SOBOTNO IZBIRANJE: Če ne Googlu, bo najbrž treba komu drugemu razvezati mošnjiček
Matjaž Ropret 29. maja 2021 ob 06:38

Zdaj smo tik pred koncem Googlove radodarnosti. Razen (delno) za kupce telefonov Pixel, ki bodo lahko še naprej brezplačno nalagali fotografije v oblačno shrambo tega ponudnika prek storitve Foto. Bolj natančno, te fotografije jim ne bodo štele v kvoto gigabajtov, ki jim je skupno na voljo. Vsem ostalim bodo nove fotografije – s starimi je vse po starem – začele odžirati mega- in gigabajte, zato bodo morali vsi uporabniki omenjene storitve premisliti o naslednjem koraku. V tej skupini vas je verjetno precej, kajti aplikacija Google Foto je prednaložena (in neodstranljiva) na vsakem androidnem telefonu, četudi ni na vseh privzeta »galerija«.

Ameriško reklo, da nobeno kosilo ni zastonj, v tem primeru vsekakor velja. Google je dolgo odganjal konkurenco in hranil svoje algoritme prepoznavanja motivov z zastonjskim sprejemanjem fotografij, vendar je po presoji vodilnih v tej korporaciji napočil čas za običajno zaračunavanje storitve. Uporabniki prav veliko alternativ nimajo več. Ali pač?

Marjan je že predlagal domačo shrambo s pomočjo omrežnega diska (NAS). To idejo podpiram, pri čemer pa kot dolgoletni uporabnik (zdaj že druge tovrstne naprave) lahko tudi potrdim, da rešitev ni enako elegantna kot »oblak« in da še zdaleč ni poceni. Kakovosten NAS stane približno 200 evrov ali več in vsaj še toliko dovolj velika diska zanj (npr. po 6 ali 8 GB). Dva pa morata biti zaradi zrcaljenja (Raid 1), da lahko preprosto zamenjamo tistega, ki bi se slučajno pokvaril, pa imamo še vedno vse podatke.

Za večino je vseeno ustreznejša kombinacija oblaka in kakšnega običajnega zunanjega diska za varnostno kopijo. Naj velja, da morajo biti tri kopije na različnih »nosilcih« in različnih lokacijah. Google še vedno ponuja največ zastonjskega prostora znotraj celotnega svojega dežnika One s 15 GB, vendar v to kvoto sodijo tudi Gmail in ostale storitve, ki že lahko prispevajo precej gigabajtov, razen če uporabnik redno izvaja čiščenje. Ostali so večinoma med dvema in petimi gigabajti, nekateri pa sploh ne nudijo ničesar zastonj, a so potem cenejši pri plačljivem delu ponudbe. Določene shrambe so univerzalne, namenjene shranjevanju česar koli, druge pa so namensko fotografske. Taki sta denimo Amazon Photos in SmugMug (pa tudi s slednjim povezani Flickr). Pri tovrstnih je nato nekaj več poudarka na samem prikazu galerije, oblikovanju albumov in podobnih funkcionalnostih, a tudi klasične, kot so Dropbox, iCloud in Onedrive imajo dokaj lepe in uporabne pregledovalnike fotografij.

V tabeli so zbrane cene za večino najbolj znanih in zanimivih shramb. Seveda smo kakšno tudi izpustili, ker jih je preprosto preveč. Navedli smo mesečne zneske, je pa pri nekaterih letna naročnina malo cenejša kot seštevek mesečnih, medtem ko pCloud ponuja celo enkratno plačilo za »doživljenjsko« uporabo. So tudi nekatere, ki so lahko del večjega paketa. Denimo 200 GB za iCloud znotraj naročnine na Apple One, ki stane 10,95 za posameznika ali 14,99 za družino, in vključuje še storitve Music, TV+ in Arcade. Pa seveda Onedrive znotraj Microsoft 365, nekoč Office 365, ki prinaša uporabo pisarniških programov. To naročnino lahko šolarji dobijo zastonj, vsak uporabnik pa dobi svoj terabajt prostora.

Za 100 ali 200 GB, kar zadošča za precej fotografij, sploh če enkrat ali dvakrat na leto zbrišemo vse manj uspele in podvojene, je letni znesek približno 20 ali 30 evrov. To ni veliko, je pa preskok na naslednji nivo z enim ali dvema terabajtoma in stotimi evri na leto kar konkreten. Res je, da se naročnine nabirajo in množijo, toda ta za oblak bi morala po našem mnenju biti ena prednostnih, ker več kot upraviči znesek s svojimi glavnimi lastnostmi. Fotografije in ostale vsebine so na varnem, čeprav seveda ne 100-odstotno, zato ne gre odmisliti ostalih varnostnih kopij. Poleg tega so dostopne vedno in povsod, z vseh naprav, hitro in zanesljivo. Še posebej Google Foto, a tudi kakšna druga, ponujajo zmogljivo iskanje prave med množico fotografij. Glede na to, koliko več fotografiramo in snemamo s telefoni v primerjavi s tem, kar smo počeli s fotoaparati, se je shranjevanje v oblak izkazalo za najbolj elegantno rešitev. Diski in vse ostalo za zagotavljanje storitev seveda stanejo, poleg tega je tudi bolje, če vsake storitve ne plačujemo s svojimi podatki in prikazovanjem množice neumnih oglasov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Ponudniki:
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja