SOBOTNO IZBIRANJE: Bleščeč novi model ali stari za bistveno nižjo ceno? (#video)
Matjaž Ropret 20. marca 2021 ob 06:52

Pogosta mantra, da je najbolje kupiti izdelek lanske (oz. prejšnje) generacije, ko pride v prodajo novi model, je lahko povsem pravilna, pa vseeno ni univerzalna. Včasih je namreč naslednik bistveno boljši ali odpravlja ključno napako predhodnika. Zgodi se celo, da mu konkretno znižajo izhodiščno ceno in stari sploh ni dosti cenejši. Lahko je preprosto lepši in bolj atraktiven, da si ga pač bolj želimo. Pri določenih vrstah naprav lahko svoje odigra še dolžina podpore s posodobitvami. Poglejmo, kaj vse lahko vpliva na odločitev za eno ali drugo možnost.

Enoznačnega nasveta seveda ni, zelo je odvisno od primera do primera. Najbolje si je prebrati ali ogledati teste, preveriti, katere so ključne spremembe, tako izboljšave kot poslabšanja glede na prejšnji model, in se vprašati, kaj mi je pri določenem izdelku pomembno in katere lastnosti so bolj obrobnega pomena. Kajti za nekoga bo končni odgovor drugačen kot za drugega, pač odvisno od potreb, navad in želja.

Absolutno starega! No, mogoče bi vseeno prišel prav novi …

Konkreten primer, ki sem ga zajel tudi v videu, so Samsungovi telefoni serij Galaxy S20 in Galaxy S21. Pred prihodom S21 Ultre sem približno pet mesecev za primarni telefon uporabljal S20 Plus. Kakšen se mi je zdel, sem povedal v videu, je pa že Marjan v testu S21 Plus zaključil z mislijo, da je lahko dvajsetica boljši nakup. Ali drugače povedano, da S21 ne prinaša res omembe vrednega napredka. A vse to je treba postaviti še v cenovno perspektivo. Kajti če sta ceni dovolj blizu, je najbrž bolj smisel nakup novejšega telefona. Razen, če ti je, tako kot meni, bolj všeč stari. Po drugi strani pa med S20 Ultra in S21 Ultra sploh ne imel dileme. Letošnji model je v toliko vidikih izboljšan, lepši in navsezadnje cenejši, kot je bil lanski ob začetku prodaje, da na slednjega niti slučajno ne bi pomislil.

Tipičen primer, kjer je (skoraj) vse odvisno na namena in načina uporabe, so fotoaparati. Ironično so starejši modeli dober nakup za marsikaterega resnega fotografa, medtem ko ljubiteljskim zaradi bistveno lepše delujočega samodejnega ostrenja in sledenja obrazom ter očem vsekakor bolj priporočam aktualno generacijo (ta je lahko v nekaterih primerih »stara« že več kot eno leto). Enako velja za tiste, ki nameravajo predvsem snemati video, kajti na tem področju je zadnje čase napredek največji in se percepcija gledalcev najbolj spreminja. Zato je treba vsaj snemati s sodobnim orodjem, četudi je končni video še vedno v »zgolj« polni visoki ločljivosti.

Pri pametnih oz. športnih urah je kupovanje prejšnje generacije kar dobra strategija. Večina teh izdelkov ima na začetku nekoliko pretirane cene in šele čez približno eno leto ali ob predstavitvi novega modela se toliko spustijo, da so zanimive za širši krog kupcev. Velikih tehnoloških napredkov iz generacije v generacijo pa običajno ni, kvečjemu kakšna dodatna ali malo bolj natančna tipala, drugačni zasloni in mogoče kakšna sprememba v dizajnu.

Televizorji so nekje vmes. Lani denimo ni bilo bistvenih preskokov in kdor se je odločil za model z letnico 2019, sploh pri OLED-ih in še nekaterih dražjih, ni nič zgrešil. Letos pa utegne biti z novo tehnologijo mini LED, vgrajevanjem priključka HDMI 2.1 in še kakšno novostjo – vsaj za nekatere kupce, predvsem igričarje – situacija nekoliko drugačna.

Ni dileme, novi poseka starega v vseh vidikih

So primeri, ko je preskok tako velik, da prejšnja generacija v trenutku postane nezanimiva, četudi bi jo prodajali za polovično ceno (pa je običajno ne). Najbolj pogosto se kaj takega zgodi pri računalnikih, še posebej zaradi procesorjev. Najočitnejši primer v zadnjem času je Applov procesor M1, zaradi česar sta Macbook Air in »osnovni« Macbook Pro neprimerno zmogljivejša in hkrati baterijsko učinkovitejša, pa še tišja povrhu vsega, od vseh prejšnjih Applov prenosnikov. Malo manjši, a vseeno kar konkreten skok je bil pri Intelovih procesorjih Core osme generacije, ki so prišli s štirimi namesto dveh jeder, ali pri AMD-jevih Ryzen serije 4000. Slednja je presegla vsa pričakovanja in tudi konkurenco, potem ko so še procesorji Ryzen z oznakami 3000 pri določenih opravilih pogosto frustrirali uporabnike, čeprav so bili v nekaterih drugih že med boljšimi. Pri Intelu je znova kar opazen napredek pri enajsti generaciji (za prenosnike), saj je hitrostna pridobitev blizu 20-odstotne, grafična skoraj 50-odstotna, pa tudi poraba energije je manjša. Zato so prenosniki s procesorji desete generacije zdaj zanimivi kvečjemu še zato, ker tisti, ki bi jih res želeli kupiti, niso dobavljivi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj podobnega se lahko zgodi tudi drugod. Denimo pri telefonih s konkretnim napredkom pri fotoaparatu, kot od iPhona XS/XR na 11/11 Pro ali od Galaxyja S10 na S20. Lahko tudi pri zaslonu ali kakšni drugi pomembni lastnosti. Brezpilotni letalniki (droni) so prav tako področje, kjer je napredek skokovit in prejšnje generacije hitro postanejo neatraktivne. Enako baterijska vozila (skiroji, avti, …). V zadnjem času so bili tudi monitorji, miške, tipkovnice in predvsem popolnoma brezžične slušalke deležni toliko dodelav in boljše tehnologije, da bo zagotovo marsikoga zamikalo nekaj iz rubrike novo. Sploh slušalke brez kablov so kategorija, ki še ni dosegla dokončne zrelosti, in trenutna generacija je skoraj svetlobna leta bolj izpopolnjena kot izdelki izpred dveh, kaj šele treh let. A to se hitro spreminja in zdaj že marsikatere izpolnjujejo večino standardnih zahtev. Podobno velja za pametne zvočnike.

Kako so lahko novega tako »zašuštrali«?

Še tretja možna situacija pa so (v vsaj eni ključni lastnosti) odkrito slabši nasledniki. Takrat je nakup prejšnjega modela ne samo boljša, ampak skoraj edina smiselna izbira. Če se proizvajalec odloči za napačen mehanizem tipkovnice (prenosniki Macbook), način prijave v telefon (Google Pixel 4), velikost baterije, oblikovni element ali celoten koncept izdelka (Renault Twingo), potem je to težko premostljiv problem. Dokler ne popravijo zmote in znova predstavijo nekaj uporabnega.

Problem je le, da lahko ena ali dve slabi generaciji zapečatita usodo izdelka. Vendar seveda niso krivi kupci, ti se resda pogosto odločajo neracionalno, pa vendar vedo, kaj jim je pomembno in čemu se ne bodo prilagajali. Kajti pomembno je, da pripomoček omogoča nemoteno delo, če zraven nudi še veliko užitka ob uporabi, toliko bolje. Kadar se da to tega priti s cenejšim izdelkom prejšnje oz. starejše generacije, super. Če to v polnosti omogoča zgolj aktualna, pa tudi nič narobe. Nekdo mora kupovati tudi tisto bleščeče in novo, sicer ne bo denarja za nadaljnji razvoj.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja