Skupina United, lastnica Telemacha, se širi v nove države
Matjaž Ropret 5. junija 2020 ob 11:17

United Group, ki se označuje za vodilnega telekomunikacijskega in medijskega operaterja v Jugovzhodni Evropi, je dosegel sporazum o prevzemu dolga in nekaj več kot tretjinskega deleža grške družbe Forthnet S. A. To je že tretji nakup, odkar je skupina v lasti sklada BC Partners.

Forthnet je grški ponudnik telekomunikacijskih storitev in plačljive televizije, ki se predstavlja pod znamko Nova. Ima skoraj 700.000 naročnikov med domačimi uporabniki in več kot 40.000 med podjetji. Za delovanje sistema skrbi tisoč zaposlenih. Po odobritvi regulatorjev bo predvidoma postal novi član skupine United, v kateri so med drugimi srbski SBB, slovenski in bosanski Telemach ter izdajatelj televizijskih programov United Media Network oz. Sportklub. Skupina se je s prodajalci, to so Nacionalna banka Grčije, Alpha Bank, Piraeus Bank in Attica Bank, v pogajanjih dogovorila, da bo prevzela vse kreditne obveznosti družbe Forthnet, zamenljivi dolg in začetnih 36 odstotkov delnic podjetja. V Grčiji nameravajo ponujati plačljivo televizijo in storitve mobilne telefonije.

BC Partners je skupino United prevzel pred dobrim letom, odtlej pa je pod svoje okrilje že pridobil hrvaškega operaterja mobilne telefonije Tele 2 in bolgarski Vivacom. Izvršna direktorica skupine Victoriya Boklag je izrazila navdušenje nad novo širitvijo, ki naj bi skupne prihodke v tem letu povečala na 1,7 milijarde evrov. Nikos Stathopoulos, partner v skladu BC Partners in predsednik United Group, pa je komentiral:

Organsko rast skupine United Group, ki jo je med drugim poganjala tehnološka naprednost, smo še pospešili s prevzemi in integracijo uspešnih lokalnih podjetij. Položaj Forthneta nam zagotavlja odlično odskočno desko za širjenje na rastoči in razvijajoči se grški trg.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri večini teh prevzemov sta ključnih nekaj vidikov. Večja pogajalska moč pri pridobivanju televizijskih vsebin ter pravic za športne prenose, pa tudi polnitev kapacitet v podatkovnih centrih, kakršnega je lani Telemach odprl na svojem sedežu v Ljubljani in je že zdaj eden največjih v tem delu Evrope, nameravajo pa ga še povečati, ko bodo zanj pridobili dodatne stranke. Tako skupina postaja vse pomembnejši ponudnik razvedrilnih vsebin in tudi infrastrukturnih storitev, od povezljivosti do računalništva v oblaku.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.