Senca in kost (Shadow and Bone): Si res zasluži popravni izpit? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 20. maja 2021 ob 06:23

Netflixova adaptacija fantazijskih romanov avtorice Leigh Bardugo je polna skrivnosti, temačnosti in ljudožerskih pošasti. Ni pa nujno, da je kljub odlični literarni podlagi in ambicioznosti Netflixa, to dovolj za uspeh.

Kdor romanov izraelsko-ameriške avtorice ne pozna, zna imeti nekaj težav vživeti se v zgodbo, pomešano z vsebino istoimenske prve knjige trilogije Griša in romana Šest vran (Six of Crows), katerega dogajanje je prav tako postavljeno v fantazijski svet Ravka. Poln je izmišljenih bitij in nazivov za ljudi. Griše so na primer osebe z nadnaravnimi sposobnostmi, Volke (Volcra) pa plenilci v Pregibu (Fold).

Nekateri od »obdarjenih« lahko z močjo volje premikajo predmete, drugi manipulirajo s snovmi, vodo, vetrom, ognjem, tretji zdravijo ali ubijajo. Samo en je »klicatelj sonca« (Sun Summoner), nadmočno bitje sposobno spremeniti usodo sveta. Izmišljeno državo Ravko, ki ne skriva podobnosti s carsko Rusijo, na vzhodni in zahodni del deli Pregib, področje teme, ki ga je skoraj nemogoče prečkati in kjer prežijo krvoločne Volke. Nekaterim vseeno uspe priti skozi, še posebej če imajo ladje, ki namesto po vodi plujejo po pesku. Ravka na severu meji s skandinavsko državo Fjerdo in na jugu azijsko Shu Han, s katerima je, da je življenje še dodatno zapleteno, v stalni vojni.

Alina Starkov (Jessie Mei Li) mladost skupaj z vojakom Malom Oretsevom (Archie Renaux) preživela v sirotišnici. Počasi se razkriva, da ni le kartografinja v vojaški enoti, temveč Griša. Ko to v prvi epizodi postane očitno, jo v svojo enoto sprejme general Kirigan (Ben Barnes). Kmalu spozna njene resnične moči in ugotovi, da bi lahko skupaj zavladala svetu. To je približen zaplet, ki so mu scenaristi dodali še nekatere like, med njimi tudi prevzete  iz romana Šest vran, ki se ne ujemajo najbolje z rdečo nitjo zgodbe.

Ni dvoma, da Netflx želi serijo, ki bi ponovila uspeh Igre prestolov, s katero se upravičeno HBO še danes hvali. Vendar je po prvi sezoni jasno, da so razlike precejšne. Sence in kost so namenjene mladim gledalcem, zato ni pretiranih prizorov nasilja in spolnosti, s katerimi je HBO pritegnil veliko pozornosti. Način pripovedovanja zgodba v tej je takšen, da je vzporedno dogajanje sprejeto kot nekaj normalnega, razumljivega, medtem ko v Sence in kost delujejo robato in nepovezano. Stvari še dodatne zapletejo igralke v vlogah Griš, te so si namreč v stasu in videzu silno podobne in pretiravanje s prikazom »temačnega sveta«, zato je občasno težko razumeti, kaj se pravzaprav dogaja. A ker gre za ambiciozni kakovostno posnet projekt in kakovostno knjižno »podlago«, si verjetno zasluži drugo sezono.  

Kaj: Fantazijska serija Senca in kost (Shadow and Bone)

Kje: Storitev pretočnega videa Netflix!

Ocena 3: Vsako novo fantazijsko stvar hočeš nočeš primerjaš s serijo Igre prestolov. Vendar se vseobsegajoči kakovosti (brez vsebinsko katastrofalne osme sezone) verjetno še dolgo nobena druga ne bo približala. 

Priporočilo: Če plačuješ Netflix in ne najdeš ničesar boljšega, ti serija lahko nudi nekaj trenutkov pozabe na tuzemeljske težave.

Fotografije: Netflix

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja