So novi »prijemi« oživili televizijo?
Marjan Kodelja 9. junija 2021 ob 06:07

Sodobnejši digitalni sprejemniki, kot je Telemachov Eon, vse bogatejši v naročnino vključeni seznam vsebin na zahtevo, storitve pretočnega videa in športni programi, ki so v koronskem času omogočili edini možen dostop do športnih dogodkov, so vrnili zanimanje za storitev, ki so ji nekateri (že večkrat) napovedovali slovo!

Marsikdo mi je zadnje leto zatrjeval, da ne gleda televizije. A ko je komercialna televizija po dolgem času spet zagnala primerno žmohtno resničnostno oddajo o moškem ženskih sanj, prenekatere(i) večere preživijo prilepljene na ekrane. Tovrstnih lokalnih vsebin namreč ni na internetu. Če za hipec pozabimo na storitev Voyo.si, ki je sicer v lasti iste televizijske hiše. Nima smisla oporekati. Linearna televizija s funkcijo ogleda za nazaj je še vedno kraljica dnevnosobne zabave in konzumiranja dnevnih informacij. Bi se politiki sploh trudili imeti oziroma prevzeti nadzor nad bolj gledanimi televizijskimi progami, če ne bi bilo tako?

Po podatkih portala eAnalitik penetracija televizijskih priključkov ves čas narašča in je lani presegla 80 odstotkov gospodinjstev. O zatonu storitve linearne televizije, ki so ga napovedovali nekateri, torej ne duha ne sluha.

Še bolj pestro je dogajanje v sklopu športnih programov. Čeprav jih je po moje preveč in so vsebinsko preveč razdrobljeni, smo v začetku maja dobili še enega. Telemach je začel ekskluzivno v Sloveniji oddajati Kreator TV – edini specializirani program za avto-moto šport na območju srednje Evrope (programsko mesto 212). Za slovenske gledalce bo še posebej zanimiv zaradi pogodbe s svetovnim prvenstvom FIM v motokrosu, s priljubljenim razredom MXGP, v katerem je Slovenec Tim Gajser svetovni prvak in eden največjih zvezdnikov. Kreator TV je sicer hrvaški program, specializiran za motošport. S tem se je program s komentarji v angleškem jeziku in oddajami v hrvaškem, pridružil vrsti sebi podobnih. Sportklub za ljubitelje nogometa, košarke, tenisa in golfa, kamor posega tudi Arena Sport, pa Eurosport, Šport TV, Fight Channel in drugi.

Približno ob istem času se je v programski shemi znašel še en program. Pickbox je program linearne televizije siceršnje regionalne storitve pretočnega videa. Hollywoodske premiere, brezčasne evropske uspešnice, filme in dokumentarce za vso družino, ki ste jih do slej lahko gledali samo v katalogu Pickboxa v Telemachovem Video klubu, so na voljo tudi v programski shemi. Nekaj podobnega je pred leti preizkušal Netflix, saj se kot vsi drugi spletni ponudniki zaveda, da obstajajo uporabniki, ki jih njihove storitve ne dosežejo, toda so potencialni gledalci njihovih originalnih serij. To je ena pot, kako priti v ponudbo operaterjev. Druga je prav tako že dolgo poznana. Prepričati operaterje, da storitev pretočnega videa nudijo v paketu telekomunikacijskih operaterjev. Večina naročnikov je namreč nanj vezana zaradi prejetih ugodnosti in tako bi bili posredno lojalnejši do pretočnih storitev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dobro je imeti možnost dostopa do televizije preko spletne storitve Eon oziroma podobnih drugih operaterjev v počitniškem času, ko nas večina ne bo doma, a bodo nekateri vseeno radi imeli dostop do »svoje« televizije. In vse bolj mi postaja jasno, da jo imajo radi tudi moji otroci. Če bi program Nickelodeon morala gledati na svojem telefonu, med gledanjem ne bi mogla drsati po njegovem zaslonu. Zdi se mi, da sem nekoč to že omenil. Nekateri in jaz sem med njimi, potrebujemo prižgan televizor, za zdrav hrup ozadja, v katerem je lažje delati.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja