Snovalci potencialno uporabnega fotografskega dodatka so se ujeli v past
Matjaž Ropret 20. decembra 2018 ob 06:45

Ideja se zdi zelo dobra in dodatek vsestransko uporaben. Fotografiranje s telefonom je namreč konkretno poslabšalo ergonomijo in dostop do bistvenih nastavitev, kadar so sploh na voljo. Vse to naj bi popravilo držalo Pictar. Kot se pogosto zgodi, pa je izvedba zahtevnejša od prvotnih predvidevanj.

Pictar je nekakšen nosilec, v katerega vstaviš telefon, obstajata dve velikosti, za večje in manjše mobilne naprave. Sam sem preizkušal večje držalo, tako da je testni telefon Mate 20 Pro dokaj brez težav sedel notri. Le povsem do konca ga nisem smel potisniti, saj bi takrat robovi nosilca že pritiskali na tipke telefona. Poanta pa je seveda, da je reč oblikovana kot držalo pri fotoparatu, da lahko uporabnik vse skupaj varno drži v desni roki (levičarji znova nimajo sreče) in ima pri roki še tri koleščke za nastavitve ter sprožilec. Bi imel telefon ves čas v tem oklepu? Nikakor. Za kakšen fotosprehod, sploh na kakšnem izletu ali potovanju, pa bi šlo, takrat bi se sprijaznil z dodatno debelino in velikostjo, mase se niti ne občuti.

Lepota tega dodatka je v povezavi s telefonom, saj ta ni brezžična (wi-fi) ali modrozoba, temveč se napravi pogovarjati zvokovno. Vendar na tako visokih frekvencah, da ju ne slišimo. Toda slaba plat je nujnost namenske aplikacije, razvijalcem ni uspelo svojih komand dodati v privzete fotografske aplikacije. Resda so s tem bistveno razširili nabor podprtih telefonov, saj zadeva deluje skoraj z vsem, toda sploh pri dražjih telefonih tako na račun rahlega napredka pri ergonomiji in upravljanju lahko kar konkretno pade kakovost posnetkov in fleksibilnost aparata. Glavni proizvajalci telefonov v zadnjih letih veliko delajo na naprednih algoritmih za obdelavo slike, še posebej glede dinamičnega razpona in nočne fotografije. Neznani proizvajalec dodatne opreme jim seveda ne more priti blizu. V običajnih razmerah so tako fotografije čisto spodobne, v protisvetlobi ali mraku pa se hitro poznajo (konkretne) razlike. Nekaj lahko pomaga zajemanje v format raw in kasnejša obdelava, toda poanta današnjih vrhunskih telefonov je prav v tem, da so fotografsko tako dobri, da se ni treba ukvarjati z rawjem. Izgubi se lahko tudi zmožnost spreminjanja goriščnice. Optičnega, ne digitalnega. Mnogi telefoni imajo zdaj po dva ali tri objektive, Pictar pa pri nekaterih zna dostopati samo do enega, podobno kot aplikacije za stabilizirana stojala. Je pa to od modela do modela različno.

Samo upravljanje je s koleščki res enostavno in hitro. Morda so sicer malce preveč »mehki«, zaradi česar prehitro prestaviš kakšno nastavitev, vseeno pa je z njimi precej lažje kot s pritiskanjem po zaslonu. Pa še z rokavicami gre brez problema. Na enem od koleščkov se fotograf premika med različnimi načini, drugi je za nastavitev osvetlitve, sprednji za »zum«, pri čemer pritisk prestavlja med različnimi objektivi, če je to podprto pri konkretnem telefonu. Hitro se da dostopati tudi do nastavitev za belino, iso in še kaj. Na držalu pa je še nastavek za bliskavico ali kakšen drug dodatek. Spodaj pa je luknja za pritrditev na stojalo, kar je že samo po sebi lahko nekaj vredno.

Pictar je lahko zanimiv za marsikakšen namen in bi lahko dal odlične rezultate ter res pripomogel k lažji ali kakovostnejši fotografiji, če bi ga naredil neposredno proizvajalec telefona. Ali če bi ga slednji pomagal pripraviti do sodelovanja z njegovo fotoaplikacijo. Tako pa se mi zdi njegova uporabnost precej bolj omejena. Osebno ne bi žrtvoval kakovosti in fleksibilnosti najboljših fotografskih telefonov za malo boljšo ergonomijo, toda  želje in potrebe so različne in komu drugemu se bo 110 ali 120 evrov (odvisno od velikosti) za ta pripomoček zdela dobra investicija. Kot se je snovalcem ideja, četudi je (še) niso uspeli v polnosti uresničiti.

HVALIMO
  • Dodaten oprijem pri fotografiranju s telefonu
  • Dober nabor koleščkov
  • Veliko nastavitev v aplikaciji
  • Pretkan in nepotraten način povezave s telefonom
GRAJAMO
  • Nujna je uporaba Pictarjeve aplikacije
  • Slabša kakovost fotografij kot jih telefon zmore s privzeto aplikacijo
  • Nezmožnost dostopanja do vseh objektivov pri nekaterih telefonih
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja