SEJEM IFA: Vsi bi samo še velike, a tehnika je vseeno pomembna (#video)
Marjan Kodelja 4. septembra 2022 ob 12:52

Če je verjeti videnemu, potem televizorji vseh zaslonskih tehnologij vstopajo v obdobje ponujanja velikih zaslonov ob sočasni trajnostni naravnanosti. Bojim pa se, da je zadnje prej pobožna želja kot zaveza brez fige v žepu.

Dovolj dolgo že sledim tehnološkemu svetu, da nisem presenečen, ko so izdelovalcev takšnih in drugačnih naprav zabavne elektronike polna usta energijske učinkovitosti in trajnostne naravnanosti. Zaradi energetske (in še kakšne) krize, takšne besede vedno padejo na plodna tla. A hkrati nisem pozabil zadnjega takšnega primera, ko varčnost ni bila več v osredju tistih hip, ko se je svet vrnil v utečene tirnice. Bo tokrat enako? Po pravici – Sanja se mi ne! Po eni strani mi je všeč, da govorijo o trajnostni, a po drugi je še boleč spomin na trenutek, ko mi je Samsung čez noč odstranil iz pet let starega televizorja aplikacijo Youtube zaradi »starosti« naprave in ukinitve podpore za ne vem kateri že operacijski sistem. Trajnost ni samo robustna izdelava in uporaba ekoloških, recikliranih, »ne vem še kakšnih« materialov, temveč (predvsem) zagotovljena skrb za programsko opremo. Nisem slišal, da bi katerikoli od izdelovalcev dal zavezo: »Televizor, ki ga kupite danes, bo enako deloval tudi čez deset let!« Ko bom slišal kaj takšnega, takrat bom verjel, da s trajnostno mislijo resno!

Trije veliki, Samsung, LG in TCL, so si privoščili in se razbohotili na površini vsak svoje hale (daleč največji razstavni prostor je kot po navadi pripadel Samsungu), so temu primerno dajali poudarek na velike, bolje rečeno ogromne zaslone. Njihove slike so milo rečeno odlične. Pa naj gre za največji 97-palčni OLED zaslon na svetu, skoraj dva metra in pol velik LG-jev televizor (G2), ali še večje Samsungove zaslone tehnologije mikro LED. Sploh slika slednjih še posebej izstopa. V svetilnosti, barvah in kontrastu. Dvoje te hitro postavi na realna tla. Cene, ki presegajo sfere običajnih smrtnikov, saj se merijo v več deset tisočih evrih, in preprosto dejstvo, da ima le malo srečnikov doma dovolj prostora za tolikšne »zverine«. V velikosti in podpori zaslonskih tehnologij, poleg omenjenih dveh večinoma govorimo še o QLED in mini LED, za omenjenima dosti ne zaostaja kitajski TCL, medtem ko sta Sony in Hisense letošnji sejem IFA preprosto preskočila. Bili pa so prisotni nekateri manjši, na primer izdelki nemške blagovne znamke Metz v kitajski lasti, potem televizorji srbske znamke Tesla in kot prav posebna zanimivost, televizorji Nokia. Izdelki Tesle in Nokia kakopak sodijo v nižji cenovni razred.

LG je pokazal še računalniški monitor, ki se po želji iz ravnega prelevi v ukrivljenega. Kako deluje, si poglejte v zgornjem video posnetku, kjer najdete še dva »televizijska« utrinka z letošnjega sejma.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.