Si pripravljen na dizajnerski televizor? (#video)
Marjan Kodelja 13. oktobra 2020 ob 06:40

Samsungov preprosto imenovani »The Frame« ne stavi na »zvok in sliko, kot se šika«, prej na obliko, ki ji ni para v svetu televizorjev. Z enim dotikom tipke daljinca lahko namesto ciničnega Housa in Zdravnikove vesti občudujete pomirjajočo mojstrovino Clauda Moneta.

Bolj kot pri drugih je na prvem mestu zunanjost, saj The Frame ali po domače »Okvir« cilja na vse tiste, ki vam gre črna površina strašno na živce, ko televizor ni prižgan. V tem je razlog še cele vrste drugih funkcij, ki mu pomagajo, da se čim bolj popoln zlije z domačim dekorjem. Kar vas bo, kako ne bi, stalo nekaj dodatnih »denarcev«

Samsung The Frame (Okvir) 2020
 • IZGLED IN PRIKLJUČKI
 • KAKOVOST ZASLONA IN SLIKE
 • KAKOST ZVOKA
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
4

Naj kupim?

Dandanes soliden 55-palčni televizor dobite že za veliko manjši znesek od okoli 1300 evrov, kolikor želijo za Okvir. Vendar ne takšne inovativne oblike, zunanjega dodatka s priključki, enim samim kablom do televizorja in umetniškim načinom. Za 65-palčni model boste morali odšteti 500 evrov več, kar se mi nekoliko preveč. A ni ena od prednosti televizorjev QLED ravno manj težav pri izdelavi različno velikih zaslonov? Zakaj to pravim? Ker se mi zdi, da bo vsaj polovica kupcev želela zaslone večje od 55-palcev. Še eno prednost ima Okvir. Lepše se zlije v sodobno vsaj delno minimalistično oblikovano življenjsko okolje.

Ko vam niso več všeč, jih zamenjate

Za današnje pojme je debelina naprava precejšna. Kovinske stranice so sicer od blizu videti elegantne, vendar z nekaj metrov ne pritegnejo pozornosti. Samsung ni mislil, da ga boste v prostor postavili »golega«. Nudi letvice, ki stranice preoblikujejo v nekaj podobno okvirjem slik. Drži jih magnet, postopek je hiter in preprost, paziti morate le, da natančno poravnate stike na kotih, kajti drugače bo vse skupaj videti dokaj neugledno. Letvice so tanke in plastične, razumem, da jih je tako lažje narediti, vendar ko že govorimo o dizajnerski napravi, bi iz lesa dajale elegantnejši in popolnejši videz. Boljša polovica me je namreč, ko sem televizor postavil, takoj vprašala, ali je iz plastike, čeprav ga je zgolj bežno ošinila s pogledom. Na spletu sem še prebral, da si lahko omislite črne, bele, rjave, bordo rdeče in bež letvice. Sem mislim, da je možnosti poosebljanja televizorje mnogo več?

Okvir ni tanek, ker je ohišje popoln kvader, iz katerega ničesar ne štrli. Na hrbtišču so pritrditve za stenski nosilec in na spodnjem robu luknje Za nogici ali umetniško stojalo, če ga ne nameravate obesiti na steno. Sicer je stena idealno mesto zanj, saj ga nosilec pritisne čisto k njej. Priključki niso na hrbtišču ali ob strani, temveč na dodatku One Connect, ki je s televizorjem z enim samim konkretno dolgim tankim in prozornim kablom. Samsung je upošteval vse tudi najmanjše podrobnosti, s katerimi se največkrat srečujemo, ko razmišljamo, da bi televizor obesili na steno. Na hrbtišču je kanal, da je kabel lepo speljan do vdolbinice z edinim priključkom na televizorju, saj ta preko njega dobiva tudi električno energijo.

Večini bodo zadoščali štirje priključki HDMI 2.0 s podporo za eACR, omrežni in optični zvočni priključek in dva priključka USB. Sam sem vsaj malo pogrešal kaj bolj običajnega za priklop zunanjih zvočnikov. Kaj hočem. Čas gre naprej in verjetno bo treba počasi zamenjati prastare zvočnike? Dodan sodoben, minimalističen in kakovostno izdelan daljinec ni podoben grdim in največkrat plastičnim s preobiljem tipk. Ko se ga navadite in osvojite trike,- pritisk tipke za jakost namesto premika gor ali dol zvok izklopi ali da krajši pritisk na tipko za vklop zažene umetniški način-, ga je silno prijetno uporabljati.

Tizen, eden boljših sistemov

Južno Korejci že vedo, zakaj ne nameravajo priseči podložnosti Googlu in presedlati na Android in namesto tega vztrajajo pri svojem sistemu. Omogočanje je prilagajanje prikaza aplikacij v osrednjem meniju. Preurejate lahko vrstni red, jih brišete ali prilagajate. Levo od vrstice z aplikacijami sta umetniški in ambientalni način in čisto na koncu še nastavitve. Težko bi bilo bolj preprosto in minimalistično, kar se mimogrede sklada z dizajnersko idejo »Okvirja«. Je tudi hiter, preprost za uporabo in predvsem silno pregleden. Digitalna pomočnika sta v teoriji dva. Alexa deluje dobro in jo lahko nastavite, da delujejo v povezavi z Amazonovimi pametnimi zvočniki, medtem ko je Bixby primeren le za izvrševanje preprostih ukazov. Samsung očitno še ni vrgel puške v koruzo in ga sili na vse svoje naprave, čeprav ni na ravni drugih digitalnih pomočnikov.

Namestitev za prvo uporabo po tistem, ko televizor vzamete iz škatle in prvič zaženete, ni ravno diplomska naloga. Postopek izvedete z daljincem ali aplikacijo na pametnem telefonu, kar je priporočljivejše, saj boste morali, če nič drugega, vpisati podatke za vstop v Samsungov račun. Svojeglavost s svojim operacijskim sistemom ima tudi slabost. Manj aplikacij, zato tistega, kar želite, morda ne boste našli. Sicer so na volje vse pomembnejše globalne in tudi nekatere aplikacije slovenskih televizijskih hiš in operaterjev.

Preveč pameti in sposobnosti televizorja, občasno povzroča nepričakovane težave. Pričakoval bi, da se televizor v primeru priklopa dodatnih zunanjih naprav, v mojem primeru digitalnih televizijskih sprejemnikov, prelevi v neumni zaslon. A kot kaže, obdrži nekaj nadzora. Ko sem ga priključil na sprejemnik, ki ni bil nanj priključen ob nastavitvi, sem imel namreč kar nekaj težav, saj je kljub prižganemu, televizor občasno »tečnaril«, da na viru ni signala. Spremeniš priključek in zadeva deluje, ampak me je vseeno zmotilo.

Njegova glavna in bistvena lastnost

Osrednja značilnost Okvirja najdete v njegovem umetniškem načinu. Samsung je sklenil dogovor z muzeji, galerijami in umetniki, da vam je na domu omogočil občudovati vse razkošje človeške likovne in fotografske umetnosti. Sicer vas bo privilegij stal 5 evrov mesečno, vendar kaj potem, kultura nima cene. 20 jih je na voljo zastonj, vendar boste morali plačati, če jih boste hoteli več.

Televizor je opremljen s tipalom osvetlitve in tipalom gibanja, da prikaz umetniškega dela prilagaja razmeram v prostoru. Ko je prostor osvetljen, bodisi z umetno ali sončno svetlobo, občasno in pri nekaterih slikah na hitro skoraj verjameta, da so prave. Zvečer ni tako, saj televizor oddaja svetlobo in je »trik« tako jasen. Izbrana dela naprava prenese s spleta, zato vsaj prvič ni takoj na voljo, a ko je na polnilniku, jo prikaza takoj, ko priklopite na umetniški način. Televizor lahko v tem načinu prikazuje še fotografije. Tega sicer nisem izmeril, vendar naj bi v umetniškem načinu porabil 30 % energije, potrebne za pretakanje video vsebine iz Netflixa. Poleg umetniškega je na voljo še ambientalni način, modeli prejšnjih generacij ga niso imeli, z grafikami ali prikazom izbranih informacij na zaslonu ob sočasnem predvajanju pomirjajoče glasbe.

Nekaj težav z barvami

Okvir je morda res lep kot slika, a ta ni na najvišji ravni, ki so jo Samsungovi televizorji zmožni. Opremljen z zmogljivim procesorjem (Quantum Processor 4K) zelo dobro prilagaja vire na razločljivost 4K zaslona. Vsebina v polni HD razločljivosti je na nivoju, dosti ne zaostaja prikaz standardne. Ni opaziti pretirane popačenosti slike, po navadi posledici pretiravanja procesorja v ostrenju robov. Če jo pogledate od blizu, je nekoliko manj »jasna«, vendar nudi dovolj dobro vizualno izkušnjo gledanja pri optimalni razdalji do zaslona za 55-palčne televizorje (med 1,5 in 2 metroma). Veliko televizijskih programov v ponudbi operaterjev je v tej, zato je za nas odličnost te funkcije še vedno pomembna lastnost pametnega televizorja. Za razliko od srečnejših gledalcih v tujih deželah, ki so skoraj že pozabili, kakšna je bila razločljivost televizijskih programov nekoč. Podobno kot pri dvigu razločljivosti se televizor izkaže pri prikazu hitrih prizorov. Samodejno zna vključiti način za jasnost hitrih prizorov, vendar so ti dovolj kakovosti že brez.

Kot sem že dejal, zaslon ni svetel kot nekateri televizorju QLED, kar vam v večini primerov ne bo povzročalo težav. Visoka svetilnost za prikaz slik v umetniškem načinu ni pomembno kot pri prikazu slike visokega dinamičnega razpona. Televizor podpira Samsungov standard HDR 10+ in večinoma dovolj dobro prikaže vsebine HDR. Le občasno se namreč pojavijo težave prikaza podrobnosti v temnejših delih, predvsem ko je prostor bogato osvetljen z dnevno svetlobo. Še najboljše se v teh primerih izkaže filmski način.

Od vseh nastavljenih slikovnih načinov ima »naravni« najvišjo svetilnost, medtem ko je standardni nekoliko zatemnjen. Prikaz barv je natančen, glede njegove namembnosti prikaza umetniških dela, bi bilo čudno, če ne bi bilo tako, vendar se mi zdi, da kožni odtenki le niso vedno naravni. V standardnem načinu vlečejo rahlo na rdeče in v filmskem na zeleno. Nič takšnega, česar ne rešijo možnosti nastavljanja slike. Vidno koti? Kratko in jedrnato. Na zaslon morate gledati zelo od strani, da opazite poslabšanje barv in svetilnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Koliko je slišen?

Glede na debelino televizorja bi pričakoval vgradnjo česa boljšega od standardnih zvočnikov moči 20 W brez tehnologije Dolby Atmos ali česa podobnega. Sicer je zvok dovolj glasen za običajno uporabo, vendar televizorja brez dodatnih zvočnikov ne boste mogli uspešno uporabiti kot vir glasbe domače zabave. Drugače je kakovost zvoka dokaj dobro uravnotežena, le pri najvišji glasnosti se mi je zdel malenkost popačen. Tako kot večina sodobnih televizorjev tudi Okvir kar prosi po dodatni kakovostni zvočni letvi.

HVALIMO:
 • Dodan ambientalni način.
 • Zaslonska tehnologija QLED.
 • Inovativno oblikovanje in zamenljive stranske letvice.
GRAJAMO:
 • Ne najbolj natančne barve kožnih tonov.
 • Odsotnost Googlovega digitalnega pomočnika.
 • Nižja svetilnost od podobnih televizorjev z zasloni QLED.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja