Slovenski kartonko
Marjan Kodelja 4. aprila 2016 ob 11:25

Ne ona hudo tehnološko dovršena, temveč kartonska očala navidezne resničnosti so najcenejši in najpreprostejši način bežnega pobega iz realnosti. V poplavi poceni in ne ravno kvalitetnih kartonov, pa tudi nekaterih plastičnih primerkov, kar boli, da v nobeni pomembnejši slovenski trgovini ni mogoče kupiti enega boljših, ki so ga povrh še razvili v celjskem zagonskem podjetju ViarBox.

Podjetje se ukvarja z izdelavo in prodajo očal za vpogled v navidezno resničnost, ki so najprej namenjena podjetjem, ki si želijo promovirati na inovativen način. To dosežejo, da na očala natisnjeno poljubno teksturo, reklame logotipe, zanje pa lahko razvijejo tudi enostavno »promocijsko« VR aplikacijo. Poleg tega so očala zaradi nizke cene in kvalitetnejše izdelave od Googlovega Cardborda primerne tudi za vse uporabnike, ki bi radi poceni poskusili, kaj v resnici navidezna resničnost prinaša.

Ker so bile na trgu dosegljiva VR očala, kljub nizkim cenam, kvalitetno pod vsako kritiko, so se odločili, da jih razvijajo sami. Po nekaj neuspelih poskusih, jim je uspel izdelek, ki je enostaven za uporabo, je zložljiv ter udoben za uporabo. Pri sestavljanju sodelujejo z lokalnimi podjetniki, pomagajo pa jim tudi lokalna društva. Na žalost pa očal ne boste našli v trgovinah. Kupite jih lahko na spletni strani viarbox.eu (za podjetja viarbox.com), na voljo pa so v dveh velikostih zaradi različno velikih pametnih telefonov. Omenili smo, da so poceni, saj se cena prične že pri 14 evrih.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja