Skorajda za vsakogar nekaj iz Huaweija
Matjaž Ropret 25. junija 2022 ob 09:22

Proizvajalec zabavne elektronike Huawei je v Instanbulu pripravil obsežno predstavitev novih naprav, od slušalk prek telefonov do tablice in prenosnikov. Nekatere od teh je sicer prej že pokazal na Kitajskem ali že na sejmu MWC v Barceloni, toda zdaj so pripravljeni za prodajo v evropskih državah.

Podjetju je z omenjenimi kategorijami izdelkov ter še s pametnimi urami in drugimi pripomočki uspelo vzpostaviti obširen in med seboj dokaj tesno stkan ekosistem naprav, ki znajo dobro sodelovati in se povezovati bolje kot marsikatere druge. To je na predstavitvi izpostavil tudi regijski direktor Derek Yu, ki je poudaril še visoka vlaganja v raziskave in razvoj ter nenehno stremljenje po inoviranju ter vodilnem mestu v industriji.

Mate Xs 2

Telefon s prepogljivim zaslonom na zunanji strani je zagotovo tehnološko najbolj impresivna od novosti. V primerjavi s prvo generacijo, ki smo si jo lahko ogledali pred dobrima dvema letoma, so menda še izboljšali zlaganje in razpiranje zaslona, zaradi česar se lahko zdaj pohvalijo, da je popolnoma gladek, brez opaznih in občutnih gub. Nadgradili so fotografski del na podobnega, kot ga premore P50 Pro, vsaj pri glavnem objektivu, malenkostno povečali baterijo na 4600 mAh in pohitrili polnjenje na 60 W. Zaslon je sicer za odtenek manjši, diagonala znaša 7,8 namesto 8 palcev, a tudi telefon je bistveno lažji, saj tehta 255 g namesto prejšnjih kar zajetnih 300 g.

Freebuds Pro 2

Druga generacija prestižnih popolnoma brezžičnih slušalk se ponaša z napisom Devialet. V navezi s tem francoskim podjetjem Huawei, tako trdi, snuje svoje zvočne naprave iz višjega cenovnega razreda. Poleg boljše uglasitve tokrat slušalke podpirajo visokorazločljivostni način (Hi-res Audio) in kodek LDAC, kar pomeni prenos podatkov po zraku z višjo pasovno širino in zato v boljši kakovosti. Tretji mikrofon v vsaki od slušalkic pa pomeni izboljšano aktivno dušenje hrupa, ki gre zdaj do 47 dB namesto do prejšnjih 40 dB. Izhodiščna cena bo s 199 evri ostala enaka, kar radi vidimo.

Matebook D16 in Matebook 16s

Prenosnika s 16-palčnim zaslonom se mogoče na prvi pogled zdita podobna, a to ne bi moglo biti dlje od resnice. Matebook 16s ima morda celo največ potenciala od vseh tokrat predstavljenih naprav, še posebej za kupce, ki se jim zdi Macbook Pro 16 ali predrag ali narejen za napačen operacijski sistem (ali oboje). V aluminijastem ohišju je zaslon na dotik z ločljivostjo 2520 x 1680 (razmerje 3:2), širokim barvnim razponom in barvno pravilnostjo z vrednostjo deltaE pod 1, kar je odlično, le svetilnost 300 kandel na m2 ni nič posebnega. Na voljo bodo trije Intelovi zmogljivi procesorji 12. generacije Core – i5-12500H, i7-12700H in i9-12900H. Žal pa zraven ne bo mogoče izbrati še ločenega grafičnega čipa.  Vgrajena je dokaj velika baterija s kapaciteto 84 Wh in priložen hiter polnilnik. Cene se bodo začele pri 1699 evrih.

Matebook D16 je po drugi strani nizkocenovni prenosnik z velikim zaslonom. Doslej je že obstajala izvedba s procesorji AMD Ryzen serije 4000, zdaj so ga osvežili z Intelovima i5-12500H in i7-12700H. Zaslon ima tu razmerje 16:10 (ločljivost 1920 x 1200) in ni tako kakovosten, baterija je manjša, pa še kakšno drugo razliko bi našli. Kar glede na izhodiščno ceno 899 evrov ni presenetljivo.

Nova Y70 in Nova Y90

To sta poceni telefona z velikima zaslonoma LCD. Pri Y70, ki bo stal 199 evrov, v diagonalo mer 6,75 palcev, pri čemer pa je zgolj ločljivosti HD+. Telefon se ponaša še z gromozansko baterijo (6000 mAh), 4 GB pomnilnika in neimenovani procesor pa ne vzbujajo veliko upanja v dobre zmogljivosti. Y90 za 299 evrov se zdi precej naprednejša možnost, kajti poganja ga Snapdragon 680, pomnilnika je 8 GB, 6,7-palčni zaslon nudi 90-herčno osveževanje, baterija 5000 mAh in 40-vatno polnjenje (polnilnik bo treba kupiti posebej), glavni fotografski objektiv pa tipalo s 50 milijoni pik.

Matepad Paper

Tablico zaslonsko tehnologijo e-črnila smo prvič videli že na sejmu MWC v Barceloni, zdaj pa je dobila še uradno ceno – 499 evrov. Gre za več kot bralnik, saj je s pisalom M-Pencil namenjena zapiskom, nekakšen elektronski blok. Zaslon je sicer velik 10,3 palce, naprava pa je s 360 g zelo lahka za svojo velikost. Vgrajenih ima 64 GB prostora za podatke, ob 4 GB pomnilnika, in povezljivost Wi-Fi 6. Baterija naj bi zadoščala za šest dni uporabe.

Fotografije: Huawei

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.