

Strojno je mobilnik še vedno povsem dovolj sodoben, navsezadnje tudi iPhone 15 ni prinesel kakšnih drastičnih izboljšav, v prvi vrsti poleg generacije novejšega (a še vedno ne najnovejšega) procesorja novo tipalo glavnega fotografskega objektiva in »otok« namesto zareze v zaslonu, kar pa je bolj dizajnerska sprememba kot karkoli drugega. In seveda priključek USB-C. Trinajstica ima še stari, zdaj opuščeni priključek Lightning. Glede na to, da novi ni prinesel hitrejšega polnjenja in da je na voljo tudi brezžično, bo tudi s starim šlo.

Med konkurenti za podobno ceno lahko omenimo Xiaomi 13T in Samsung Galaxy S23 FE. Oba ponujata precej večji zaslon, še posebej Xiaomi, s hitrejšim osveževanjem, in vsaj na papirju še mnogo drugega, denimo bolj vsestranski foto-video sklop, večji bateriji, 13T tudi hitrejše polnjenje, Galaxy S23 FE pa parira iPhonu z brezžičnim polnjenjem in vodoodpornostjo. Pa vendar, iPhonov procesor je po zmogljivostih in tudi sposobnosti obdelave signala s fotografskih tipal daleč pred Dimensityjem in Exynosom v teh dveh konkurentih. Zaradi tega in ker gre v osnovi za telefon višjega cenovnega razreda, lahko pričakujete bolj konsistentne in večinoma tudi bolj kakovostne fotografske rezultate, četudi »manjka« teleobjektiv. Še toliko bolj pri snemanju videa. Tudi izdelava ohišja je na višjem nivoju. Seveda se mnogim omenjanje androidnih modelov kot alternative nikakor ne sliši, a kdor je v tem pogledu bolj odprtega duha, lahko vsaj razmisli o tem, kateri od telefonov bolj nagovarja njegove prioritete.

Potem je tu še Google Pixel 7, precej resnejši konkurent na fotografskem (a ne tudi video) področju. Prav tako dokaj majhen, a vendarle večji kot iPhone in tudi težji. Večji je poudarek na Googlovih storitvah in »umetni inteligenci«

Iphone 15 Pro Max je eden najbolj kompletnih pametnih telefonov, kar jih je ta čas mogoče kupiti. Nekateri ga v določenih lastnostih prekašajo, denimo z večjimi fotografskimi tipali, še naprednejšimi zasloni, super hitrim polnjenjem, ekskluzivnimi materiali in še čim, toda kot celota se težko merijo z njim. Tam tam, tudi cenovno, je Samsung Galaxy S24 Ultra. Težko rečemo, za katerega bi se sami odločili, še težje, da je eden neizpodbitno boljši, gre pretežno za stvar preferenc. Prejšnja leta bi zanesljivo bolj usmerjali v Samsungov kot zaradi ergonomije, toda lažji in malce bolj zaobljeni Pro Max ter še bolj oglata Ultra pomenita precejšnjo izenačenost. Tudi glede prenašanja podatkov na računalnik ni več prednosti, odkar iPhone premore USB-C, tu tudi dokaj hitro izvedbo. Ultra seveda ponuja aktivno pisalo, nima pa resne prednosti v bateriji, zgolj rahlo v hitrosti polnjenja z ustreznim napajalnikom. Fotografsko in glede snemanja videa ju nismo imeli priložnosti primerjati, sta pa oba dovolj dobra in dovolj vsestranska tudi za zahtevnejše naloge. Pri čemer je Samsung letos nekoliko omilil živahnost barv, Apple pa zadnja leta vse bolj povečuje ostrenje robov, tako da tudi pri tem ni več bistvene razlike med proizvajalcema. Na koncu bo verjetno tudi tu odločilna platforma ali pa barva in to izbiro prepuščamo vam.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja