Slušalke lahko nekaj mesecev po nakupu dobijo pomembno izboljšavo
Matjaž Ropret 20. januarja 2022 ob 06:20

Morda na prvi pogled deluje malo hecno, da je treba slušalke pred prvo uporabo posodobiti na najnovejšo različico vdelane programske opreme (»firmwarea«). Toda ta lastnost, ki jo najdemo pri modelih s povezavo bluetooth, še posebej popolnoma brezžičnih, omogoča tudi dodajanje kakšne pomembne zmožnosti, ko je izdelek že nekaj mesecev v prodaji. Tako nadgradnje so bile nedavno deležne slušalke Oneplus Buds Pro.

Večja posodobitev take vrste ni povsem neobičajna. Jabra je denimo pred letom ali dvema kar »po zraku« nadgradila Elite 75t z aktivnim dušenjem hrupa, ki ga v osnovi te slušalke niso ponujale. Deluje pa podobno dobro kot v konkurenčnih modelih. Oneplus pa je v svoj paradni model dodal možnost hkratne povezave z dvema napravama oz., kot je to označeno v aplikaciji (Hey Melody), Dual Connection.

Tudi zmožnost sočasnega povezovanja slušalk na dva konca sem prvič srečal pri Jabri, že pri modelu Elite 65t. Kasneje je to funkcionalnost resno pograbil še Huawei (denimo pri Freebuds Pro in Freebuds 4 oz. Lipstick), ponuja jo tudi Technics pri AZ40 in AZ60, pa Sony WH-1000XM4. Omogoča jo sicer funkcionalnost Multipoint, ki je del standarda Bluetooth že od različice 4.0 naprej. V praksi to pomeni, da imaš lahko slušalke povezane z dvema telefonoma, mogoče s telefonom in tablico ali pa s telefonom in računalnikom (pa kakršno koli drugo kombinacijo). Potem se lahko odločaš s katere nekaj poslušaš ali prek katere komuniciraš. Poleg tega znajo pametno preklapljati med temi. Ko začne prihajati zvok z določene naprave, ga takoj predvajajo, in če denimo pride klic na drugo napravo, preklopijo nanj, nato pa spet nazaj na tisto, kar so predvajale prej.

Pri Onebuds Pro mora uporabnik po posodobitvi funkcionalnost Dual Connection omogočiti v aplikaciji. Nato je treba slušalke postaviti v način »parjenja« (da so vidne, če jih želimo povezati), kar se v konkretnem primeru stori z držanjem tipke na polnilni škatlici, seveda ko sta slušalkici vstavljeni. Ko jih na želeni napravi »najdemo« in potrdimo, se povežejo in hkrati ohranijo povezavo tudi s prejšnjo napravo. Povezal sem jih z namiznim računalnikom in kombinacija s telefonom se izvrstno obnese, preklapljanje med obema napravama je res gladko. Vsekakor pri popolnoma brezžičnih slušalkah za 150 evrov, kolikor stanejo Oneplus Buds Pro, pa tudi Huawei Freebuds 4 in Technics AZ40, zdaj pričakujem »večtočkovno« povezljivost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Apple in Samsung, do neke mere tudi Huawei, sicer ponujata drugačen način uporabe slušalk še na napravah, s katerimi v osnovi niso povezane. Vsi telefoni, tablice ali računalniki morajo biti prijavljeni v isti uporabniški račun (Apple ID oz. Samsung Account) in ko se začne predvajanje na enem od teh, je mogoče med zvočnimi izhodi izbrati slušalke s tovrstno možnostjo – katere koli iz serije Airpods oz. Galaxy Buds –, četudi jih prek nastavitev nismo nikoli povezali z dotično napravo. Slednja si jih v bistvu izposodi za to seanso, vendar vsaj pri Samsungu ta način ne omogoča tako neopaznega prehajanja med eno in drugo napravo. Vseeno pa pomaga, da ni treba imeti ali iskati različnih slušalk za poslušanje ali video konferenco s še kakšno drugo napravo, ne zgolj tisto primarno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.