So me brezžični ušesni čepki prepričali? Da in ne!
Marjan Kodelja 19. avgusta 2016 ob 11:24

Samsungove brezžične slušalke Icon X, ki poleg predvajanja zvoka znajo tudi meriti korake in srčni utrip, so po prvih vtisih zanimiva zadevščina, vendar imajo nekaj (pričakovanih) slabosti.

Na prvem mestu (pre)majhno baterijo, ki zadošča tam prek palca za slabi dve uri stalnega spremljanja vadbe. Če pa le predvajajo glasbo oziroma jih uporabljamo za »telefoniranje«, potem je čas nekoliko daljši, tja do štiri ure. Sicer je logično, kajti prostora za večjo baterijo preprosto ni, vseeno pa ostane grenak priokus, da moramo stalno paziti na napolnjenost dobra dva stotaka vrednih slušalk.

Ne motita in nista v napoto

Icon x so prve prave bluetooth brezžične slušalke, kajti nimajo niti enega samega kabla. Sta le dva ušesna čepka ter priročna škatlica, ki nudi zaščito ter služi tudi kot mesto za polnjenje. Sta lahka, dobro sedeta v uhlja, med nošenjem pa nikakor ne motiti. Tudi med tekom ne. Ker dobro zatesnita sluhovod, lahko po potrebi aktiviramo funkcijo prepuščanje zvoka, kar pomeni, da lahko slišimo okoliško dogajanje.

Nanje se je treba navaditi, potem pa gre.

Pravilno vstavljanje čepkov v ušesa zahteva nekaj privajanja, kot tudi upravljanje prek majhne na dotik občutljive površine. Ko to obvladamo, je uporaba preprosta. Čepka zaznata, če sta v ušesih ter se samodejno aktivirata in povežeta s telefonom, ako je ta v bližini.

Dokaj dobra natančnost

Zanimalo pa nas je tudi, kako natančno je spremljanje vadbe. Kratek odgovor je, še kar oziroma je to odvisno tudi od pravilnih podatkov o telesni višini in teži v aplikaciji S-Health. Tek v resnici dolg šest in pol kilometrov so namerile kot sedem kilometrskega, ves čas pa so merile tudi srčni utrip, ki je bil videti dokaj natančen. Napaka v izmerjeni razdalji pa ni prehuda oziroma primerljiva drugim merilnikom korakov.

Pod črto. Slušalke so dobre, imajo uporabne funkcije ter relativno kakovostno predvajajo zvok. Prav tako optimalno služijo za telefoniranje. Ko bi le baterije zdržale dlje in bi bila cena nižja!

 

iconx zaslon

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.