Sedem najbolj zanimivih električnih avtomobilov, ki pripeljejo v letu 2023
Matjaž Ropret 19. januarja 2023 ob 06:19

Letošnja bera novih baterijskih avtomobilov bo sodeč po napovedih bogatejša od lanske. Sicer tudi zato, ker nekateri že predstavljeni modeli šele skozi 2023 prihajajo v prodajo, a hkrati se nadejamo večjega števila predstavitev. Vendar nas malo skrbi, da se glede dostopnih »električarjev« ne bo veliko spremenilo.

Težko je predvideti, kaj se bo dogajalo s cenami, odvisno je namreč od gospodarskih razmer po svetu, dobavljivosti in posledično cen surovin, materialov in sestavnih delov, povpraševanja in še marsičesa. Zagotovo ne bo nihče drug izvajal tako drastičnih potez kot Tesla, navsezadnje take ekstremne pocenitve preveč vplivajo na cene rabljenih vozil in na vrednost tistih v lizinških pogodbah. Kar bi potencialno lahko vplivalo na dostopnost električnih vozil, so novi modeli nižjega razreda, a je s tem povezanih nekaj ampakov. Prvi je že dejstvo, da ceno v največji meri narekuje velikost (kapaciteta) baterije, zato manjše mere karoserije in morebitna preprostejša notranjost in bolj skopa založenost s tehnologijo končno postavko zniža samo za kakšnega tisočaka. Avtomobilov z majhnimi baterijami in posledično kratkim dosegom (še posebej ob temperaturah, kakršne imamo v tem času) si večina kupcev, ki jih prav ta vidik najbolj skrbi (do določene mere upravičeno, ne pa povsem), ne želi.

Za ta pregled bolj relevanten ampak je v sami ponudbi. Kakšen manjši (z dolžino okrog 4 m) električni model letos bo, denimo evropski avto leta Jeep Avenger, Peugeot e-208 in Opel Corsa Electric dobita prenovljen pogonski sklop, toda na večino tistih, ki bi lahko malo bolj zatresli ta del trga, bo treba še počakati. Ford napoveduje električno Pumo, združila bo znani videz in Volkswagnovo platformo MEB, vendar šele za prihodnje leto. Renault bo v električnih izvedbah reinkarniral petico (nadomestila naj bi Twinga) in »kartco« (namesto modela Zoe), a tudi šele v letih 2024 in 2025. Slednja letnica je tudi ciljna za manjše modele v skupini Volkswagen (denimo ID.2), pri katerih obljubljajo ceno pod 25 tisoč evri. Hyundai naj bi prav tako razvijal manjši električni avto od Kone, ki se z novo generacijo veča, vendar ga letos zanesljivo še ne bo predstavil.

Preden pogledamo tiste, ki jih najbolj pričakujemo, še omemba nekaterih ostalih novosti, prav tako vrednih pozornosti. Že lani jeseni smo pisali o kitajskem MG4, konkurentu Volkswagni ID.3 in podobnim, ki naj bi s kombinacijo dovolj velike baterije, sodobne tehnologije, dobre izdelave, všečnosti in atraktivne cene poskušal povzročiti vznemirjenje tudi v Sloveniji. Predvidoma naj bi prva konkretna pošiljka prišla marca ali aprila. Hyundai je na enaki osnovi kot oglatega Ioniqa 5 pripravil še povsem drugačnega, »kupolastega« in menda zelo aerodinamičnega Ioniqa 6. Ker gre za model s klasičnim limuzinskim prtljažnikom bo za Slovenijo verjetno manj zanimiv. Sestrska Kia pripravlja svoj paradi električni model EV9, ki bo še večji in bolj prestižen od EV6. Mercedes-Benz bo elektrificiral večprostorca razreda T v model EQT, zdi pa se, da bo pri tem »zagrešil« enak kiks kot proizvajalci konkurenčnih električnih izvedb tovrstnih vozil za preživljanje prostega časa. Kapaciteta baterije bo namreč zgolj 45 kWh, enako kot pri vseh ostalih, kar pa ni presenetljivo, saj gre v bistuv za Renault Kangoo v malenkost drugačni podobi. Veliko se v zadnjem času govori o avtomobilu BYD Atto 3, križancu, ki naj bi mešal štrene evropskim in korejskim, vendar bomo videli, ali tudi pri nas. Enako velja za še en kitajski izdelek Ora Funky Cat.

Naš izbor sedmerice, ki nas najbolj zanima, pa je naslednji:

Jeep Avenger

Novi evropski avto leta si že zaradi tega naziva zasluži prvo omembo. To je sicer mali, vsega 4,08 m dolg SUV (»terenec«), ki pa menda ponuja zgledno prostornost tako v kabini kot v prtljažniku (380 l). Novinarske kolege je poleg tega navdušil z oblikovanjem, zanimivo notranjostjo in predvsem dobrimi voznimi lastnostmi, zaradi česar so ga postavili na prvo mesto. Pogonski sklop z baterijo neto kapacitete 51 kWh (bruto 54 kWh) in motorjem s 115 kW (156 KM) je enak, kot ga bodo deležni mnogi modeli iz koncerna Stellantis, zato je to pravzaprav le še ena od možnosti za izbiro po drugih kriterijih – dizajnu, namembnosti, všečnosti – ne po samih »specifikacijah«.

Peugeot e-308 / Opel Astra Electric

Ta dvojica z enako baterijo in elektromotorjem ter zmogljivostmi polnjenja (11 kW na izmeničnem in do 100 kW na enosmernem toku) kot zgornji Jeep bo predvsem zanimiva zato, ker prihaja tudi v karavanski izvedbi. Električnih karavanov z izjemo MG5, ki pa se ga tudi pretežno ne da kupiti, doslej ni bilo, torej lahko francosko-nemški par nagovori določen del kupcev. Prepreka sicer utegne biti družinskim popotovanjem ne najbolj prijazen doseg (uradno do cca 400 km, v praksi najbrž bolj do 300 km) in še cenovna razlika v primerjavi z »bencinarjem«.

Mercedes-Benz EQE (SUV)

Tik pred novim leto so se v slovenskem predstavništvu Mercedesa pohvalili, da so se končno normalizirale dobave vozil in da nameravajo v letošnjem letu nudi največ različnih modelov z električnim pogonom. Eden takšnih je EQE, ki pa smo ga lahko občudovali le statično v salonu. Na videz gre za lepo oblikovano vozilo z izrednimi tehničnimi značilnostmi in udobno potniško kabino, ki bo verjetno pogost izbor ekološko osveščenih poslovnežev, katerim denar ni ovira. Odločiti se bodo morali le, ali jim bolj ustreza limuzina ali malce kasneje prihajajoči SUV.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

BMW iX1

»Običajni« X1 nove generacije že vozi po slovenskih cestah, električni menda prihaja šele v drugi polovici leta. Novinec je večji in prostorsko bolje izkoriščen od starega, prevzema kabino in tehnologijo serije 2 Active Tourer (ki nam je bila zelo všeč) in se nasploh zdi kot bolj kompleten avto. To bomo sicer preverili na testu v prihodnjih mesecih. Električni je pretežno enak, ima pa baterijo s 64,7 kWh in je z 230 kW (313 KM) skoraj pretirano zmogljiv za večino potencialnih uporabnikov.

Hyundai Kona

Nova Kona je dolžino zrasla za kar 15 cm na 4,335 m. Je tudi širša in medosno razdaljo so ji podaljšali za 6 cm. Prav tako ima povsem novo, nekoliko napihnjeno, a tudi bolj skladno in moderno oblikovanje. Zanimivost pri tem avtu je, da so ga primarno razvijali kot električnega, nato pa so dodali še platformo za izvedbe z motorji in notranje zgorevanje in hibridi. Veliko tehničnih podrobnosti Hyundai še ni izdal in tudi do tukajšnje predstavitve bo verjetno treba čakati vsaj do jeseni.

Volkswagen ID.7

Tukaj gre v bistvu za vajo v dizajnu, podobno kot jo je Hyundai opravil pri modelih Ioniq 5 in Ioniq 6. Nekaterim se zdita ID.4 in ID.5 (enaka avtomobila z drugačnim zadkom) prostorninsko pretirana, radi bi kaj elegantnejšega, bolj slokega, nižjega, tudi aerodinamično prepričljivejšega. V to polje bo vskočil ID.7 kot nekakšen električni Passat, pri čemer veliko sprememb glede na prej omenjena sorodnika ne bo. Oblikovalskih prijemi so ne glede na kamuflažo očitni, kabina in tehnologija znani, medtem ko o baterijah in zmogljivostih motorja še niso povedali ničesar, vendar je jasno, kakšne so možnosti. Bo pa zanimivo videti, koliko nižja bo poraba pri tem modelu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja