Slovenski in hrvaški Telemach imata skupnega direktorja in bosta delovala enotno
Matjaž Ropret 14. junija 2021 ob 06:46

Telemach Slovenija in Telemach Hrvaška postajata enotna poslovna skupina ali grozd znotraj celotne skupine United Group. Obe podjetji bo vodil dozdajšnji izvršni direktor slovenskega Telemacha Adrian Ježina (na fotografiji).

Podjetji, kot je razumeti, formalno ostajata samostojni, bosta pa delovali kot eno. Po eni strani je to razumljivo z vidika načrtovanja investicij, nabav, pogajanj z dobavitelji (še posebej vsebinskimi) in še česa, po drugi strani pa sta trga tudi dovolj različna, da večinoma ni mogoče uporabljati enakih ali vsaj podobnih trženjskih in marketinških prijemov, pa tudi cenovne politike in nasploh zrcaliti ponudbe. Zagotovo pa bi se dalo ponuditi kakšne zanimive ugodnosti v gostovanju, mreži točk Wi-Fi ali morda drugih.

Takole zadevo pojasnjujejo v skupini United: »Glede na to, da je Hrvaška na poti, da postane popolnoma konvergenten trg za United Group, kot tudi da Slovenija že popolnoma konvergira in raste v vseh segmentih, je logično, da ta dva trga povežemo skozi enotno upravo.«

Hrvaški Telemach po prevzemu tamkajšnjega mobilnega operaterja Tele 2 pokriva vse segmente telekomunikacijskega trga z lastno infrastrukturo. Podobno kot slovenski, odkar je kupil Tušmobil in postavil resno omrežje LTE. Po pisanju hrvaškega portala ICT Business poteza z enotno skupino in istim direktorjem nakazuje, da se podjetje namerava še na Hrvaškem podati v resno tekmo na področju fiksnega dostopa do interneta in televizije.

Poleg Telemacha, ki vključuje tudi satelitskega ponudnika Total TV, v Sloveniji znotraj skupine United posluje še televizijska hiša Sportklub in pa spletna trgovina Shoppster. Mnoge od teh platform so prisotne tudi v drugih državah, sicer pa United Group med drugim obsega še Telemach v Bosni in Hercegovini in srbski SBB.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Adrian Ježina je na čelu slovenskega Telemacha zadnja štiri leta. V tem času je podjetje postalo vodilni ponudnik širokopasovnega interneta, se v mobilni telefoniji približalo drugemu mestu na trgu, zgradilo enega najsodobnejših podatkovnih centrov v regiji in obogatilo svojo vsebinsko ponudbo. Ježina v telekomunikacijah deluje že dve desetletji, med drugim je bil na vodilnih mestih v operaterjih Telekom Austria, Mobitel Bulgaria, Vipnet in B.net. V Telemach je prišel iz Siemensa, na čelu hrvaškega Telemacha pa je nasledil Viktor Pavlinića, nekdanjega izvršnega direktorja Tele 2.

Foto: Telemach

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja