Serija Roborock S8 z višjo sesalno močjo, dvema krtačama in napredno postajo
Matjaž Ropret 10. januarja 2023 ob 11:50

Kitajski proizvajalci robotskih sesalnikov ne počivajo. Roborock je predstavil trojico modelov iz serije S8, ki jo lahko v prodaji pričakujemo pomladi. Prinaša pa med drugimi novostmi višjo sesalno moč in prvič pri tej znamki dvojno krtačo v slogu Roomb.

Kot smo že navajeni, bodo tudi tokrat na voljo zgolj robot s klasično polnilno postajo (S8), s postajo za praznjenje koška za smeti (S8+) in z napredno postajo, ki bo skrbela še za čiščenje in sušenje krpe ter za doziranje vode (S8 Pro Ultra). Pomivanje je namreč vse pomembnejši vidik pri Roborocku.

Serija S8 ima po besedah predstavnikov Roborocka najmočnejši sesalni sistem doslej, izboljšali pa so tudi izogibanje oviram ter pozabljenim predmetom in samočiščenje, »da imajo kupci kar najmanj dela z robotom.«

Sesalna moč je po uradnih podatkih 6.000 Pa, pri polni bateriji in najvišjem nivoju sesanja, ki je zagotovo tudi kar glasen, za vsakdanje obhode robota bodo verjetno v uporabi nižje, vendar še vedno zadostne moči sesanja. Novost sta dve gumijasti krtači, kar naj bi izboljšalo učinkovitost pobiranja smeti in hkrati zmanjšalo zatikanje las in dlak, kar je še posebej pomembno za vse lastnike domačih ljubljenčkov.

Pri modelu Plus je dokaj klasična samočistilna postaja, ki posesa smeti iz robota vase, medtem ko ima Ultra najbolj sofisticirano postajo pri Roborocku doslej. Ta s spodnje strani očisti krpo za pomivanje in jo tudi osuši, poleg tega pa ima rezervoar za vodo, da jo samodejno dozira v robotovega. Ultra zna tudi dvigniti krtači za 6 mm med pomivanjem in ko se robot vrača na postajo, da se ne zmočita in da voda ne prihaja v robota.

Kadar gredo čez preproge, vsi trije roboti iz serije S8 dvignejo krpo, med pomivanjem pa z njo vibrirajo po tleh s frekvenco 3000 premikov na minuto. Pri Ultra sta vgrajena dva vibracijska modula za še večjo učinkovitost.

Sistem za 3D-prepoznavanje predmetov je prav tako nadgrajen, tako da se roboti menda še bolje izogibajo temu, kar jim leži na poti.

Slovenske cene še niso znane, glede na ameriške pa predvidevamo, da se bo standardni S8  začel pri 799 ali 899 evrih, medtem ko bo Plus za dvesto evrov dražji. Ultra bo verjetno stala vsaj 1600 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja