Simobil in T-2 dražita zaradi Pop TV, prej ali slej bosta tudi Telekom in Telemach
Matjaž Ropret 30. januarja 2017 ob 11:30

Takoj, ko smo izvedeli, da Pro plus od operaterjev po novem zahteva višje plačilo za vključitev programov Pop TV, Kanal A, Brio, Kino in Oto v programske sheme, je bilo jasno, da se bodo tudi te prej ali slej podražile. Četudi se ponudniki vsebin v takih primerih običajno izgovarjajo, da so cene stvar operaterjev, je jasno, da bodo ti višje stroške prevalili na končne uporabnike. Navsezadnje je njihov cilj dobiček in če se povišajo stroški poslovanja, storitve pač postanejo dražje. Tako sta Simobil in T-2 kot prva od velikih operaterjev danes napovedala, da bosta podražila naročnino na televizijo oz. t. i. trojčke in četverčke. Če je bila pri Simobilu doslej začetna cena paketa z dostopom do interneta, IP-televizijo in IP-telefonijo 31 evrov, bo po novem 34 evrov. Akcijska cena, po kateri je ta operater v zadnjem času večinoma prodajal te storitve pa se bo iz 22 povišala na 25 evrov. To bo veljajo tudi za naročnike, ki so se na storitev priključili v zadnjem letu, saj ti obdržijo “ugodnost” (kar v drobnem tisku pomeni devet evrov popusta), ne pa konkretno ceno paketa. Vmes bo sicer Simobil do konca marca imel promocijsko ceno 20 evrov, ki bo za nove naročnike veljala pol leta. Pri T-2 se bo osnovni četverček (T-4 start) podražil s 30 na 35 evrov, vključeval pa bo več televizijskih programov. Doplačljive programske sheme (z več programi) se bodo podražile za tri evre na 9, 12 in 17 evrov.

Operaterja se sklicujeta na “spremembe pogojev na trgu distribucije TV programov v Sloveniji.” Kar v prevodu pomeni višje cene za Pro plusove programe. Zvišanje cen za končne uporabnike je torej sprožil podpis nove pogodbe z izdajateljem najbolj gledanih programov v Sloveniji. Višina podražitve pa da tudi kar natančno informacijo, za koliko so omenjeni programi za operaterje po novem dražji. Po naših informacijah se bodo sicer cene dvigovale postopno, zato ni izključeno, da prihodnje leto prihaja še kakšna “uskladitev cen” za evro ali dva. Ko so še potekala pogajanja med Pro plusom in operaterji, je bilo na družabnih omrežjih slišati mnenja, naj bodo omenjeni programi plačljivi. Vendar ta možnost sploh ni bila nikoli na mizi. Pro plus je zahteval, da so njegovi programi vključeni v osnovne programske sheme. Operater, ki tega ne bi sprejel, bi kvečjemu lahko ostal brez Pop TV in ostalih štirih kanalov. Vsaj Simobil in morda tudi T-2 se nekaj časa nista želela pogajati, toda ko je pogodbo s Pro plusom podpisal Telemach, nista imela druge izbire kot dogovor in zvišanje cen, saj bi jima izostanek omenjenih programov verjetno prinesel večji osip naročnikov kot jo bo podražitev.

Ni presenetljivo, da sta se za dvig cen najprej odločil prav Simobil, ki je na področju fiksnih storitev relevanten, odkar je pred letom in pol prevzel mariborski Amis, in T-2. Prvi operater ima namreč od velike četverice (poleg njega jo sestavljajo še Telekom Slovenije, Telemach in T-2) najmanj lastnega omrežja. Zaradi najemanja omrežja, večinoma pri Telekomu, nekaj pa tudi pri določenih manjših ponudnikih, pa ima precej malo manevrskega prostora pri stroških. V Simobilu sicer ne pričakujejo osipa naročnikov zaradi podražitve. Zavedajo se tudi, da bodo ostali operaterji sledili njegovemu “zgledu”, če ne takoj, po čez nekaj mesecev. Drugi pa je že nekaj časa v negotovosti, saj je “napol” v stečaju (ima stečajno upraviteljico, lastniki pa izpodbijajo stečaj na ustavnem sodišču, ki o tem še ni odločilo), poleg tega pa tudi s svojim omrežjem ne pokriva vseh uporabnikov, in je torej prav tako vezan na stroške najemanja infrastrukture.

Telekom je verjetno dovolj velik, da lahko še nekaj časa zdrži brez podražitve, poleg tega pa se ukvarja s svojo televizijo Planet TV, ki jo menda želi prodati. Kot možen kupec se (v kompletu s portalom Siol.net) omenja Delo oz. njegov lastnik FMR. (sveža novica – tudi Telekom je pozno sinoči objavil podražitev, ki bo začela veljati s prvim marcem.) Telemach je pogodbo s Pro plusom podpisal prvi in je takoj štartal pridobivanje novih naročnikov na satelitsko televizijo Total TV, s čimer cilja na tiste, ki so ostali brez antenskega sprejema Pop TV in ostalih Pro plusov kanalov, nimajo pa alternative s fiksnimi omrežji. Cena te ponudbe kaže na to, da bo Telemach poskusil izkoristiti konkurenčno prednost pred ostalimi operaterji, ki satelitske možnosti nimajo v ponudbi. Lahko pa tudi na morebitne lastniške povezave med njim in Pro plusom. Lastniki Telemacha (ta je del skupine SBB oz. United group), ameriški sklad KKR, so menda že dali ponudbo za prevzem lastnikom Pro Plusa, ki je del skupine CME, s televizijskimi hišami prisotne v več državah vzhodne Evrope. Doslej dogovora ni bilo, kar pa ne pomeni, da zadeva ni več aktualna. Poznavalci razmer pravijo, da bi se lahko povezava zgodila še letos.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja