Široko, širše, Laowa 9 mm
Alan Orlič 12. junija 2018 ob 12:14

Če uporabniki digitalnih fotoaparatov vrste APS-C kaj posebej pogrešamo, je to ultraširoki kot. Praviloma sistemski proizvajalci poskrbijo za celoten spekter objektivov, a za posebneže je potrebno počakati na neodvisne izdelovalce.

Anhui Changgeng Optics Technology Co. večini zemljanov pove bore malo, Laowa pa vsaj fotografom postaja čedalje bolj znano ime. Dokaj mlado kitajsko podetje, ki ga drugače poznamo pod imenom Venus Optics ima blagovno znamko Laowa, ki je sicer zelo mlada, a uspešno prodira med fotografe, predvsem s širokokotnimi in makro objektivi. Pred časom so že predstavili 7,5 mm objektiv za micro 4/3, prav tako imajo 12m m in 15 mm za polni format ter še nekaj zanimivih makro objektivov. Sedaj je prišel na vrsto tudi svet APS-C, brezzrcalni seveda. Novinca z devetimi milimetri goriščnecrazdalje tako dobite v izvedbah za Fujifilm x (to smo tudi preizkusili), Canon EF-M in Sony E bajonet. Vse različice so po ostalih tehničnih lastnostih enake, le bajonet je drug.

Začnimo z merami, objektiv meri le 60 x 53mm, sprednja leča sprejme filtre 49 mm in tehta slabih 215 gramov. Hudo majhna zadeva. Za primerjavo, Fujifilmov objektiv 10 – 24 mm meri 7 8mm x 87 mm in tehta skoraj dvakrat toliko, 410g. Laowa 9 mm ima pričakovano ročno ostrenje in nastavljanje zaslonke, ki ima največjo vrednost f2,8. Že pri tej vrednosti je globinske ostrine zelo veliko, od dobrega metra naprej do neskončnosti lahko pričakujete, da bo vse ostro, medtem ko je najbližja razdalja ostrenja 12 cm, ki se meri od tipala. V praksi to pomeni, da boste imeli objekt dobrih 5 cm pred prvo lečo. Zaslonko lahko zaprete do f22 in ima 7 lističev, kar je odlična novica za nočne ali dnevne posnetke s točkastimi viri svetlobe. O zaslonke f8 bo štirinajstkraka zvezdica lepo vidna, bolj boste zaprli zaslonko, večja bo.

Objektiv se lahko pohvali še z asferičnimi in ED lečami, ki posrkrbijo za manjše sipanje svetlobe in s tem zelo malo kromatske aberacije. Sem že omenil, da je objektiv rektilinearen? Po domače, črte bodo ravne, tako navpične kot vodoravne, kar pomeni, da je idealen za arhitekturo, popotniško in pokrajinsko fotografiranje. Tudi za ulično fotografijo se ga da uporabiti, le za ljudi in portretiranje ni najbolj priročen. Se da, a le, če slednji ostanejo čim bližje centru posnetka, drugače so obrazi preveč razpotegnjeni. Kaj pravzaprav objektivu manjka? Prvo v vrsti je avtomatsko ostrenje in zaslonka oziroma prenašanje podatkov v fotoaparat, kajti EXIF zapiše le čas, ne pa tudi vrednosti zaslonke. Drugo, močno vinjetiranje pri odprti zaslonki, ki se popravi šele pri vrednosti nad f5.6. Na srečo se slednje da odpraviti v večini programov brez posebnih težav, v Lihgtroomu si lahko naredite svoj profil za hitrejše odpravljanje.

Tretja stvar, zaslonka. Če bi bila f2,0, bi bil objektiv še zanimivejši, a bi trpela velikost in verjetno tudi cena, ki že sedaj ni ravno nizka v primerjavi s konkurenco. Slednja je najmočnejša pri Samyangu 12 mm, a je ta objektiv krepko ožji. Približajo se mu že omenjeni Fujifilm 10 – 24 mm, Sony FE 10 – 18 mm in Canon EF-M 11 – 22 mm. Dva milimetra se ne sliši veliko, a ko preračunamo na polni format, je to že tri in še malo, kar se že pozna. Poleg tega so originalni objektivi še večji, težji in dražji, le Canon je cenejši, a ima tudi najslabšo svetlobno moč.

Laowa 9 mm je torej mali širokokotni posebnež, ki sicer ne bo obvezen del vsake fotografske torbe, zna pa navdušiti tiste, ki imajo radi široki kot. Namreč majhen premer filtra za seboj potegne tudi bistveno cenejše filtre, da o sami velikosti in s tem teži niti ne govorimo.

Laowa 9 mm, f/2,8
Bajonet:Fujifilm X, Canon EF-M, Sony E
Sestava:15 leč v 10 skupinah
Cena:519 €
Prodaja:Foto klik
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja