Simobil ukinja storitev Hangar mapa, a naročnikom daje bonbonček
Matjaž Ropret 27. marca 2017 ob 10:30

Pred časom se je boril zanjo in za »neobdavčen« prenos podatkov pri njej, zdaj pa Simobil ukinja storitev Hangar mapa. Ta v izhodišču ni bila nič drugega kot preimenovana oblačna shramba Koofr, ki je želela tekmovati z Dropboxi in ostalimi, operater pa jo je uvedel predvsem zato, ker je računal na t. i. ničelno tarifo.

Poanta vsega skupaj je bila v tem, da se megabajti, ki so jih Simobilovi uporabniki pretakali z nalaganjem datotek v hangar in iz njega, niso šteli v mesečno kvoto v naročniškem paketu. Bili so zastonj, podobno kot pri Telekomu za Deezer ali Tvin. Potem je regulator (Agencija za komunikacijska omrežja in storitev) tako prakso prepovedal in operaterji so morali začeti prenos podatkov prištevati zraven k ostalemu. Vmes so odločbo Akosa izpodbijali na sodišču in uspeli, nove regulator po našem vedenju še ni izdal. Vseeno pa se noben od operaterjev zaenkrat ni odločil, da bi ničelno tarifo uvedel nazaj, čeprav je nova evropska pravila o internetni nevtralnosti izrecno ne prepovedujejo.

Težko je reči, ali se storitev ni prijela zaradi, po mojem mnenju upravičene prepovedi ničelne tarife, ali so k temu prispevali (tudi) drugi dejavniki. Med drugim to, da so uporabniki pač navajeni na dropbox ali google drive. Je pa Simobil ob zaprtju hangarja v sodelovanju s Koofrom vsaj ponudil naročnikom bonbonček. Uporabniki Koofra, ki se prijavijo s svojim računom pri Simobilu (prijavo za storitev Moj Simobil oz. Si.info), dobijo dodatnih pet gigabajtov prostora v tej shrambi, ki privzeto ponuja dva gigabajta brezplačnega prostora. Skupnih sedem gigabajtov je nekje na ravni tega, kar zastonj dobimo pri večini tovrstnih ponudnikov, in dodatnih gigabajti ostanejo, tudi če uporabnik dokupi prostor.

Koofr ima nekaj posebnosti v primerjavi z ameriškimi in ostalimi konkurenti. Prek njegove aplikacije je mogoče z drugih naprav dostopati do datotek v domačem računalniku – tiste, ki so v aplikaciji za Windows ali Mac OS označene kot »moja mesta«. V to shrambo se da povezati nekatere druge (dropbox, google drive, onedrive, amazon drive) in tako imeti »vse na enem mestu«. In zanjo še vedno obstaja aplikacija za Windows Phone oz. Windows Mobile.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.