SEJEM IFA: Če daste kaj nase, potem bo naslednji prepogljiv (#video)
Marjan Kodelja 1. septembra 2022 ob 06:04

TP Vison je napovedal nova televizorja in zvočne naprave, ki so jih na predstavitvi lahko videli samo nekateri, medtem ko je ASUS izdal ceno prenosnika s prepogljivim zaslonom. Primite se za denarnice.

Kakšen bo letošnji sejem zabavne elektronike IFA v Berlinu, (še) ne vem. Niso ga še odprli, medtem ko podatki o številu razstavljavcev pravzaprav ne povedo veliko. Pomemben je vtis. A če sodim po dogajanju prvega novinarskega dne, potem se vračamo v preteklost. Ko se je uveljavljal. Dva dogodka, tretjega, na katerem je Lenovo pravzaprav izkoristil, da smo nekateri novinarji prispeli v nemško prestolnico, nisem mogel obiskati, sta bili daleč od ravni, ki smo je bili vajeni. Tako glede predstavljanih novosti kot glede obiskanosti. Nobene gneče, včasih smo morali, če smo prišli prepozno, sedeti na tleh, včeraj so zijali prazni stoli v občutno manjši dvorani, in če sem popolnoma odkrit, brez pretirano bombastičnih napovedi!

Televizorji ostajajo v naših srcih

Čeprav novih naprav nisem videl, je TP Vison na dogodku, ki so ga prenašali tudi preko spleta, povedali nekaj zanimivih podatkov o tržnem gibanju. Še vedno izdelovalci prodajo daleč največ televizorjev z zasloni LCD ter le manjši delež onih z zasloni OLED. V letu 2021 so bili prodajni rezultati nepričakovani visoki. Izkazalo se je, da je televizor ena tistih naprav, katerim se med pandemijo nismo hoteli odpovedati. Toda že letos so analitiki opazili padec prodaje, še večjega napovedujejo za prihodnje leto in šele leta 2024 se bo krivulja menda spet obrnila navzgor. Za to bo zaslužno pričakovano širjenje pretočnih storitev in še bolj storitve iger v oblaku, ki napovedujejo celo zaton igralnim konzolam. Televizor se je tako še enkrat v zgodovini izkazal kot daleč najbolj odporna domača naprava.

Bistvo napovedi podjetja TP Vison zlahka strnem v nekaj povedi. Nova generacija obstranske osvetlitve Ambilight je bolj prilagojena raznovrstnim vsebinam. Med drugim tudi športnim. Na voljo bosta dva nova modela družine OLED+ z vgrajeno zvočno letvijo, 907 in 937, ki ju najbolj odlikuje za 30 odstotkov svetlejši zaslon, izboljšano procesiranje slike in kakovostni zvočni sistem. Vse nadgradnje se kakopak poznajo na cenah. 3299 evrov za 65-palčni 65OLED937 in 4699 evrov za 77-palčni 77OLED937 ter 2499 evrov za 55-palčni 55OLED907 in 2999 evrov za 65-palčni 65OLED907.

Napovedali so še zvočni sistem Fidelio TAFS1 (priporočena cena 330 evrov), ki poleg zvočne letve TAFB1 in nizkotonskega zvočnika TAFW1 nudi kombinacijo oblike, materialov in naprednega delovanja, ob preprosti namestitvi in popolni prilagodljivosti pri povezavi s televizorji znamke Philips. Obenem so predstavili še nove modele slušalk za aktivne uporabnike znamke GO. Med slednjimi bodo verjetno najbolj zanimive odprtega tipa in prenosom zvoka do notranjega ušesa po kosteh uporabnika.

Nobeno od podjetij, prisotnih na sejmu, prvi dan ni predstavilo novih pametnih telefonov. Več zato pričakujemo od naslednjih dni. Danes naj bi novosti predstavila Sony in HMD Global (Nokia) in nato v petek še Honor, ki je tudi že potrdil, da bomo nekatere od predstavljenih izdelkov videli na slovenskem trgu.

Čeprav je kar precej »obilen«, zasnova obeta

Prenosni računalniki s prepogjivim zasloni so še daleč od tega, da bi bili zreli za roke slehernega uporabnika. Toda obenem so, podobno kot zložljivi telefoni, dovolj zanimivi in obenem dvigujejo ugled podjetja, ki se jih loti. Lenovo je izbranim povabljencem pokazal drugo generacijo modela ThinkPad X1 Fold s 16,3-palčnim (41,4 cm) zaslonom za tri evrske tisočake, medtem ko je cena Asusovega 17-palčnega (43,2 cm) Folda še za tisočaka višja. Ti, ki so videli oba, pravijo, da Asusov daje občutek robustnejše izdelave in da nekaj več zaslonske površine ravno tako ni odveč.  

Ideja zložljivega zaslona prenosnega računalnika, sploh Asusovega, o katerem sem si lahko ustvaril občutek, kajti držal sem ga v rokah, ni napačna. Sploh, če je dodana brezžična fizična tipkovnica, kajti že davno se je izkazalo, da tipkanje po zaslonu niti približno ne more zamenjati pravih tipk. Asus zagotavlja življenjsko dobo tečaja vsaj 30 tisoč odpiranj. Ne sliši se ravno veliko, sploh v primerjavi s podobnimi garancijami v primeru zložljivih telefonov, kjer običajno govorijo o 200 tisoč odpiranjih in zapiranjih. Toda nikar ne pozabimo, da prenosnik odpiramo redkeje. Če ga na primer desetkrat na dan vse dni v tednu, bo zdržal najmanj osem let.

Nenazadnje pa so me pritegnili načini, kako lahko takšno napravo uporabim. Poleg klasične oblike, ko je tipkovnica na spodnji polovici zaslona (naprava je tako videti kot običajni prenosnik), jo lahko od tam predstavimo kam drugam in uživamo v večjem zaslonu. Bodisi navpične ali vodoravne orientacije. V zadnjem položaju je zaslonsko razmerje 4:3, ki ravno tako ni napačno, ko prenosnik uporabljamo za bolj resna opravila. Zmotilo pa me je, da med obema polovicam v zaprtem položaju zija kar občutna reža. Pri tej »težavi« spet pomaga omenjena odstranljiva tipkovnica. Hranjena med polovicama režo namreč popolnoma zakrije in Fold daje občutek robustne naprave, ki se od običajnih prenosnikov razlikuje v zajetnejši debelini in nogici na hrbtišču, ki ga »drži« v različnih položajih.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja