Shranjevanje podatkov zgolj znotraj EU
Matjaž Ropret 7. maja 2021 ob 16:44

Microsoft bo poslovnim strankam in institucijam javnega sektorja iz držav članic Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora omogočil shranjevanje podatkov (v oblaku) izključno znotraj EU. Kot je zapisal predsednik korporacije Brad Smith: »Z drugimi besedami – vaših podatkov nam ne bo treba seliti izven EU.«

Novo zavezo bo podjetje po lastnih besedah sposobno izpolnjevati z začetkom prihodnjega leta. Do konca letošnja naj bi namreč zaključili dela v svojih podatkovnih središčih. Ti obratujejo v 13 državah: Avstriji, na Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, v Španiji, na Švedskem in v Švici. Ohranjanje podatkov znotraj EU bo veljalo za vse jedrne storitve v oblaku omenjenega podjetja – Azure, Microsoft 365 in Dynamics 365. Pri tem bodo zajeti  vsi osebni podatki v diagnostiki, storitvah, in osebni podatki, ki jih uporabljajo za zagotavljanje tehnične podpore. »Prav tako bomo razširili tehnične kontrolnike, kot je Lockbox, in šifriranje v uporabi strank, na podatke strank v Microsoftovih osnovnih storitvah v oblaku,« so še zapisali v Microsoftu. Kolikor je razumeti, tovrstna obravnava podatkov ne bo povsem samodejna, temveč jo bo treba »vključiti«.

Brad Smith pa je v pripravljeni izjavi poudaril: »Današnja zaveza je del naše podpore viziji EU za ‘Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.’ Obenem je tudi potrditev dejstva, da ima tehnološki sektor pomembno vlogo pri uresničevanju digitalnih ciljev. Poleg shranjevanja in obdelovanja podatkov v EU, v Dublinu ustanavljamo Center odličnosti za inženiring zasebnosti (Privacy Engineering Center of Excellence). Ta bo v pomoč našim evropskim strankam pri izbiri pravih rešitev, ki bodo dobro ščitila njihova delovna opravila v oblaku in izpolnjevala regulatorne okvirje.«

Potem, ko je pred leti evropsko sodišče razveljavilo sporazum Varni pristan, v skladu s katerim so lahko ameriška podjetja dokaj brezskrbno na ameriško ozemlje prenašala podatke evropskih uporabnikov, tudi poslovnih, in je potem propadel tudi njegov predlagani naslednik Zasebnostni ščit, zdaj na tem področju vlada nekakšna praznina. Medtem ko v EU uporabnike ščitijo Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) in drugi predpisi, je manj nadzora nad tem, kar z našimi podatki počno podjetja iz tretjih držav.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kolikor mi je znano, lahko pa sem kaj spregledal, za domače uporabnike za zdaj ni podobne zaveze, kot jo je Microsoft dal podjetjem in javnemu sektorju. Zato lahko predpostavljamo, da gredo vsebine, ki jih naložite na Onedrive, še vedno lahko tudi na strežnike v ZDA, kjer imajo potencialno do njih dostop tamkajšnje državne »varnostne« agencije, ali kam drugam. Vendar povsem enako velja za Apple, Dropbox, Google in druge ponudnike oblačnih shramb ter ostalih storitev, ki temeljijo na oddaljenih podatkovnih središčih.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.