Slušalke Airpods z iOS 14 dobivajo uporabne novosti
Matjaž Ropret 25. junija 2020 ob 12:36

Moderne brezžične slušalke s polnilno škatlico niso najbolj ekološko prijazne in pogosto ponujajo slabši zvok od bolj konvencionalnih oblik in načinov priklopa na zvočni izvor, ponujajo pa kopico drugih prednosti, od udobja in programskih funkcionalnosti do možnosti kasnejših posodobitev. Nihče se ne pritožuje nad tem, da lahko proizvajalci kasneje odpravijo določene napake ali dodajo nove zmožnosti, če le česa ne odvzamejo. Apple je tako med konferenco za razvijalce WWDC napovedal uporabne izboljšave za svojo linijo slušalk Airpods in Beats (tiste modele, ki so narejeni na enak način kot Airpods).

Med popolnoma brezžičnimi slušalkami še vedno izstopajo Jabrine, ki so po mojih izkušnjah edine z možnostjo hkratne povezave na dve napravi in samodejnim preklapljanjem med njima. Če uporabnik posluša glasbo z ene naprave, denimo računalnika, pa ga nekdo pokliče na telefon, Elite 65t ali Elite 75t same preklopijo na telefonski pogovor, po koncu pa spet predvajajo glasbo od tam, kjer so zaključilo. Z nadgradnjo na iOS 14 in iPadOS 14 bo Apple nekaj podobnega omogočil pri svojih slušalkah. Vsi modeli Airpods bodo namreč znali samodejno preklapljati z ene Applove naprave na drugo. Če bo denimo uporabnik prijel v roke iPad in začel na njem nekaj gledati, bodo slušalke pobrale ta zvok, četudi so bile prej priključene na iPhone ali Mac. Prav tako bodo preklopile na telefonski pogovor in kar je še tovrstnih scenarijev.

Seveda pa bo zadeva delovala znotraj Applovega ekosistema. Kar pa za Airpods velja že ves čas. Odlično se razumejo z ostalimi jabolčnimi napravami, ki imajo podporo in »aplikacijo« zanje že vgrajeno, v povezavi z androidnimi telefoni, računalniki s sistemom Windows in ostalimi napravami pa so dokaj »neumne«, saj uporabnik nima niti informacije o stanju baterije, ne more nadgrajevati vgrajene programske opreme (firmware) ali spreminjati nastavitev in tudi opisana funkcionalnost prehajanja med napravami ne bo na voljo. Kdor je torej znotraj vrtička se mu godi dobro.

Naslednja novost bo optimizacija polnjenja baterij v obeh slušalkicah. To bo delovalo na podoben način kot že nekaj časa pri drugih Applovih napravah (iPhone, iPad, Mac). Kot je Marjan pisal nedavno, za litij-ionsko baterijo ni dobro, če se prevečkrat povsem napolni, bolje jo je držati v območju med 30 in 80 odstotki napolnjenosti. Kadar so naprave s povsem napolnjeno baterijo priključene na napajalnik, pa majhni skoki (na 99 odstotkov in spet nazaj na 100) še dodatno skrajšujejo obdobje, ko je baterija v dobri kondiciji. In ta je pri slušalkah Airpods še toliko pomembnejša, ker so, ko se baterija iztroši, samo še za v smeti. Tako bodo slušalke odslej ugotavljale, kakšne navade ima uporabnik in najprej napolnile do 80 odstotkov, ob primernem času (glede na navade) pa do konca. Če jih bo uporabnik prej nehal polniti, pa tudi nič narobe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Še zadnja pridobitev pa bo samo za model Airpods Pro. Ta že v osnovi ponuja aktivno odpravljanje hrupa in naprednejši zvok, po novem pa mu bodo dodali še »prostorski zvok«. To seveda ne bodo prve slušalke, ki bodo simulirale zvok iz različnih smeri, ne samo stereo (levi in desni kanal). Applovi inženirji so razvili algoritme, ki bodo s filtri in različnimi (zamaknjenimi) frekvencami poskušali ustvariti občutek prostorskega zvoka iz samo dveh predvajal. Ob tem pa bo sistem s pomočjo merilnikov pospeška in žiroskopov, ki jih imajo Airpods Pro vgrajene, tudi zaznaval premike glave, s pomočjo naprave (iPhona, iPada, …) pa celo oči, da bo tako ustrezno spreminjal središčno točko in bo zvok vedno pravilno usmerjen. Podprti bodo prostorski načini 5.1, 7.1 in Dolby Atmos.

Slušalkam Airpods Pro je v tujini že precej padla cena z začetnih 300 evrov in se jih dobi za približno 220 evrov (Amazon, Electronic4You). S tem in s prihajajočimi nadgradnjami pa so postale zanimive za širši krog uporabnikov, ne samo za tiste, ki res potrebujejo aktivno izničevanje hrupa, in so si jih lahko privoščili.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja