Sedem situacij, ko telefoni ostajajo neumni
Matjaž Ropret 28. januarja 2023 ob 06:46

Označujemo jih za pametne, toda naši najljubši vsakodnevni pripomočki so občasno precej neumni in zato frustrirajoči. Zbrali smo najbolj očitne primere trapastega obnašanja pametnih telefonov (predvsem androidnih), ki bi jih morali proizvajalci in predvsem razvijalci programske opreme že zdavnaj odpraviti!

Zakaj se ne odklene?

Če na zaklenjenem (črnem) zaslonu položim prst na čitalnik odtisov in pričakujem hitro odklepanje, a je slučajno telefon na tistem opozorilu »Enkrat na 72 ur je treba vpisati PIN«, se mi želja ne bo izpolnila. Zgodilo se ne bo nič. Treba je zbuditi zaslon in poskusiti še enkrat, šele takrat se prikaže obvestilo, da sistem hoče PIN. Zakaj se ne more zaslon vklopiti sam od sebe, verjetno niti v Googlu nikomur ni jasno.

Kateri PIN naj tipkam?

Ko telefon vklopim ali resetiram, na srečo to ni zelo pogosto, se najprej prikaže zahteva, naj vtipkam PIN oz. geslo za odklepanje telefona. Toda kmalu zatem, mogoče že ravno sredi tipkanja PIN-a, to zahtevo povozi druga, za vtipkanje PIN-a kartice SIM. Potem se zlahka zgodi, da slepo pritiskam številke do konca in seveda vtipkam napačno kodo za »simko«, zaradi česar mi ostaneta samo še dva poskusa, preden se kartica potencialno zaklene. Zakaj se to dvoje ne more uskladiti, kaj bo na vrsti najprej, oz. počakati z drugim, če že tipkaš prvi PIN? Kdo bi vedel, a vsakič znova zaradi tega izustim kakšen Grrrr!

Od kod prihaja zvok?

Nekateri telefoni še vedno nimajo možnosti, da bi (v obvestilnem razdelku ali s klikom na možnosti, ko se prikaže indikator glasnosti, če jo zvišam ali znižam) preklopil zvočni vir. Če imam priključene slušalke, pa potem želim nekaj predvajati iz zvočnikov telefona, moram iztakniti slušalke oz. jih pospraviti v škatlico, da se odklopijo. Enako v avtu, če je telefon priključen na bluetooth, pri telefonih brez tovrstne možnosti pomaga samo izklop bluetootha na telefonu, da se začne vsebina predvajati skozi njegov(e) zvočnik(e).

Odloči se, ali naj bo svetel ali temen!

Stalno spreminjanje svetilnosti zaslona še naprej ostaja težava. V temnem prostoru mnogi telefoni vztrajajo z zniževanjem na minimum in se tako na zaslon komaj kaj vidi, kaj šele, da bi se dalo uživati v vsebinah, ki jih prikazuje. Če je nekje za menoj luč, pa se lahko dogaja, da se svetilnost konstantno spreminja, kar znova ni najboljša uporabniška izkušnja. Že od ne vem katere različice Androida naprej naj se telefon učil na osnovi mojih navad, a v praksi moram še vedno prepogosto popravljati svetilnost.

Dokončaj nastavitev!

Ko grem skozi aktivacijo androidnega telefona, me proti koncu, ko že opravi vse glavne točke, vpraša, če bi rad nastavil še kaj. Poklikam še to in čez kako minuto se v obvestilnem razdelku prikaže znakec za »Dokončaj nastavitev telefona,« ki ga nikakor ni mogoče odstraniti. Tako je še enkrat treba skozi večino točk, ki sem jih opravil že prej med postopkom prvega nastavljanja naprave. To se že kakšno leto ali dve ponavlja na čisto vsakem telefonu, ko ga pripravljam za uporabo. Kot bi nekdo načrtno želel nervirati tiste, ki pogosteje menjujejo telefone. A tudi sicer ne vem, čemu služi vnovičen sprehod skozi začetne korake.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Izbriši sam

Kadar nekaj iščem, denimo v nastavitvah, potem to ostane v iskalnem polju tudi takrat, ko sem že našel pravo rubriko in opravil, kar sem se namenil. Vedno znova moram ročno izbrisati iskalni niz, da se  vrnem povsem nazaj na izhodišče ali da lahko začnem iskati kaj drugega.

Poskusite znova čez 30 s

Čitalniki prstnih odtisov so v osnovi hitri in zanesljivi, čeravno se še vedno najde kakšen, ki ima samo približno 80-odstotno uspešnost prepoznave (ostali so zagotovo nad 95 odstotki, seveda pa je marsikaj odvisno od prstov). To vse to velja le za suhe prste in za take z lepo kožo. Že malo vlažni tipalo hitro zmedejo, prav tako razdrapani od zimskega mraza. Tudi tu gre zagotovo za zagotavljanje varnosti, ker bi preveč ohlapni algoritmi povečali možnost, da bi telefon lahko odklenil kdo nepoklican, a vseeno v tem pogledu, še posebej pri mokrih prstih, zadeva ni prav nič napredovala. Pa ne verjamem, da ni potencialne hardverske rešitve za to težavo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja