SEJEM IFA: Ekologijo in trajnost imajo naenkrat vsi na koncu jezika
Marjan Kodelja 2. septembra 2022 ob 05:54

Sejem počasi dobiva obliko in kljub odsotnosti nekaterih večjih podjetij, na primer tradicionalnega najemnika hale 20, japonskega Sonyja, se začenja kazati rdeča nit. Ekologija, trajnost in varčevanje z energijo. Ste presenečeni?

Najboljši primer tega je Samsung, ki je po dveh letih zopet popolnoma okupiral halo City Cube. Ker so v korejskem podjetju do zdaj že porabili »municijo« novosti, so novinarsko konferenco obrnili v drugačne vode. V povezljivost, umetno inteligenco in varčevanje. Ste vedeli, da so njihovi pralni stroji sposobni filtrirati 54 odstotkov mikro plastike, – ribe bodo vesele -, da prihranka v električni energiji in udobja, saj stroj javi, predno zmanjka detergenta, posebej ne omenjam. Na ogromni razstavni površini Samsung kaže vse, kar so predstavili v zadnjih mesecih, le da so v ospredju omenjene lastnosti. Ničesar niso izpustili. Ne telefonov, kjer so »zvezde« prepogljivčki, televizorjev, pri katerih se poleg prihajajoče tehnologije mikro LED začenja doba Samsungovega modrega (QD) OLED-a, zabavnega projektorja in tako naprej. V vsem tem bogastvu izdelkov in rešitev je manjkalo samo eno. Izdelek, za katerega bi lahko Samsung in berlinsko sejmišče rekla, da je bil predstavljen na sejmu IFA. Škoda, kajti tako smo bili prisiljeni poslušati stvari, ki smo jih tako ali drugače že vsaj enkrat slišali.

Nokia vztraja in ne naredi naslednjega koraka!

Nokia oziroma podjetje HMD Global je Berlin vsaj izbralo za uradno predstavitev treh novih telefonov, ene tablice in storitve, za katero nisem popolnoma prepričan, ali bo kadarkoli prišla do nas. Imenuje se Circular in z imenom nežno razkriva namen. Spodbujanje čim daljše uporabe telefona preko preoblikovanja pojma lastništva. Namesto da bi telefon kupili, ga boste najeli, za kar bo skrbela aplikacija, in nato zbirali semena. Dlje ga boste uporabljali, več semen boste zbrali in nižja bo najemnina. Storitev je že na voljo v Nemčiji in Veliki Britaniji, drugi trgi bodo dodani postopoma, vključuje štiri modele telefonov znamke Nokia, medtem ko je naročnina nanje med 13 in 30 evrov. Ker je v ospredju želja po trajnosti, bo HMD Global, ko se uporabnik odloči menjati telefon, poskrbel, da bo ta obnovljen in vrnjen v aktivno uporabo oziroma ustrezno recikliran, ko bo prišel do konca življenjske dobe.

HMD Global je ravno tako predstavil nove naprave in me ponovno razočaral. Še vedno niso ugriznili v kislo jabolko premijskih naprav. Raje vztrajajo v manj zahtevnem segmentu naprav tja do srednjega zmogljivostnega in cenovnega razreda. V tega namreč sodi Nokia X30 5G. Na videz daje občutek lepo in robustno izdelanega telefona z ohišjem iz kombinacije okvirja iz aluminija in plastične ploskve, pri kateri so uporabili 54 odstotkov recikliranega materiala. Zaščitno steklo preko zaslona. Velika baterija, ki zagotavlja več dni delovanja in s tem manj ciklov praznjenja in polnjenja ter posledično večletno delovanje ob počasnejši izgubi kapacitete. Izboljšane fotografske zmogljivosti (predvsem nočnega načina). In na koncu še zaveza po najmanj triletnem zagotavljanju varnostnih popravkov, so spet usmerjeni v trajnost naprave, za katero so dejali, da bo stala 529 evrov. Nova sta še telefona Nokia G50 5G (319 evrov) in poceni C31 s 6,7-palčnim zaslonom in večdnevno baterijo (129 evrov), tablični računalnik T21 (239 evrov), prenosni zvočnik in ušesni čepki z aktivnim dušenjem hrupa EarBuds 2, za katere so dejali, da so popolni dodatek Nokie X30.

Manj plastične in bolj natančne ure

Ure Amazfit so mi že prišle pod roko, toda v preteklosti z njimi nisem bil najbolj zadovoljen. Poleg »plastične« narave ohišja me je običajno zmotil manj natančen satelitski sprejemnik (GPS). Letošnji seriji GTR 4 za obilnejša moška in vizualno modernejše GTS 4 za nežnejša ženska pa naj bi imeli krožno polarizirano anteno in posledično boljši sprejem radijskih signalov vseh komercialnih satelitskih sistemov. Poleg nadgradnje programske opreme in aplikacije je izboljšano tipalo za optično merjenje srčnega utripa, za katerega trdijo, da je natančno skoraj tako kot merilni trak. Kaj je res, bo seveda pokazal test, če bom uro imel možnost uporabljati dlje časa. Obe uri sta sicer še vedno dokaj lahki, lažji od nekaterih drugih, a vsaj meni moteč plastični videz ni več tako izrazit.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.