Si »nor«, če ne sprejmeš ponujanega operaterjevega bombončka?
Marjan Kodelja 3. junija 2019 ob 06:36

Obdržati stranko je cenejše, kot pridobiti novo. Operaterji se tega zavedajo, lovijo nas z vezavami, s triki. Kaj pa, če se ne odzovemo? Kreativnost ne pozna meja, glavno je pritegniti pozornost.

Ali verjamem, da mi je operater poslal kratko sporočilo z obvestilom o brezplačni nadgradnji (ne ravno prastarega) paketa, nato pa par minut kasneje še enega z opravičilom, ker so mi prvega poslali po pomoti? Možno je, a malo verjetno. Če pa je bila, potem naj nagradijo »krivca«, kajti zaradi njega tole pišem. Čemu ne verjamem? Ker je sporočilo vsaj malo čudno. V prvem stavku obveščajo o spremembi paketa, v drugem pa reklamirajo kar dva nova, pri čemer ni jasno, katerega naj bi dobil. V bistvu nobenega, kajti čeprav je Telekom pred kratkim nehal tržiti pakete Dostopni, mi ga ne bo samodejno spremenil. Seveda ne, kajti če bi ga (v paket Naj B), potem bi dobil še enkrat več podatkov, oni pa evro ali dva mesečno manj. To pa ne gre, nihče ne dela sebi v škodo, dokler ni nujno. Mi je pa vse skupaj dalo misliti. Več kot dvajset let sem zvest operaterju, ne ker sem tako zelo navdušen nad kakovostjo njegovih storitev, temveč izključno zaradi lenobe. Kot verjetno vsaj polovica Slovencev. Vem, da bi drugemu operaterju plačeval manj ali pa za isti denar dobil več, a me to ni pretirano motilo. Vsaj do zdaj ne. Zakaj? Ker ima omenjeno sporočilo, če ga berete med vrsticami, zgovorno sporočilo. »Sam si kriv, če plačuješ več, mi ti zagotovo ne bomo pomagali, da bi plačeval manj«. Med brezplačno nadgrajenimi paketi je namreč tudi kakšen cenejši, a z manj vključenimi storitvami. Po novem bodo ti naročniki plačevali manj, dobili pa več. Operater pa se na to požvižga.

Kajpada, tako bodo dejali, lahko uporabnik zamenja paket tudi sam in plača strošek prehoda, ki je v takšnih primerih običajen. Kar je milo rečeno bedasto. Če nisi vezan, se ti bolj splača iti k drugemu operaterju, kot zamenjati paket. Strošek sicer preprečuje pretiravanje uporabnikov, da ne bi skakali sem ter tja, ko bi bilo na voljo nova ponudba, a noben operater se še ni spomnil, da bi ponudil možnost brezplačnega prehoda enkrat letno ali enkrat na dve leti. Če torej pozabim na vezave, te imajo na voljo tako novi kot stari uporabniki, je večina operaterjev prijaznejša do novih. »Stari so že naši, večina bo ostala, čemu bi se torej mučili?« Kaj zdaj? Ne vem, tole mi preprosto ni všeč. Ker mojega paketa (Dostopni A), mimogrede v dobrih dveh letih so ga mrcvarili kot še nobenega do zdaj, ne ponujajo več in ker se mi zdi, da bi tudi Telekom zelo rad imel preprosto in obvladljivo ponudbo mobilnih paketov, bi pričakoval, da me bodo prestavili. Niso. Poslali pa so omenjeno sporočilo in zdaj čakajo. Koliko nas bo zahtevalo spremembo paketa in koliko ne. Ker je tako bolje zanje. Uporabnika pa brez privoljenja in zgolj z obvestilom prestavijo na nov paket, pa naj bo ta cenejši ali dražji, ko jim to ustreza. Takrat pa postopek ni težaven, padejo pa tudi vse prepreke, ki jih drugače znajo zdrdrati.

Večkrat sem že dejal, da ne maram vezav, ker niso uravnotežene. Večina odgovornosti je na strani uporabnika, operater pa pobira dobrobiti. Načeloma večina ne mara vezav, a marsikdo si premisli, ko mu pod nos pomolijo nov telefon, staremu pa že malo nagaja baterija. Nekateri operaterji zato ali pa ker imajo drugačno poslovno politiko, uradno ne omejujejo uporabnikov z vezavami. Med njimi je tudi T-2. A vseeno se od njih pred dvema mesecema prejel klic, da mi je vezava potekla in da mi lahko ponudijo kaj, če se odločim vezati se, zdaj pa sem na dom dobil še pismo s konkretno ponudbo. Daleč od tega, da bi bila slaba. Hitrost 100/10 mi za naslednje dve leti brezplačno nadgradijo na 200/20 megazlogov na sekundo (Mb na sekundo). Poleg pisma je še dodatek k pogodbi, ki ga moram podpisati in poslati, da bo lahko užival v tem sladkorčku. Morda me celo zanima, a nikjer nisem zasledil zelo pomembne informacije, ki bi morala biti jasno in nedvoumno zapisana. Kaj se zgodi po preteku obdobja vezave (24 mesecev)? Bom prejel »položnico« z devet evrov višjim zneskom – oziroma s takratno ceno, če bo vmes prišlo do podražitve,- ali pa bom plačeval enako, le hitrost bo padla na današnjo?

Morda pričakujem preveč, a vseeno bi rad drugačen odnos. T-2 v pismu navaja, da nadgradnjo ponujajo, ker so veseli, da so naročniki že v šestem zaporednem merjenju najbolj zadovolji z njimi. Pokažite hvaležnost, ne da bi v tem iskali korist zase. Nadgradite hitrost brez zahteve po vezavi! Podobno imam predlog tudi za Telekom. Bodite hvaležni lojalnim naročnikom, ki so jih do zdaj zaobšle vse nadgradnje in izboljšave ponudbe. Če paketa ne ponujate več, kar pomeni, da komercialno ni več zanimiv zaradi cene ali pa vključenih storitev, potem obstoječim naročnikom takoj ponudite možnost brezplačne spremembe. Večina nas zna ceniti prijaznost in občasno darilo. A mora biti darilo, ne le zavito kot to.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Zato pa jaz ostajam na A1 s paketom 80 programov. 10/1 plus telefonija za 30e. Marsikomu je to malo ampak na moji liniji je to maximum in tudi ce mi ponudijo 30mb mi ne bo delalo samo vec hocejo imeti za to. Potem pa gledas vezave… Eno leto placujem 25e naslednje leto pa ze 42e. Pa so vse dobili nazaj. Hvala lepa ne rabim tega 🙂 brez vezave nam zelo lepo gre. Na sladkorcke pa smo nekateri intolerantni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja